27 12
發新話題

ACOG和傳統狙擊鏡的分別是?

ACOG和傳統狙擊鏡的分別是?

我近日想買鏡,但上槍店和廠方網,發現 有種叫ACOG的低倍鏡,我有支1.5-4.5 x26 印象中280元,但ACOG成千銀,到底ACOG和傳統狙擊鏡的分別是?

acog可以開雙眼瞄
加埋夜光同天然採光
+埋快速瞄準
中距離必備

引用:
原帖由 mouselkm 於 23-1-2007 20:05 發表
我近日想買鏡,但上槍店和廠方網,發現 有種叫ACOG的低倍鏡,我有支1.5-4.5 x26 印象中280元,但ACOG成千銀,到底ACOG和傳統狙擊鏡的分別是?
你講成千銀只係gp的copy
真品要幾千至過萬.........

[quote]原帖由 zeta 於 23-1-2007 22:16 發表
acog可以開雙眼瞄

引用:
原帖由 車厘子 於 23-1-2007 23:45 發表

開雙眼瞄
即係點解
不如問有咩鏡係一定要單眼瞄...[]
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

重有唔記得講,你所為的傳統狙擊鏡,如果要美國廠的真品,其實都可以過萬!

回覆 #6 亞龍 的帖子

對,COMBAT BIBLE也說狙擊手用D鏡分分鐘貴個支槍,但快幾千買真品回來,我想身為初級玩家的,本人能力不太可能,所以COPY是唯一可能,因此只談COPY,至於開雙眼瞄...不才相信一般人沒可能命中

引用:
原帖由 mouselkm 於 24-1-2007 00:21 發表
對,COMBAT BIBLE也說狙擊手用D鏡分分鐘貴個支槍,但快幾千買真品回來,我想身為初級玩家的,本人能力不太可能,所以COPY是唯一可能,因此只談COPY,至於開雙眼瞄...不才相信一般人沒可能命中
雙眼打唔中, 係你自己練唔夠喇.

你講果支gp acog, 都係一枝普通十字鏡...

引用:
原帖由 伯言 於 24-1-2007 00:26 發表

雙眼打唔中, 係你自己練唔夠喇.

你講果支gp acog, 都係一枝普通十字鏡...
係'玩具'[]
本來無一物, 何處惹塵埃

硬件處理

1.先要明白支槍的有效射程;
2.找合識的鏡橋、
3.鏡碼及
4.鏡。
5.長期使用穩定的子彈
6.再加以時間set好(及記好)不同距離的彈道
7.再常試在不同惡劣環境下試煉開槍
8.定期清潔
9.穩固收藏
10.攜帶時小心鏡與槍的一些不必要之碰撞,以免影響準確性。

引用:
原帖由 6MM 於 24-1-2007 05:29 發表
硬件處理

1.先要明白支槍的有效射程;
2.找合識的鏡橋、
3.鏡碼及
4.鏡。
5.長期使用穩定的子彈
6.再加以時間set好(及記好)不同距離的彈道
7.再常試在不同惡劣環境下試煉開槍
8.定期清潔
9.穩固收藏 ...
sniper十誡[]

回覆 #8 伯言 的帖子

雙眼瞄原來真的可以,因印象中書本上說,人看到的東西是左眼加右眼的影像,so一直認為雙眼瞄會頭暈,但剛剛試過發現一樣能准確命中,只是有點不習慣,原來G&P的acog是一枝普通十字鏡....真槍用的真品ACOG是甚麼?是否像一般低倍鏡加夜視機能,這點是我最想知道的

引用:
原帖由 mouselkm 於 24-1-2007 12:27 發表
雙眼瞄原來真的可以,因印象中書本上說,人看到的東西是左眼扔蠷鰳�,這點是我最想知道的
"印象"再加"書本", 死得人啦...

http://www.trijicon-inc.com/pdfs/ACOG.pdf

引用:
原帖由 mouselkm 於 24-1-2007 12:27 發表
雙眼瞄原來真的可以,因印象中書本上說,人看到的東西是左眼扔蠷鰳?這點是我最想知道的
http://www.civiliangunner.com/cg ... page%3D1&page=1

引用:
雙眼瞄原來真的可以,因印象中書本上說,人看到的東西是左眼扔蠷鰳?這點是我最想知道的
雙眼瞄係要訓練既

27 12
發新話題