發新話題

好低質素的玩具AK指南

好低質素的玩具AK指南

思前想後,都係打返新手區,小弟係半文盲,有錯字唔好鬧我

相信大家熱血男兒,總會比AK所吸引,宜家就打個指南出黎
大家玩AK之前,最好諗清楚自己追求D咩?
要像真?要鋼水靚?要黎打WARGAME?要黎係屋企玩??
如果問我玩咩款好,我都答你唔到.AK噤多款,款款唔同特色,鬼知你鐘意咩...
如果唔係要新款,大家大可整本床井雅美的AK書黎睇,但成250蚊...建議大家可以利用網上資源,有日文版的俾人交流緊

宜家打個市面上有出的玩具AK先啦(私家CUSTOM ,落真件砌就唔講黎,講黎無用)

USSR:
AK-47
AK-47S
AKM
AKMS
AKMS CARBINE
AK-74
AKS-74
AK74MN
AKS-74u
AK103
AK104
AK105
RPK
RPK-74

HUNGARY
AMD-65

CZECHOSLOVAKIA
VZ58 (好似係班捷克人出的)

CHINA
TYPE 56
TYPE 56-1
TYPE 56-2

ISRAEL
GALIL ARM
GALIL SAR
GALIL AR

ROMANIA
AIMS

如果以報稱為鋼做的評...要我評我會噤評
(小弟絕非大口仔.無玩過,無買過絕對唔會評)
由差至好
DBOY->彈募->VFC->警星/井勝/LCT/RS
都係果句啦,睇錢做人
人各有志,你可以鐘意買支5百蚊的國狗,裝支幾千蚊的俄仔鏡,你又可以買支萬幾蚊的私家CUSTOM槍,裝條幾十蚊的老翻槍帶

本帖最近評分記錄

選購指南

首先講下市面上最多人玩的3隻牌子先啦
DBOYS

(預算1千蚊內)
以呢支號稱全鋼實木的AKMS為例,其實佢好多槍都係噤樣
話全鋼,其實會有部份零件唔係鋼.係鋁/鋅合金.如果想買黎染色就要小心
同埋D表面處理就同大陸其他槍一樣,所以唔好抱好大期望
評分(5為最高,1為最低)
外觀:***
價格:*****
性能:***
用料:**

VFC
(預算3千)

VFC我無買過佢的AKMS,但買過呢支AKS74
都係同DBOYS一樣,唔係全鋼的...但木會比DBOYS靚,
另外我覺得支槍的鋼水一般,係用佢的上色去掩蓋的
小弟的慘痛經歷,直插地下.成個身曲左....
但總括而言,覺得自己未淪落到玩國狗,又唔想煩要自己組裝,OR 想玩木版,但預算未去到警星/井勝/LCT的價錢
VFC可以話大件夾抵食
外觀:****
價格:***
用料:***

警星/井勝/LCT
(預算3-4千)

呢3個牌子的貨,大致上一樣,起碼我3隻都有,唔覺有咩大分別/用料差左
原本警星/井勝係賣到鬼死噤貴,但近年LCT就價錢回落左好多
最平我見到某站賣緊2千蚊有找(膠托),但跟槍的波箱就麻麻
如果好似我噤買KIT的,我係用馬記/搵人砌的波箱+PGC HOPUP+FIRST管噤砌,有D人話PGC HOPUP唔岩用,但我支支都係噤裝...唔知有咩唔岩位
外觀:*****
價格:***
用料:*****

外觀:警星/井勝/LCT
價格BOYS
性能:打和
用料:警星/井勝/LCT
性價比BOYS /平版LCT
大件夾抵食:VFC

=================================
分隔線
=================================

宜家講下市面上有咩牌子出:

AK47,AKS47
全膠版:MARUI,司馬,CA,金弓
合金版:GP KIT,司馬,金弓
鋼製版:井勝(已絕版)/LCT

AKM,AKMS
疑似合金版:司馬
疑似全鋼版BOY,VFC,彈募
全鋼版:警星/井勝/LCT

AKMS CARBINE

AK-74,AKS-74
疑似合金版:司馬,金弓
疑似全鋼版BOY,VFC,彈募

AK74MN
疑似全鋼版BOY,VFC

AKS-74u,AK103,AK104,AK105
疑似合金版:司馬,金弓
疑似全鋼版BOY,VFC,彈募,UNICORN

RPK,RPK-74,AMD-65

AIMS
疑似合金版:司馬
疑似全鋼版:彈募,VFC

TYPE 56,TYPE 56-1,TYPE 56-2
全鋼版:RS

本帖最近評分記錄

圖庫

AK舊化參考圖
http://www.shareapic.net/623188-vintagefinish.html

USSR AKM圖
http://www.shareapic.net/621835-AKM.html

引用:
原帖由 cato 於 22-8-2009 16:18 發表
樓主可以參考
槍炮世界..會有好多資料可用
玩具AK咋...
真AK我點夠D人黎

PS:事關部機壞左...之前影落買左的AK的相無哂...宜家睇下搵唔搵得返...搵唔返唯有做大口仔...無相噤講

引用:
原帖由 cato 於 25-8-2009 15:14 發表

多口一問...樓主知吾知邊道有7.62x39既裝飾彈買
呢樣考起
不如同買MS

引用:
原帖由 生豪 於 27-8-2009 05:00 發表

我遲下出支U仔...幫我搞搞色同俾D意見

你返屋企食自己喇
wa haha

GOOD POSThaha  吾好打我...
i lov ...

我支燈色高達油有用了
去美國火帽要橙BB...

引用:
原帖由 cato 於 27-8-2009 23:47 發表

之前MS送左粒黎..不個可能寄失左LU..
有時可能係海關收左...
我試過一次,打去嘈左一輪先拎得返

發新話題