22 12
發新話題

Tokyo Marui PSG-1 and L96 AWS

Tokyo Marui PSG-1 and L96 AWS

各位師兄
小弟雖知道一支係電槍
一支係手拉
不過想知道師兄們若果要帶其中一支落場玩會揀邊支呢?
牌子一定會買marui
錢都係諗住儲夠先買
所以有好多時間可以考慮

回覆 1# 的帖子

長短相差無幾, 手感重量相若, 並非吹水, 因两支我都有, 或者拆左腳架L96會感覺輕DD, 而滿足感一定係手拉, PSG1就輕鬆方便好多, 但改既$$好就幾可觀啦.... 但狙擊槍不求快reload嘛 "its based on one shot one kill"既理念, L96改裝會經濟D, 不過有冇耐性先? 玩狙位唔係個個都耐得住悶, 我自己就唔夠班啦, 如果初買槍三思呀.!!!

初買槍就唔係喇
手拉的確有一定嘅滿足感
但為咗組織槍隊
希望成為隊中嘅狙擊手
唔希望單求為咗自己一個嘅滿足感行事..
其實兩枝槍買返來都會再改大力啲
我枝aug已經改到可以打到30~40m
不過一個問題就係打出嚟嘅彈都十分飄
所以都係想入一支狙擊槍
打返一啲重啲嘅彈
既然師兄兩支都有我就更希望師兄可以推薦其中一支
因為小弟唔係儲槍
唔會兩支都買喇~
希望可以穩定啲

回覆 3# 的帖子

咁我會用L96, 改經濟D , 同用支好D既鏡, 並非為自己, 因為BB槍係睇到打唔到架.. 支鏡只係比自己瞄target同observation 再report 比隊友Target既位置... 我個team個狙手, 成塲都唔太清楚佢實在既位, 但佢報既料超準...有時佢係唔打既, 只會報比你知再由你去k佢, 所以sniper既角色係不可好勝呀

師兄咁講…
可能買個望遠鏡再呢埋好似仲好= =(just joking~)
其實我考慮手拉同電嘅地方係師兄們都認為手拉比較穩定
不過改大力咗之後會否同樣穩定呢?
因為拉一打一
極須要精準補返連射力不足
而電嘅感覺就一改大力就好唔穩定
不過既然PSG-1只係半自動就唔怕換650mm 6.01管修改精準問題
就算一槍唔中都可以立即補多飛
只係小弟唔知道PSG-1本身既氣缸夠唔夠推多60mm管
小弟只係預咗改彈弓同槍內外管~

以我角度睇, 講穩定既咁就點都手拉好少少架啦, 起碼活動部件少D (亦都係真槍BOLT ACTION狙擊槍可以用成百幾年既道理一樣)
而且, 馬記把PSG1會唔會咁我唔知, 我FD買某牌子既(R乜)SVD, 因為得單發, 結果佢扣雞扣唔到落底LOCK左槍, 冇得學一般連射電槍咁用AUTO鬆番條彈弓...結果又要拆波箱整..
咁當然, 穩定亦睇改件既用料, 做改造果個人既功藝(例如比我整就肯定射唔出), 同都要睇D運既

不過比我揀我都係揀L96,
始終PSG1太大把,而且真實打一般樹林戰之類既都唔多會見PSG1,始終係警用多(而且因為太重,同某D缺點,加陣都冇咩人用嚕)
我有把馬記VSR10, 十分好用好玩
縮縮北行鳥 =口=

回覆 5# 的帖子

用望遠鏡咪變左spotter...
不過改PSG1只係換彈弓係唔得架, 佢條彈弓比正常長一大截 , 如果彈弓再加强左, 一套靚齒係必需品, 所以一係唔攪, 一係一次過, 分開攪成日拆仲煩.....

