發新話題

給新手的一問 - 你們知道標題的作用嗎?

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:40 發表

本來人地好簡單咁叫啲新手們寫清楚標題姐,
你又喺度講"金色的弓", 又唔知點話玩佢地...
我真係冇野好講喇
同一句野我真係唔想講第3次
我應該冇表達錯誤的

如果閣下要繼續執著係 "金色的弓" 度
請慢慢

話明新手嘛,邊知咁多野喎
佢地又未必係hea青o既,只係貪方便姐

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:41 發表

舉個例
CGF咁多高手

如果發問者係一般區出POST
佢個標題係 "新手一問"
高手會覺得 -又係呢D死人問題牙?唔入-
而入去解答既,亦都會係比較有耐性的會員

相反
佢個標題係 "甚麼是金弓?"
你係門口未按入 ...
咁我又未必認同你個講法喎...
標題所寫ge野對班人所做ge野係冇衝突嫁喎...
唔入有自己ge唔入, 教有自己ge教, 玩有自己ge玩...
唔會話因為"新手一問"或者問基本野而改變心態嫁喎...

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:44 發表

同一句野我真係唔想講第3次
我應該冇表達錯誤的

如果閣下要繼續執著係 "金色的弓" 度
請慢慢
你表達比我聽再多都冇用, 好簡單, 我只係想啲新手們寫清楚標題.
係咁多

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:47 發表

咁我又未必認同你個講法喎...
標題所寫ge野對班人所做ge野係冇衝突嫁喎...
唔入有自己ge唔入, 教有自己ge教, 玩有自己ge玩...
唔會話因為"新手一問"或者問基本野而改變心態嫁喎...
你認為一個題目冇影響OR吸引力?
D人路過唔係睇字而按入
看心情?
睇FEELING?
我要1,3,5,7,9咁入,聽日先睇2,4,6,8,10?

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:33 發表

我冇指明道姓拉你落水
你自己自爆我吹你唔脹

咁我想問一問你
你覺得果位會員講 "金色的弓" 呢4隻字
係幫緊果位發問者還是玩緊果位發問者?
好簡單,先爬文後發問,d人搵都唔搵下只係識"伸手一問"對付呢d"伸手"用九唔答八既答案就係要佢地自己搵下先,唔好只係"伸手一問"

引用:
原帖由 LCW 於 18-8-2009 15:48 發表

你表達比我聽再多都冇用, 好簡單, 我只係想啲新手們寫清楚標題.
係咁多
我講最後一次
呢D新手一問
全部都係以前一般區搬過黎
而我自己覺得係一般區用呢個TOPIC出帖唔係一個問題

至於新兵區
你見到有一個唔係一般區搬過黎的帖的標題剩係寫住 "新手一問" 嗎?

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:49 發表

你認為一個題目冇影響OR吸引力?
D人路過唔係睇支而按入
看心情?
睇FEELING?
我要1,3,5,7,9咁入,聽日先睇2,4,6,8,10?
我相信"新手一問"同 基本問題 ge吸引力唔相差得去邊

就當我閱讀理解能力有問題吧 (實質我真係有呢一方面ge問題)

衰D講句
如果要嘈 "新手一問"
一般區有左好耐啦
E家搬左版先黎炒冷飯!?

睇黎我真係get錯咗呢個Post ge意思...
一直以為呢個Post只係純粹"勸諭"post...

引用:
原帖由 deathmaster 於 18-8-2009 15:00 發表
好心你地問野就寫清楚標題哪... 一班 hea 青.
新手5一定係青年既
心愛的太多∼要買的數不清楚

引用:
原帖由 101653 於 18-8-2009 15:23 發表

你覺得難搜索既咪唔好幫囉
CGF冇全文搜索功能既?
全文搜索唔好用 not effective

for example:
a noob want to know what is topgas and CO2 and 134a and the diffences
if they use 標題搜索 or 搜索文集, they may not find a proper answer,
if they use 全文搜索, the range is very big and they need to `climb essay` for a long time 查左2 hour 發現 no answer 好 hurt ga....

In conclusion, 全文搜索 is not effective at all when for noobs to search

deathmaster is right but he should not call them `hea`

becareful of your manner

我真係好好人!

引用:
原帖由 lf2hooo 於 18-8-2009 20:09 發表

全文搜索唔好用 not effective

for example:
a noob want to know what is topgas and CO2 and 134a and the diffences
if they use 標題搜索 or 搜索文集, they may not find a proper answer,
if they u ...
都係果句
覺得幫人好麻煩既
唔想幫既
咪唔好出聲唔好幫囉

樓主洗唔洗特登開個post囉番以前d野黎嘈?

回覆 28# 的帖子

要注意既果個唔係我
係開呢個垃圾post既樓主

呢堆post
係好耐好耐以前一般區慢慢堆積落的
一次過成批搬過黎
D人又話 "點睇阿?" "點幫你阿?" "Hea人!"
但新手區入面除左移過黎果D post
我想問你見到有邊個post既標題係寫住 "新手一問" ?
根本就係無中生有,小事化大

只係有人想借D位踏下新仔而已

發新話題