18 12
發新話題

精密管的長短有咩分別ga

精密管的長短有咩分別ga

精密管的長短有咩分別ga? 423mm and 555mm 分別大唔大 (6.01)

我真係好好人!

引用:
原帖由 lf2hooo 於 16-8-2009 21:01 發表
精密管的長短有咩分別ga? 423mm and 555mm 分別大唔大
睇你支槍隊到幾多落去

引用:
原帖由 lf2hooo 於 16-8-2009 09:01 PM 發表
精密管的長短有咩分別ga? 423mm and 555mm 分別大唔大
好似精密管越長,射出來就越遠越準
http://www.civiliangunner.com/cgf/attachments/forumid_8/20100102_d31045f8da084d091bfbAS4WTGL7pHtE.jpg

回覆 3# 的帖子

氣槍唔同真槍要用長管消耗火藥 長過頭反而會令粒彈減速

引用:
原帖由 0o0p 於 16-8-2009 23:55 發表
氣槍唔同真槍要用長管消耗火藥 長過頭反而會令粒彈減速
423mm and 555mm 分別大唔大, I will buy 6.01mm in my marui VSR-10 (not G-spec)
我真係好好人!

其實槍管長短最好配合返氣缸容量 過短產生亂流低準確度 過長增加膠彈在槍管磨擦
一般用返同原裝相若長度最穩鎮 423mm我相信會好過555mm

新手請教
咁gas氣槍係唔係一樣?

GAS原理相似 但唔同gas有唔同磅數
最好有師兄解答一下 因為我都唔明點計

引用:
原帖由 0o0p 於 17-8-2009 08:20 發表
其實槍管長短最好配合返氣缸容量 過短產生亂流低準確度 過長增加膠彈在槍管磨擦
一般用返同原裝相若長度最穩鎮 423mm我相信會好過555mm
我會大改我技maruiVSR-10, 1.8J, 氣蜜, 6.01mm 管

廿分別大唔大
我真係好好人!

引用:
原帖由 lf2hooo 於 17-8-2009 10:03 發表

我會大改我技maruiVSR-10, 1.8J, 氣蜜, 6.01mm 管

廿分別大唔大
你搵把尺度下果十幾cm會唔會突出來囉,如果突左出來閃令令你話分別大唔大?
最好搵返自己支槍個model的管
132*3.14*(6.01/2)^2
多左3744.7mm square的氣先推得出粒彈,你自己計下你個氣缸有無大咁多容量

引用:
原帖由 louisli 於 17-8-2009 10:58 發表

你搵把尺度下果十幾cm會唔會突出來囉,如果突左出來閃令令你話分別大唔大?
最好搵返自己支槍個model的管
132*3.14*(6.01/2)^2
多左3744.7mm square的氣先推得出粒彈,你自己計下你個氣缸有無大咁多容量
我會大改VSR-10 ($2000-3000)

氣缸好似$700 唔remember 個容量

教我條formula!
我真係好好人!

引用:
原帖由 lf2hooo 於 17-8-2009 12:28 發表

我會大改VSR-10 ($2000-3000)

氣缸好似$700 唔remember 個容量

教我條formula!
計圓柱體的體積之嘛
pi*(r square)*h

use  555mm , 6.01mm in  marui VSR-10 ,is powerful than
423MM.

空氣經彈簧壓縮 , 子彈因氣壓迅時急劇增加而向槍管定向推進

槍管 , 就如跑道

說個比喻
如果以 M100 壓縮空氣推出子彈 , 我會引伸為一部家庭車 , 佢要係跑道上提升至極速 , 一定要比一段距離佢作加速之用

如果以 M170 壓縮空氣推出子彈 , 我會引伸為一部跑車 , 佢要係跑道上提升至極速 , 比家庭車加速能力快 , 極速亦快 , 兼唔需要甘長加速距離

各位接受呢種觀念嘛 , 可以的話 , 請繼續看

====================================================
AEG 黎講
槍管長短 , 主要睇 彈重 , 壓縮氣傳動效率 , 汽缸容積 及 彈弓壓縮能力

1. 如果輕彈換重彈 , 要睇番之前加速氣壓 , 如果之前用輕彈 , 氣壓係偏多的話 , 用重彈就無問題
但如果之前用輕彈都唔多夠氣 , 用重彈就更加唔夠氣

2. 壓縮氣傳動效率 , 無錯 , 即係漏氣 , 全量缸如果漏氣 , 打出黎得半量缸能力 , 如果仲用長槍管 , 會更加之無力

3. 如果汽缸容積不足 , 過長槍管會因汽缸壓縮完成 , 但子彈依然停留於槍管內而令子彈不能於最高增壓值附近離開槍管 , 子彈加速力會有衰減

4. 如果彈弓增強 , 同一容量之空氣會因彈弓增強而加大壓縮比 , 變相會縮短壓縮時間 , 所以要營做越大力既槍 , 槍管反而不宜過長

圖表只作參考 , 只作獨立實驗結果 , 並不代表所有案例

如有大俠認為愚之實驗不實 , 敬希以交流之心討論 , 如討論過火 , 愚不管對錯 , 將停口 , 任由大俠盡領風騷
本帖最近評分記錄

18 12
發新話題