27 12
發新話題

你地冇再收手續費啦

你地冇再收手續費啦

消委會指信用卡簽賬不可收手續費

(星島)8月15日 星期五 12:29

消委會表示,分別與VISA、萬事達及運通三間發卡公司聯絡,根據發卡公司的指引,市民用信用卡簽賬,商戶不可以收手續費,亦不可以設定最低簽賬額。消委會鑑於有個別商戶向消費者收取「碌卡」手續費,或訂立最低簽帳金額,向3間信用卡組織查詢,得到答覆是,商戶違反了與他們之間的指引。消委會又表示,部分商戶在消費者的收據上並沒有列出手續費,令消費者難有足夠證明向發卡機構或銀行申請退款,但即使有,成功討回手續費的人少之有少,因此提醒市民留意。

引用:
原帖由 sunny2014 於 15-8-2008 23:24 發表
你冇用卡去d槍鋪買嘢咩

不嬲D 舖頭都唔會同你分開手續費一項黎同你碌...
唔通佢地真係咁蠢唔知分開項目同你收會俾你去投訴咩...
最多佢叫你去銀行扲完錢再黎買過...

引用:
原帖由 於 15-8-2008 23:32 發表
不嬲D 舖頭都唔會同你分開手續費一項黎同你碌...
唔通佢地真係咁蠢唔知分開項目同你收會俾你去投訴咩...
最多佢叫你去銀行扲完錢再黎買過...
系呀
吹佢吾漲

回復 3# 的帖子

我都無卡

回復 4# 的帖子

但係我敢講~如果佢地無得碌卡一定會少左唔少生意~
因為通常最貴嘅貨品都會用卡找數~
F1 , A1 , 300V , 400D , 3 , 1Ds2  , 1D4 / NEX-5N , A7 / X2
17-40L , 28-90II , 18-55II USM , 17-55IS USM , SSWIS /  E18-55 , FE24-70za , FE16-35za
24.4L II , 50.2L , 50.4 , 100/2 , 456L / FD55.2 / FL50.4 / VM40.4 / G35 , G45 / E16 , E30 , E50 , FE55za
580EX II , 430EX II / Metz52

引用:
原帖由 westdog 於 16-8-2008 00:24 發表
但係我敢講~如果佢地無得碌卡一定會少左唔少生意~
因為通常最貴嘅貨品都會用卡找數~
只好用eps

引用:
原帖由 亞mac 於 16-8-2008 00:28 發表

只好用eps
有時忍吾住

引用:
原帖由 亞mac 於 16-8-2008 00:28 發表

只好用eps
eps 都有手續費架而且貴過visa 同master

引用:
原帖由 車厘子 於 16-8-2008 01:45 發表

有D咁既事 .. . .我仲成日系X工用eps

引用:
原帖由 亞mac 於 16-8-2008 02:23 發表

有D咁既事 .. . .我仲成日系X工用eps
佢地幫你比左嘛 好多地方都會幫d客比埋
不過有d地方照計服務費的
如果visa master 唔比收服務費
唔知佢地會唔會加價 同埋係eps 收服務費

引用:
原帖由 車厘子 於 16-8-2008 02:40 發表

佢地幫你比左嘛 好多地方都會幫d客比埋
不過有d地方照計服務費的
如果visa master 唔比收服務費
唔知佢地會唔會加價 同埋係eps 收服務費
唔係比左...係收左而你又唔知姐.............

引用:
原帖由 車厘子 於 16-8-2008 01:45 發表

eps平過visa/master
AE最貴,服務又差,去死吧
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

咁不如話其實所有E money system都有charge, 只不係有個別人士將收費轉介消費者身上姐, 講真無錢收ge生意邊個做?

八達通都有收ga
鵰。豹。狸。獅。狒

27 12
發新話題