48 1234
發新話題

馬記MEU vs WA MEU

馬記MEU vs WA MEU

由於小弟的WA MEU開始打到殘殘地 話晒佢都係一枝限量版o既槍,雖然佢已經同我征戰沙場3年以來一直都好可靠,但都唔想打到佢壞左先升上神台架嗎~

又咁岩馬記出MEU喎 而我又咁岩有4隻馬記1911匣,WA匣得2隻,好順理成章就緊係買返枝馬記MEU黎入替枝WA MEU啦

咁要入替新裝備都好應該測試一下架嗎 所以就出現左呢個馬記MEU vs WA MEU

比較係以2枝槍都係全原裝的,圖為左馬記,右WA
唔多講啦~去相~

先睇睇包裝,唔洗多講啦,WA同一set包裝同manu就可以比十萬枝槍用,相比馬記,成個包裝都係為MEU已設,而且manu仲有講MEU o既歷史,呢D就係誠意lor

外形方面,由於2枝係唔同時代o既MEU,最明顯分別就係刻字同擊槌,而grip就明顯又係馬記有心D啦,WA個grip係需要令買的,唉
表面處理方面,WA比較黑而光滑,馬記有小小灰及磨沙面,拎上手感覺重量上WA比馬記重小小,而且WA有小小好似金屬的冰冷感覺,馬記就只係眼睇岩到人,拎上手就覺得膠

最最最不得不提就係馬記個grip係3件硬膠來的

刻字方面,感覺上WA比例靘仔,馬記刻字的地方雖然多D,不過出現太多馬記自己的名字了

內部結構,沒什麼好講,2個唔同的系統,我又唔多識,post圖就算了

彈匣,由於WA的原裝銀色23發匣已沒有了,所以2枝都用左1911平底匣作比較
WA 21發,馬記 26發,用TOP GAS 室溫27度 2枝都以一秒一發打都可以岩岩好清得晒隻匣,不過最尾一發已經明顯冇力,同埋lock唔到side
已約每5秒一發的情況下,2枝都可以完全清匣同lock到side

好啦~到左最重要o既環節,距離5米,雙手持槍,每次10發,結果係WA比較好

第二輪試射改為手肘有支持點,同樣距離5米,雙手持槍,每次10發,結果都係WA比較好

試射感想,馬記因為比較輕,BLOW BACK時比較易對連續射擊有影響,WA雖然BLOW BACK力較重,但力量習中向後,上下的影響覆度較小

個人評分

包裝:
馬記*****
WA***

價錢:
馬記****
WA***

外觀:
馬記****
WA****

手感:
馬記****
WA*****

準繩:
馬記****1/2
WA*****

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 原創內容 13-8-2008 00:54
  • gtoray 金錢 +30 原創內容 13-8-2008 00:54
  • golliwog19 威望 +5 相片分享 13-8-2008 00:41
  • golliwog19 金錢 +5 相片分享 13-8-2008 00:41

1 個讚好! TOP

很詳盡丫 , 多謝
睇嚟Marui MEU唔可以唔買了 ...........

準繩:
馬記****
WA*****

你係咪搞錯左?

引用:
原帖由 Kane 於 12-8-2008 22:46 發表
準繩:
馬記****
WA*****

你係咪搞錯左?
我對呢個結果都有D意外

其實我想比4.5星

同埋個結果都可能同人有關,因為我用左枝WA3年,枝馬記只係半日

Question.....馬仔換真grip洗唔洗執?

點解你枝 wa meu 同我個枝d字核完全唔同我個枝靚好多......
係唔係我個枝新一代.....

引用:
原帖由 0608 於 13-8-2008 01:08 發表
點解你枝 wa meu 同我個枝d字核完全唔同我個枝靚好多......
可唔可以影你果枝post相上黎睇下

引用:
原帖由 0608 於 13-8-2008 01:08 發表
果時wa出meu 都有分early ver同late ver

我當年重本買落金身WA MEU都可以收山.............

間唔中佢都會神神地

馬記呢支好似有d雷聲大,雨點少既feel咁wor...就咁聽落去睇來都幾令人失望...

回復 10# 的帖子

何解咁講呢~
都仲未睇15m同20m的報告~
又或者路比份報告應該加埋我落去試~
因為我唔係用開1911打game的,所以可能先比試到兩支的分別~

p.s.:不過我之前都有wa的1911a1同馬記的1911a1比,都會覺得馬記嗰支個blowback向後時大力,但係因為個slide比較輕身所以回彈向前時個衝擊比較輕~同埋wa支回鏜彈弓比馬記較大力,當馬記換上wa條彈弓時會有明顯改善~
直到我換左馬記全金身都發現wa條原裝回鏜彈弓最好用~(我有用過pdi的,但係個力我覺得仲細過馬記原裝...唔買好過買!)
F1 , A1 , 300V , 400D , 3 , 1Ds2  , 1D4 / NEX-5N , A7 / X2
17-40L , 28-90II , 18-55II USM , 17-55IS USM , SSWIS /  E18-55 , FE24-70za , FE16-35za
24.4L II , 50.2L , 50.4 , 100/2 , 456L / FD55.2 / FL50.4 / VM40.4 / G35 , G45 / E16 , E30 , E50 , FE55za
580EX II , 430EX II / Metz52

引用:
原帖由 westdog 於 13-8-2008 09:30 發表
何解咁講呢~
都仲未睇15m同20m的報告~
又或者路比份報告應該加埋我落去試~
因為我唔係用開1911打game的,所以可能先比試到兩支的分別~

p.s.:不過我之前都有wa的1911a1同馬記的1911a1比,都會覺得馬 ...
咁又係, 睇埋實際性能點先講都未遲

很詳細的報告,謝謝。不過我買馬記手槍,絕對係因為PGC。(P226. M1911A1,Glock 17都係。)。

其實我覺得馬記呢枝係買得過的,只係可能大家祈望過高ja

呢張個造工已經見高下啦喎
好奇怪外觀竟然係同分

48 1234
發新話題