發新話題

[WA] W@ M4A1 OPTION PARTS 白老鼠報到區

回復 333# 的帖子

NO~ SPRING ONLY

引用:
原帖由 hermanht 於 2-4-2009 23:54 發表

我有啊, 我扭到仲有少少位就冇夾硬扭了. 奇怪, A1管又係兩面, CQBR又係兩面

and我都唔知講咩野好啦...

http://www.youtube.com/watch?v=TmsEWoa-dus

anti-clockwise係細力, 有無扭錯ar??
ra條片入白飛機都好緊

引用:
原帖由 lololo 於 4-4-2009 12:01 發表
想請問用緊RA鋁機既ching,
隻鋁機個推彈咀係咪短過原裝機同白機呢??
仲有你地用膠咀定金鐲咀??

Many Thanks
目測比較係一樣長
我個鋁機應該係早期出的....無得換咀

咁多位師兄唔好咁勞氣
唔同廠唔同數, 間間廠用料都唔同, 有好有唔好
e個NPAS配本人的SETTING 的確好fit (我只有npas同鋁飛機)
可能post太多.....大家可能睇錯至會引起爭議姐
無人會想放流料害人吧

引用:
原帖由 hermanht 於 6-4-2009 01:08 發表
仲有我講下呢舊野點裝, 首先甩左彈弓底pin(圖左是底), 再拿果舊野底部的o-ring出來, 等佢放平果時有多少少位, 因為如果唔夠位, 個彈弓尾入唔到去, 條pin裝到都冇用. 拿左o-ring都未必夠長, 請微微係彈弓尾果道拉長少少, under 1mm, 咁個彈弓口對到pin位, 一插就可以了. 但點解唔入左頭先入底呢? 因為我覺得條底pin易拆太多了, 當然你都可以先拆頂pin, 入底再做埋個頂. 用家選擇.
我整e part都搞唔掂....又唔想拆pin....咁細粒野好難揼pin
於是我用一線就咁穿左條彈弓....穿過成個npas....
成揪入左之後用線拉長條彈弓.....岩位先穿pin
之後剪走條線

引用:
原帖由 lololo 於 6-4-2009 09:12 發表
..我隻NPAS少左隻oring...穿pin格離果隻...
個個o-ring NPAS應該係唔跟ga wor

引用:
原帖由 lololo 於 6-4-2009 10:45 發表

OIC..甘唔加呢隻oring會有影響嗎?
我估應該只係用黎避震

附件

6-4-2009 11:18

引用:
原帖由 hermanht 於 9-4-2009 21:24 發表
唔知原理係點, 希望唔係用Time Delay... 咪好似AEG咁打快D個singo會出幾飛... 用氣落差更大... 因為第一下係3發, But 2,3下就係4發. 聽聞RA會改良...
應該係用E種結構
早排重想自己整....A4身都係時候入一個la

附件

9-4-2009 22:03

9-4-2009 22:03

一個不錯的日本玩家網頁
今次比較了RA 和 P牌 bolt carrier
http://anvil.militaryblog.jp/e62280.html
還有很多關於wa m4部件的文章!!

引用:
原帖由 hermanht 於 11-4-2009 13:48 發表

都係講清楚D, 大家睇條片, 第一Round, 3發, 第2,3round都係4發. 但Hammer只有兩set牙 (3隻, 3隻). That's mean 頭一round同尾果round係用埋同一set牙, But就有兩個結果出左來, that's mean 有可能打134A會出1~2發 ...
WA M4應該唔會用cut電/cut氣 e類型的方式
因為入面都係用sear的結構去做到放hammer擊發, 出氣blowback, bolt歸位sear再lock住等動作
利用sear的形狀去做到鎖/放的效果
burst在真槍m16上都係靠sear運作
hammer的busrt鈎上的有幾隻牙...最後一隻特別大隻
打完3發....令到hammer扣死不能再擊發
唔好的地方係....busrt扣到中途放手....busrt鈎不會歸回原位
之後打的busrt就唔會是3rd busrt....而係單發/2rd burst
同埋trigger的行程都會唔同(因為busrt鈎的牙唔係隻隻一樣)

整組動作都係靠sear同busrt鈎運作,
而且真槍用e個system都可靠(不在busrt中途放trigger的話)
所以如果ra有現成system唔抄...用cut氣的話....就真係要打patpat la
不過e家條片應該係prototype....d數未試岩先會打4rd burst je.......i think

新填地街有唔少o-ring鋪....開一至五
有少數開埋sat......攞埋飛機去行下la

RA有ar....快d買la

引用:
原帖由 lololo 於 12-4-2009 00:58 發表

Ching你用緊???fit唔fit???
無ar...我重用緊原裝個隻

引用:
原帖由 lololo 於 12-4-2009 23:04 發表
Thx ching!!
I`m leting it dry righ now~~
Hope it works~
唉....我隻匣都搞唔掂
入條咀都漏.....拆左出黎
但係唔識整

引用:
原帖由 hermanht 於 13-4-2009 11:23 發表

E? 開post收漏氣閘, 分分鐘下星期有GBB玩~

你是入氣咀嗎? 是中心漏定係則邊漏?
唔識分呢.....

發新話題