30 12
發新話題

天何太狠!

天何太狠!

一個學者竟然有老人痴呆,可悲又可怕!
尊重人格, 請勿抄習

可能佢無打麻雀
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 10-10-2009 18:10 發表
可能佢無打麻雀
佢唔係有打架咩?
好似仲係班雀友發現佢打雀反應慢先叫佢去check....

引用:
原帖由 zeta 於 10-10-2009 18:22 發表

佢唔係有打架咩?
好似仲係班雀友發現佢打雀反應慢先叫佢去check....
站長
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 MS 於 10-10-2009 18:09 發表
一個學者竟然有老人痴呆,可悲又可怕!
真係可惜

that is so sad..

香港唔知會唔會又有一陣科研熱

注意,係一陣......耐D都無

引用:
原帖由 里安 於 10-10-2009 18:40 發表
香港唔知會唔會又有一陣科研熱

注意,係一陣......耐D都無
科研呢d,始終都係要靠長遠的投入,唔係一時的熱情可以到位,以香港呢d咁的社會環境,科研成功的機會好低
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-10-2009 18:43 發表

科研呢d,始終都係要靠長遠的投入,唔係一時的熱情可以到位,以香港呢d咁的社會環境,科研成功的機會好低
我覺得港人大多急攻近利,科研又係要投資長時間同金錢,所以我覺得無咩可能會大力支持

你睇下後生既入U個個中晒去讀BBA、Finance就知啦

引用:
原帖由 里安 於 10-10-2009 18:50 發表

我覺得港人大多急攻近利,科研又係要投資長時間同金錢,所以我覺得無咩可能會大力支持

都無計的,如終香港係一個金錢堆砌出o黎的社會

引用:
原帖由 里安 於 10-10-2009 18:50 發表

你都咪話班後生....好多時急功果D係班大人...

我由上年暑假同我亞媽講我要入pure science (好似kong u 6901 果d)
佢就懶醒響學校係咁問人讀乜好
走去問到結果個個話"BBA啦, FINANCE啦, BIO冇飯食架" (問埋D商科PROFESSOR佢地唔撐自己果科就有鬼)
於是係咁叫我入BBA入FINANCE
前排攞左本JUPAS番黎佢係咁煲KONG U果D BBA

琴日
"亞仔呀, 呢個好似好勁, 你報下啦"
我一睇, BBA(IGBM)
傳說中75TH PERCENTILE收 AAAAB嘅東西...
跟住佢係咁問我"呢個點? " 呢個好似好勁, 收咩GRADE" "報呢個啦"
全部係BBA COURSE黎, 煩足我成個鍾
我就諗緊, E家你讀定我讀大學呀
家下我好鍾意BBA咩, 成日乜都BBA BBA
係要BBA我舊年唔駛報聯校科展啦, 痞係屋企煲書仲好啦, 搞乜科研呀

引用:
原帖由 zeta 於 10-10-2009 19:16 發表

你都咪話班後生....好多時急功果D係班大人...

我由上年暑假同我亞媽講我要入pure science (好似kong u 6901 果d)
佢就懶醒響學校係咁問人讀乜好
走去問到結果個個話"BBA啦, FINANCE啦, BIO冇飯食架" (問埋D商 ...
你啊媽唔識野姐唔係個個大人都係

我以前報jupas果陣都odd左......點解BBA收分會高過PURE SCIENCE

德國愛羅斯·阿茲海默(Alois Alzheimer)於1907年最初報告了這一病症,並由此得名阿茲海默症。

[編輯] 癥狀
阿茲海默症主要分為以下兩種:

家族性阿茲海默病(Familial AD,簡稱FAD):阿茲海默病中較罕見的類型。常染色體優性的門德爾法則的遺傳規律、多發病於30至60歲之間[2]。
阿茲海默老年痴呆症(Senile dementia with Alzheimer's type,簡稱SDAT):占阿茲海默病中的絕大多數。通常在老年期(60歲以上)發病[2]。
癥狀表現為逐漸嚴重的認知障礙(記憶障礙、見當識障害、學習障礙、注意障礙、空間認知機能、問題解決能力的障礙),逐漸不能適應社會。嚴重的情況下無法理解會話內容,無法解決如攝食,穿衣等簡單的問題,最終癱瘓在床。

與呈階梯狀變化(即在某一時刻突發性的惡化)的腦血管性痴呆症不同,其特點是逐漸惡化。病情惡化的途中,有的患者會伴有被害妄想幻覚等現象出現。通常還能見到諸如,行為語言粗暴,舉止下流等周邊癥狀,所以在護理上有很大的困難。

阿茲海默症的症狀因人而異,大致可分為三個階段。有的拖延數年卻變化不明顯,有的幾個月便到達晚期,難以預料。

[編輯] 早期症狀
於最初發病2-3年[3],健忘(尤其新近發生的事)、缺乏創造力、進取心,且喪失對原有事物的興趣與工作衝勁。

[編輯] 中期症狀
於最初發病的3-4年後[3],對於人、事、地、物漸無定向感,注意力轉移,且一般性理解能力減低。此外,會重覆相同的語言、行為及思想,而情緒不穩,缺乏原有之道德與倫理的標準,常有迫害妄想的人格異常等現象,但無病識感。偶爾會出現「黃昏症候群」。

[編輯] 晚期症狀
語無倫次、不可理喻、喪失所有智力功能、智能明顯退化。而且逐漸不言不語、表情冷漠、肌肉僵硬、憔悴不堪,以及出現大小便失禁、容易感染等。

尊重人格, 請勿抄習

我當年理科成績唔錯,但走去讀左文科,到報大學嗰陣先發現讀文學既學生原來聽乞米........

30 12
發新話題