發新話題

58式再問

58式再問

我想知多D 英軍58式webbing的歷史
同埋裡面係著咩衫(英叢上衫..綠褲?)
headgear又通常係咩?
我想知所有58式[]
即係話..我求毒.....

咩叫58式? 58 webbing..?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-1-2007 22:34 發表
咩叫58式? 58 webbing..?
sorry..打漏左~
thank you

引用:
原帖由 -=亮=- 於 21-1-2007 22:09 發表
我想知多D 英軍58式webbing的歷史
同埋裡面係著咩衫(英叢上衫..綠褲?)
headgear又通常係咩?
我想知所有58式
即係話..我求毒.....
歷史我就不知道
但就由Post war二戰後才用
應是44 webbing之後
58webbing 直至Gulf War 1 仍有人用(非Assault Troop)
多數後勤用

七十年代,八十年代

1. 花衫 + 青褲/ 花褲 + L1A1 / M16系 / L2A3

九十年代 (非Assault Troop仍用58webbing)

2. 花衫 + 花褲 + L85A1

九十年代中期大部份正規部隊已換90webbing
義勇軍RHKR(V)隨了Assualt Troop用90webbing和L85A1外,
其餘仍使用58webbing和L1A1。

趴啦趴啦趴啦趴啦趴啦趴啦趴啦趴啦趴啦趴啦趴啦趴啦.......[]
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

HKMSC with 58 webbing

引用:
原帖由 B20_hk 於 21-1-2007 23:28 發表

歷史我就不知道
但就由Post war二戰後才用
應是44 webbing之後
58webbing 直至Gulf War 1 仍有人用(非Assault Troop)
多數後勤用

七十年代,八十年代

1. 花衫 + 青褲/ 花褲 + L1A1 / M16系 / L2 ...
What type of helmet did they use ar?
今年目標
1. FAIL
2. 90%done!
3. Get a tool box
4. DONE!

58 webbing
本來無一物, 何處惹塵埃

THANK YOU!!
我想問最低長方形係咩POUCH
同埋件花衫應該係95?90? OR更前?

第四張相..佢右手邊有個pro-tec??????
同埋件野有D似美軍M1969..really???

引用:
原帖由 -=亮=- 於 22-1-2007 05:49 發表
THANK YOU!!
著舊款黃少少既花

引用:
原帖由 -=亮=- 於 22-1-2007 06:00 發表
第四張相..佢右手邊有個pro-tec??????
同埋件野有D似美軍M1969..really???
果個Mk6嚟架

引用:
原帖由 -=亮=- 於 22-1-2007 05:49 發表
THANK YOU!!
長方形係一幅可包住"天幕式斗縫"的東西

花衫應是90或之前(如金漁黃...)

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-1-2007 07:04 發表

poncho pouch

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-1-2007 07:04 發表

其實果塊野係比人用黎袋一個好似鏟ge野(長條形,一邊尖一邊平),只係有d 兵鍾意用黎裝poncho咁解

發新話題