不過好似Nishi兄咁話, 其實Vsr都可考慮吓, 改得好都好準, 同都唔難改及輕好多

引用:
原帖由 rhkpd 於 22-12-2009 22:06 發表
用望遠鏡咪變左spotter...
不過改PSG1只係換彈弓係唔得架, 佢條彈弓比正常長一大截 , 如果彈弓再加强左, 一套靚齒係必需品, 所以一係唔攪, 一係一次過, 分開攪成日拆仲煩.....

不過好似Nish ...
不過vsr10記得買g spec, 最準但最短係佢
加陣我把real shock裝左550mm管, 搞到要裝滅音, 樣衰到暈...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 22-12-2009 17:57 發表
以我角度睇, 講穩定既咁就點都手拉好少少架啦, 起碼活動部件少D (亦都係真槍BOLT ACTION狙擊槍可以用成百幾年既道理一樣)
而且, 馬記把PSG1會唔會咁我唔知, 我FD買某牌子既(R乜)SVD, 因為得單發, 結果佢扣雞扣唔到落 ...
小弟正正就係一隻特警仔~
所以先會考慮PSG-1
而且因為一定會用嚟打GAME嘅關係
所以先考慮一把半自動
我怕打連射GAME我用手拉打敵人一下唔認死第二下未開火已經死咗
如果想為咗做到一擊必殺而將支槍改到1.9J又好似太誇張
所以先出POST問下各位師兄如果真係要用狙擊槍落場打GAME會揀手拉定電
穩定係手拉呢點一定係無可厚非
不過帶落場打GAME會實用嗎?

手拉我一定揀L96~
VSR嘅外型唔太吸引我呢~

引用:
原帖由 alone0516 於 23-12-2009 02:08 發表

小弟正正就係一隻特警仔~
所以先會考慮PSG-1
而且因為一定會用嚟打GAME嘅關係
所以先考慮一把半自動
我怕打連射GAME我用手拉打敵人一下唔認死第二下未開火已經死咗
如果想為咗做到 ...
其實都好多特警用g3sg1做狙架(sdu, 巴西的bope, 仲有其他), 講實用, 我個人覺得呢把好過psg1~

拎手拉的話, 基本上一定要打隱密的了, 最好做到開完槍沒人知你係邊, 反正氣槍沒火光也不太大聲...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 23-12-2009 02:20 發表

其實都好多特警用g3sg1做狙架(sdu, 巴西的bope, 仲有其他), 講實用, 我個人覺得呢把好過psg1~

拎手拉的話, 基本上一定要打隱密的了, 最好做到開完槍沒人知你係邊, 反正氣槍沒火光也不太大聲...
睇嚟PSG-1不太受歡迎呢~
仲諗住係好槍一把~

引用:
原帖由 alone0516 於 23-12-2009 02:40 發表

睇嚟PSG-1不太受歡迎呢~
仲諗住係好槍一把~
汽槍的話沒所謂的

真槍唔受歡迎既原因, 都係貴+重+多問題(例如拋殼會拋成十米...)
縮縮北行鳥 =口=

拋殻拋十米!?
好易被發現吧= =
小弟都好喜歡知道啲真槍事跡

感覺上小弟似乎都係喜歡PSG-1多少少~
不過睇嚟要大改

引用:
原帖由 alone0516 於 23-12-2009 11:58 AM 發表
拋殻拋十米!?
好易被發現吧= =
小弟都好喜歡知道啲真槍事跡

感覺上小弟似乎都係喜歡PSG-1多少少~
不過睇嚟要大改
其實鐘意就囉,買左唔鐘意將會用一大筆錢買過叧一支,之後又改改改......
http://www.civiliangunner.com/cgf/attachments/forumid_8/20100102_d31045f8da084d091bfbAS4WTGL7pHtE.jpg

一嚟半自動實用啲
手連佢三發乜都中喇啩…
再者係警用
小弟杯茶~
而且重絕對可以練手力
小弟一直視Wargame係Keep fit活動~

雖則小弟好期望PSG-1都可以做到手拉槍嘅穩定性
不過魚與熊掌豈可兼得
唔好太貪心

22 12
發新話題