發新話題

WE夾! 我投降了

C-Hing, 點解我話有可能同小小變形有關, 唔咪"9up", 就係第一批YYE夾漏氣而軍軍軍只係換夾冇整, 我條氣唔順就拿左其中一隻漏氣夾給個專門安裝"切"引擎既車房佬, 拆灑隻夾睇睇吓時佢話唔應該用鑄鋁合金會"變形"小小肉眼看不出就出事(漏氣)! 佢用把精準尺卡內外壁厚薄及距離發現頂位闊啲啲及變形(邊走位), 原因係可能我地用top gas, red dot gas等大壓力氣道致即時漏氣或本身QC問題, 同時個方-ring太大有彎形增加缸邊漏機會, 佢都用類gasket sealant密封隻夾但校果唔理想, 都重係漏氣!  不過你講呢"三種size既o-ring就可以走天下"? 是否你自已去類似NOK啲門市到配嗎? 我買LXT氣夾配件, 又用CO2夾打, 所以漏氣不是大問題. 之前睇過位YYE玩家隻夾爆炸個樣, 見到都怕怕! 唉! 為有買多幾隻CO2夾啦.

大家都係討論下,有無變形都無所為,醫法都係一樣,
o-ring就唔洗用到NOK咁高上,c 達行 D大陸仔o-ring就得架啦
YYE匣條張方形膠邊就最大鑊,十足十D上o左年紀既女人一樣
爭口膠係用黎保番膠邊與合金之間既空位,令佢變番做一個後生女一樣
你話試個唔得可能係你係D爭口膠未干時就收緊曬D螺C
記住要等D膠干o左後先完全收緊D螺C

引用:
原帖由 rYaN 於 25-6-2010 04:32 發表

請問可以係邊搵到呢?
大部份汽車零件鋪有得買

Ah! Yeah, maybe because we torque up the bolt after seal up the piston head for engine building as usual practice as the piston head has grooves for gasket seals, but this may not be the case for our YYE mags (no grooves). Thks C-Hing

Also, could you tell us the sizes of the 3 O-Rings you use.

拎左3隻去整. 今日去拎. 2隻無事. 一隻當場漏氣冇得拎

引用:
原帖由 DENON 於 25-6-2010 02:07 發表

具有防液性: 油,水,防涷混合物,油脂

最好用灰色,軟身D同無甘臭
謝謝師兄! 其實佢同矽膠(波呢膠)有乜分別呢?
請教點用法.

玻呢膠好似D中年女人咁
而灰色爭口膠就好似D後生女咁
你放曬D gas 折開隻匣個方彎形蓋
查係膠邊與合金之間既位置(兩面都要查,薄薄地,頭尾查多小小)
跟手合番個蓋,收螺C(唔好收緊曬)
多出黎D膠,清潔下
等25~30分鐘再收緊曬D螺C
ok!可以入氣試水!

引用:
原帖由 DENON 於 26-6-2010 02:18 發表
玻呢膠好似D中年女人咁
而灰色爭口膠就好似D後生女咁
你放曬D gas 折開隻匣個方彎形蓋
查係膠邊與合金之間既位置(兩面都要查,薄薄地,頭尾查多小小)
跟手合番個蓋,收螺C(唔好收緊曬)
多出黎D膠,清潔下
等25~30 ...
oh...謝謝師兄

請問157號零件有無得單買?

引用:
原帖由 longhei 於 29-6-2010 12:09 PM 發表
請問157號零件有無得單買?
點解唔落三軍問呢?

引用:
原帖由 DENON 於 25-6-2010 09:37 PM 發表
大家都係討論下,有無變形都無所為,醫法都係一樣,
o-ring就唔洗用到NOK咁高上,c 達行 D大陸仔o-ring就得架啦
YYE匣條張方形膠邊就最大鑊,十足十D上o左年紀既女人一樣
爭口膠係用黎保番膠邊與合金之間既空位,令佢變 ...
師兄!請問配過d o ring後,仲洗唔洗玩完差返少少氣入去呀?

引用:
原帖由 rYaN 於 29-6-2010 13:13 發表

師兄!請問配過d o ring後,仲洗唔洗玩完差返少少氣入去呀?
差返一兩秒最好

引用:
原帖由 DENON 於 29-6-2010 20:51 發表

差返一兩秒最好
我只係是但差一差,等佢有d gas算...
一隻漏氣都冇...

請問O -RING 要配咩SIZE?

我果4隻第一水下下都係頂嘩佬走位....想搞都唔得 如果有日三軍唔保,就真係RIP

發新話題