19 12
發新話題

制作一支執著嘅GBB玩具 - XM16E1

制作一支執著嘅GBB玩具 - XM16E1

去年於日本〝東京〞一間專賣deact.嘅槍舖見到一支XM16E1 ,非常殘!非常舊!絕對係一支越戰時代嘅珍品. 可惜肯比錢都帶唔到返香港. 唯有係香港等呀!儲呀! 等齊各珍品parts於香港砌支. 等咗近一年!最近終於制作出一支成品槍. 當對照回日本槍舖web-site嘅照片,幾乎一樣!所以執著有時也不是壞事!

附件

11-6-2010 15:31

本帖最近評分記錄
  • golliwog19 威望 +10 相片分享 11-6-2010 15:48
  • golliwog19 金錢 +10 相片分享 11-6-2010 15:48

wow~好有feel~
舊化師兄自己整架? 恰到好處~

回覆 1# 的帖子

順便比埋日本槍舖果支比各C-Hing比較一下,有一part真係造唔到 睇吓揾唔揾到?

附件

11-6-2010 15:40

好有恆心~~

回覆 2# 的帖子

多謝C-Hing欣賞,其實要多謝我一位好友,佢比我更執著 . 佢飛咗去日本〝東京〞上野間舖揾咗支實物再拍照,再依照相片舊化先有咁靚!真係要向佢嘅執著致敬!

引用:
原帖由 MANKF 於 11-6-2010 16:02 發表
多謝C-Hing欣賞,其實要多謝我一位好友,佢比我更執著 . 佢飛咗去日本〝東京〞上野間舖揾咗支實物再拍照,再依照相片舊化先有咁靚!真係要向佢嘅執著致敬!
真係好執著 我自己整都唔會特登飛去日本再影相整舊化, 好有heart!
抵你同你的好友能夠整到支咁似咁值得收藏既槍!

回覆 4# 的帖子

原裝Colt尾托......加舊化

附件

11-6-2010 16:11

11-6-2010 16:11

唔知小弟有冇睇錯~~~
差未做到個樣野應該係個尾托...

不過枝野真係好正~~~~

引用:
原帖由 MANKF 於 11-6-2010 16:11 發表
原裝Colt尾托......加舊化
個HAND GRIP底或花D就更佳!
鵰。豹。狸。獅。狒

無得改GE應該係 MARKING喇, 比我揀我可能寧願等下井性, 因為MARKING真係無得搞...
鵰。豹。狸。獅。狒

回覆 10# 的帖子

中晒!勁!個Hand Grip原本番尼已經係殘殘地!可能Hi 咗D槍油,光滑咗!
而Hand Grip上面果D 數字,好似用刀刻上去,番尼己經有.

引用:
原帖由 COOL 於 11-6-2010 16:12 發表
唔知小弟有冇睇錯~~~
差未做到個樣野應該係個尾托...

不過枝野真係好正~~~~
想問問個托差咩?

引用:
原帖由 MANKF 於 11-6-2010 17:18 發表
中晒!勁!個Hand Grip原本番尼已經係殘殘地!可能Hi 咗D槍油,光滑咗!
早期16A1無論托, grip, handguard都係呢種質感.
粗纖維同起光面先有味道.

Retro嘢通常色啞, 而且噴晒沙.
完成兩回事.

回覆 13# 的帖子

C-Hing 果然有品味!

炸彈牌? 槍身隻色 ,鋁尾托?
同原裝冇得比

19 12
發新話題