40 123
發新話題

[認真] 對京奧一些看法

引用:
原帖由 MS 於 30-8-2008 02:29 發表
唔好一相情願喇,人地都無話欠你,喂皇帝唔急太監急!セ債主臨門咩
呢d係自我醒覺je,做左衰野,自己有悔過去自首

唔通下下都要個債主上門淋油準備燒屋先還??

ms兄唔會係用d 咁的方法教下一代ar??

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回復 31# 的帖子

多謝關心,ms兒女大學畢業多年,欠債還錢理所當然一字咁淺,但如果無欠人錢唔通去派街坊................無謂傷和氣欏得返至講喇...........淋火水,油紅油!早d講喇中國唔洗幾千萬買返隻馬騮頭

尊重人格, 請勿抄習

我從來都唔親中
但係係文物單野上面,英國鬼的確係搶左我地既野
點解當年佢搶左埃及既野都會還,咁我又想問下,如果根據ms既講法,如果佢無搶左人地既話,咁又何來要還番俾人呢?
我承認我係中國人,但唔係指中國政府既人民,我係承認我係黃皮膚既身份,就算我幾憎恨中國政府都好,但要知道自己既根係邊!呢樣係無得否認

回復 33# 的帖子

我們是小市民但將國家大事嘗試處理,永遠將人物放在第一位.在軍中永不會說中國人准尉同印度人沙展............你是什麽人也好首先講道理!

在英國之中國文物全部是英國佬偷,搶,騙.應歸還原地?

日軍侵華蔣介石一句寬大處理...............一毛錢都不需賠償?(應該一一嘗還)

1949大陸變色,一句打倒大地主黄府祖先財物產業全部歸公又如何?最好一一歸還!嘩發達喇!黄家袓地大過西環!

釣魚台糾紛...............又是皇帝唔急太監急?

有英國人40s在香港買了一件中國古玩帶到英國原來是價值連城的古物,講問要不要歸還原地!
以上全是事實!又如何了..............
香港成為英國殖民地是鴉片戰爭...........見英國佬就打?
根据歷史香港是英國搶來的............上太平山搶返間靚屋喇?
鬼叫我們都是セセ人................言下之意已是大細超,好了勝負已分不用多言!ms認輸!

尊重人格, 請勿抄習

回復 33# 的帖子

對不起ms生於香港!香港人,不是大陸人,亦不是台灣人,是英國公民有公民的權利也有公民的義務,ms窮一生之努力故現在過着民主自由優質生活,這是在香港不可能實現的
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-8-2008 02:07 發表

你去dl 番無記版的大國崛起睇睇,比佢地去富起來係有因由
果套連主持都話中國有幾億人食唔飽仲崛咩起啫,果套"大國崛起"我有睇,唔駛DL~所以好佩服果D領導勁囉,比自已D親朋戚友富起來當然係有因由啦~貪污腐敗亦有因由~大把人無書讀無屋住無飯食都有因由!!

回復 36# 的帖子

ms在cgf言論自由............當然每一個人要守cgf 的規矩.,而規矩是每一個會員的公平,公正,公開,否則大佬G唔叫ms都走?你個國家有得選'擇咩?
尊重人格, 請勿抄習

回復34# 35# 的帖子

錯了,我己經係上文講得好清楚,我對中國政府係毫無好感既,請ms唔好斷章取義
我亦都唔想回香港居住同閣下一樣,但係我唔會否定我係唐人既身份
問題係政府點錯都好,你可以討厭佢,憎恨佢,但係祖宗就唔可以唔認
ms係前輩,我對閣下亦存在幾分敬意,但係ms這番言論實在有失分寸

引用:
原帖由 bravohk 於 30-8-2008 21:37 發表

果套連主持都話中國有幾億人食唔飽仲崛咩起啫,果套"大國崛起"我有睇,唔駛DL~所以好佩服果D領導勁囉,比自已D親朋戚友富起來當然係有因由啦~貪污腐敗亦有因由~大把人無書讀無屋住無飯食都有因由!!
事有兩睇,當時無人敢行市場經濟,無一個有力/有背景的人去橕腰的,有邊個敢搞

毛澤東講過文革只係演習,之後陸續有來

打仗的時間無人做fire support,無人睇位的,邊個敢去送死??(起碼我唔會先)

中國溫飽問題,有一部份的原因係出於人口多,令人均資源相對少左好多

貪污腐敗係中國政治的惡習,行左2000幾年都係表面法治,實制人治,王權高於法制,沉積左好深厚的惡習傳統,

英國走向現代化進程中,從大憲章頒布之後200幾年,一直積累左深厚的法律高於王權的原則,

中國政制的改變,唔係一時三刻就可以改到,教個bb到佢曉行曉走識人情世故都要十幾廿年la,更何況係一個國家
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

在2008年,有一個2008年的富有博士生取笑一個2008年的窮困小學生,話佢冇錢,冇智識。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
k 國十年後會點、二十年後會點、三十年後會點、五十後會點..........
u 國十年後會點、二十年後會點、三十年後會點、五十後會點..........
c 國十年後會點、二十年後會點、三十年後會點、五十後會點..........

可能我早已冇命看到.....

但我知兩個字→『遠見』;而不是→『短視』

40 123
發新話題