30 12
發新話題

同人唔同命呀......好x妒忌!!!!

同人唔同命呀......好x妒忌!!!!

於香港科技大學就讀的「星之子」陳易希,在學生涯多 姿多采。在過去半年,他經常於同系師姐的宿舍房間「屈蛇」過夜,孤男寡女共處一室的事件,終被科大舍監揭發 ,但事後僅女生被懲罰。事件主角陳易希昨日接受本報訪問時,先是矢口否認過夜一事,更反駁稱被人中傷,但後 來承認兩星期前開始,借用該女同學房間擺放科研器材,強調並沒有於房內留宿。科大發言人表示沒有收到相關報 告,但會跟進了解事件。【實習記者李德藍、記者鄭穎茵 報道】

位於科大的一號宿舍大樓,為男女生混合宿舍,因此有 男、女生出入實屬正常,但並非該宿舍大樓宿生的陳易希 ,卻早於半年前,已經常被同學見到在一名姓譚的哲學碩 士位於七樓的房間出入,甚至過夜。早前,宿舍的舍監亦 發現這件事。

記者睹陳入房取衣物
 「屈蛇」泛指非宿舍學生在宿舍過夜的行為,一旦被校 方發現,嚴重的可能被開除學籍。姓譚女生原為宿舍導師,但當任期至本月中屆滿時,「巧合地」不獲續約繼續擔 任該職,相信被校方以此作為小懲大誡,且從今日(15日)起,她的房間將會有新的宿舍導師遷入,但令人不解的 是,陳易希於事件中卻能獨善其身。

本報記者昨日到科大了解事件,於中午約12時10分,目 睹陳獨自進入譚的房間,逗留約30分鐘後離開,並到洗衣 間取回一大袋衣物,當陳欲返回房間之際,本報記者即表 明來意。

對於被指涉及「屈蛇」事件,陳易希表現相當驚訝,即 時否認傳聞,並讓記者隨他到房間內查證,但就拒絕被記 者拍照。

記者發現,房內除了有一張單人床、梳化等家具,更有 屬於陳的手提電腦及電子底板等科研工具,同時又有一支 頭髮造型?喱為陳所擁有,加上他可以自出自入、又有一 大堆剛洗好的衣物,以及不少「人證」作證下,他的答覆 教人摸不?頭腦。

稱借同學房作實驗室
 即將升讀科大電子及計算機工程系學士課程二年級、19 歲的陳易希解釋,兩周前開始進行一項有關智能家居的研 究,希望能夠操控家中大小事的迷你屏幕,惟因家住元朗 ,每日要來回校內實驗室很不方便,因此才借用譚同學的 房間作實驗室,擺放相關儀器。

雖然正值暑假,但他續稱因白天的校內實驗室較多同學 使用,故唯有在宿舍房內「自閉」科研,待晚一點才轉移 基地到實驗室,累了也在該處休息,「最多只會偷偷係 lab(實驗室)?,可能我一早去(譚房間),好夜先走,所以 令人誤會!」

陳易希否認「屈蛇」傳聞之餘,更反駁稱被人中傷,「 以前都有上過?Forum(網上論壇),都知道有人想藉著唔同留言中傷我。」他不排除有人因他年紀輕輕入讀科大而 「睇唔順眼」、散播流言,「好無奈呀,我只係想做?自己鍾意做??,而家連最後一個容身之所都無埋!」 至於與譚女的關係,他表示與二十多歲的譚同學,因參 加學校活動而認識,但就不想公開。

==============================
本報曾就事件致電及電郵予事件的女主角譚同學,但至 截稿前仍未獲得其回應。而身兼一號宿舍大樓舍監的數學 系高級講師郭宇權,即使接通電話,亦多番以不同理由拒 絕接受本報記者訪問,反而著?記者聯絡與事件無關的二 號宿舍大樓舍監周敬流查證。

科大發言人表示,學生事務處未有收到或處理過相關投 訴,但會就事件作出跟進並了解,並表示據校方資料顯示 陳易希曾經申請住宿,但目前並沒有住宿。

=====================================

點解咁唔公平架 自問靚仔過佢,成績好過佢,點解我會輸比一個十二分而且患語癌,物理又差過我既人 佢只不過係抄人作品抄人發明抄得比較兇恨姐
你我夜空中約定了,記住......

朋友....你最大嘅問題係........."抄人作品抄人發明抄得唔較兇恨"...........
引用:
原帖由 harris 於 15-8-2008 17:32 發表
於香港科技大學就讀的「星之子」陳易希,在學生涯多 姿多采。在過去半年,他經常於同系師姐的宿舍房間「屈蛇」過夜,孤男寡女共處一室的事件,終被科大舍監揭發 ,但事後僅女生被懲罰。事件主角陳易希昨日接受本報訪 ...

佢抄架咩?
點架點架?

回復 3# 的帖子

燈,燈,燈,燈"神奇時光機"

人體生物實驗....

回復 5# 的帖子

探究人體深處

有家底,有人照......呢兩點屈哂啦Harris哥!
呢個世界好X唔X公平ga....人地"聰明"我地笨實,點同je~

有d野你有佢冇,但係佢可以用d佢有既野屈你多過佢既野....頂我都有語癌!師姐!幫我醫唔該!

回復 3# 的帖子

佢話係「修改」隊友同前輩o既設計喎
仲有添呀
果隻盲人水杯個設計都唔係真係咁天才o架
實際上用下腦都諗得出啦
我讀小五果時已經做過一隻啦
只係我唔出名佢出名o既問題

原來姓陳o既叫乜希都係好名.........

引用:
原帖由 blockhead 於 15-8-2008 08:44 PM 發表
原來姓陳o既叫乜希都係好名.........
and 好命

小弟有位同學 係之前同佢一間中學同一班
以我同學所講
依位陳生既作品....
係由多位同學構思創作同呀sir幫拖所做成
但係點解得佢一個出到名 我就真係唔知

重點係 我位同學話佢之前 傻下傻下 一「成名」就變成 另一個人  
身邊都出現一班「下人」

[attach]53023[/attach]

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 16-8-2008 14:28 發表
小弟有位同學 係之前同佢一間中學同一班
以我同學所講
依位陳生既作品....
係由多位同學構思創作同呀sir幫拖所做成
但係點解得佢一個出到名 我就真係唔知

重點係 我位同學話佢之前 傻下傻下 一「成名 ...
嗯...我呢d咁樣衰既都想話佢一句好x樣衰

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 16-8-2008 17:17 發表

嗯...我呢d咁樣衰既都想話佢一句好x樣衰
鬧啦鬧啦......佢真係好樣衰......
學人jel頭jel到鬼5馬6......條眼眉又40度傾斜......目光呆滯......頂......

引用:
原帖由 101653 於 16-8-2008 17:41 發表

鬧啦鬧啦......佢真係好樣衰......
學人jel頭jel到鬼5馬6......條眼眉又40度傾斜......目光呆滯......頂......
頂...我怕張相會整壞我個mon

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 16-8-2008 20:50 發表

頂...我怕張相會整壞我個mon
洗唔洗幫佢個衰樣打格仔

30 12
發新話題