22 12
發新話題

[認真] 依份工番黎都多餘

依份工番黎都多餘

話說先前係某大型公司處做設計部
月入岩岩 5位數 日子過得好滿足
最少比到家用先
但係好景不常....
無啦啦要搬公司 我就岩岩好有份幫手轉去幫手
開頭都無咩野 無老細睇住夠鐘就收工
點知做到一半 又話要cut人又話果邊唔夠人
ok 叫左我轉部門
做到出糧先知人工少左 幾千
我以為轉去幫手 點知就變左轉部門
職員証都變埋
都算啦 做住先 反正份合約7月尾都完
咁7月尾正正就係開張日子
嘩 日日番9點 做到10點幾 11點
做到最後 終於搞掂
點知就打完齋唔要和尚
唔比我轉番部門番去不突止 仲要我繼續係果個部門
嘜都識 真係做到狗咁....
最大獲係出糧果下
一睇張糧單真係_ 左出黎
日日ot多5 6個鐘 點解得5字頭 5_ _ _   
嘩 真係火都黎
番人事部嘈 幫我計
原來我轉左做2_蚊個鐘

而家真係火都黎 第一次火到遞信走人
份糧依幾個月愈變愈少 ot果個月仲要倒貼番工

發洩完畢

嘩...5位數變5字頭仲要開多左ot...
乜野公司黎架?都幾賤播~變相迫你走咁款
不過減左人工點解師兄你會等出糧先知道?冇人通知/明示過你?
其實可以嘈喎,轉親部門人工有變一定要同你夾過先得囉...
唔知頭唔知路減左成節師兄都可以忍佢小弟佩服...

5位數--->得5字頭 5_ _ _
下.......
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

間公司咁_街, 開佢名啦~~~!
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 9-8-2010 17:21 發表
間公司咁_街, 開佢名啦~~~!
LIKE
鵰。豹。狸。獅。狒

返工嘅時候無簽appointment letter?

引用:
原帖由 swat328 於 9-8-2010 17:48 發表
返工嘅時候無簽appointment letter?
份野講可以轉我走
算啦 都走左 當放下假
引用:
原帖由 Vindicator 於 9-8-2010 16:49 發表
5位數--->得5字頭 5_ _ _
下.......
歷時4個月
1_ _ _ _ -> 7_ _ _ -> 5_ _ _

真係_ 左出黎
引用:
原帖由 陰溝公 於 9-8-2010 16:27 發表
嘩...5位數變5字頭仲要開多左ot...
乜野公司黎架?都幾賤播~變相迫你走咁款
不過減左人工點解師兄你會等出糧先知道?冇人通知/明示過你?
其實可以嘈喎,轉親部門人工有變一定要同你夾過先得囉...
唔知頭唔知路減左成 ...
佢有講減 不過無話減咁多
仲要月薪變時薪

公司名我唔開啦
最慘都唔算係我 有d人得 22蚊個鐘 都痴_線

拉大隊走人啦

間公司噤__ __
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

呢個世界真係多19公司...
5D mark II
Canon PowerShot S90
580EX II
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
EF 50mm F/1.8 II

去勞工處問下, 可能攞到D著數, 因為我試過

我都係比人改咗個職位名, 由instructor 轉咗做officer?
但人工不變而責任重咗, 工作範圍闊咗, 工作量多咗, 大咗
成日問啲我簽唔到的問題!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 9-8-2010 19:38 發表
呢個世界真係多19公司...
無奸不成商...........無計
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

引用:
原帖由 tango10 於 9-8-2010 21:15 發表
我都係比人改咗個職位名, 由instructor 轉咗做officer?
但人工不變而責任重咗, 工作範圍闊咗, 工作量多咗, 大咗
成日問啲我簽唔到的問題!
我果時又係呀
之前同部門d同事又黎問番d野 果個部門又問
同一時間要答哂
真係煩到爆
引用:
原帖由 starfox 於 9-8-2010 20:10 發表
去勞工處問下, 可能攞到D著數, 因為我試過
問緊

引用:
原帖由 Anonymous 於 9-8-2010 07:24 PM 發表

佢有講減 不過無話減咁多
仲要月薪變時薪

公司名我唔開啦
最慘都唔算係我 有d人得 22蚊個鐘 都痴_線
又縮人工又良心...無言...
搵食啫...有時某d所謂大公司唔驚請唔倒人就經常欺壓打工仔
成鬼日諗埋d死人縮數,攪到個個心態番工好似賣時間咁...原全對公司冇歸屬感...
與其做呢d鬼打工,師兄早走早著搵過份值得同佢賣命嘅工~!!!小弟精神上撐恆你~!!!

22 12
發新話題