發新話題

飛機引擎可以吸的乜.....

回復 29# 的帖子

叫APU就係費架?

航空公司都要睇引擎可否附合法例要求嘅

你去CFM個網睇下就明..... 推力勁到!!!!!

航空公司最主要睇引擎SPEC.... EFFICIENCY... 同牌子....

惡晒全部都用RR啦.... 只喺一D無RR嫁飛機先用其他...

回復 32# 的帖子

CFM最常用亦最大力嘅CFM56..有幾大力呀

SPEC.... EFFICIENCY當然重要啦
但引擎冇認可證approval亦係考慮之內
例如..CX已冇再買RR RB211引擎嘅744

引用:
原帖由 stoneTS 於 17-5-2009 00:46 發表
CFM最常用亦最大力嘅CFM56..有幾大力呀

SPEC.... EFFICIENCY當然重要啦
但引擎冇認可證approval亦係考慮之內
例如..CX已冇再買RR RB211引擎嘅744
都唔夠777 rr既一半....

即喺lee... 我喺想講反話話佢廢lor.... 唔喺cfm喺343度點會叫做4個APU?

744 個RB211 out晒date啦......
一來744都無人用, 全部都88晒....

CAD無咩restriction on engine gua????

引用:
原帖由 gabrielwong1991 於 17-5-2009 07:54 發表
即喺lee... 我喺想講反話話佢廢lor.... 唔喺cfm喺343度點會叫做4個APU?

744 個RB211 out晒date啦......
一來744都無人用, 全部都88晒....

CAD無咩restriction on engine gua????
APU其實好重要 ..apu inop可以係<no go>item
RB211仲用緊..out晒date?
貨機最多係744又88晒.
民航業..樣樣刀有法例管

回復 34# 的帖子

777 Trent 800其實係RB211後代...

引用:
原帖由 stoneTS 於 17-5-2009 10:53 發表
777 Trent 800其實係RB211後代...
Trent 800都大力不過仲差P&W 4000磅,但就只重3.6噸
佢地研發既8115就仲大力,去到11萬磅,不過就未有制造...

apu比engine bleed 嫁嘛, ground electricity又喺佢.... 當然重要... inop就哈哈啦

stoneTS見你對飛機咁孰, 你有無玩過vatsim呀??

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-5-2009 13:26 發表

Trent 800都大力不過仲差P&W 4000磅,但就只重3.6噸
佢地研發既8115就仲大力,去到11萬磅,不過就未有制造...
你是指PW4000引擎?

大力未必一定啱用..因要有各地法例應證才可裝上飛機上
最常用又最大力..GE90-115引擎~777ER必備

引用:
原帖由 gabrielwong1991 於 17-5-2009 19:22 發表
apu比engine bleed 嫁嘛, ground electricity又喺佢.... 當然重要... inop就哈哈啦

stoneTS見你對飛機咁孰, 你有無玩過vatsim呀??
邊個講架

vatsim 乜嚟架?
我只係日日對飛機啫..遊戲..冇興趣玩

引用:
原帖由 stoneTS 於 17-5-2009 22:03 發表

你是指PW4000引擎?

大力未必一定啱用..因要有各地法例應證才可裝上飛機上
最常用又最大力..GE90-115引擎~777ER必備
no.....
引用:
原帖由 kimkileo 於 14-5-2009 09:15 發表

777既P&W,引擎直徑2.8米..單台最大推力九萬九千幾磅....真係強大...
GE90-115......推力11萬5千磅....

回復 41# 的帖子

stone~~你幾時做左車頭佬架~~~

回復 43# 的帖子

ha..高露潔..三行佬刀要做車頭架

回復 42# 的帖子

大到冇朋友

發新話題