發新話題

加入ptw家庭了

聽人講LiFe 應該比LiPo 好果喎...好多charge 得LiPo 都有得charge life呢個function, 只要唔好用錯,  suppose 係安全同耐用過LiPo. 不過都係聽人講, 我都想試下LiFe, 不過LiFe size 好似點都比LiPo 大...

引用:
原帖由 jpg 於 23-8-2010 05:51 發表
聽人講LiFe 應該比LiPo 好果喎...好多charge 得LiPo 都有得charge life呢個function, 只要唔好用錯,  suppose 係安全同耐用過LiPo. 不過都係聽人講, 我都想試下LiFe, 不過LiFe size 好似點都比LiPo 大...
我淨係知安全同穩定性較好,但爆發力就唔知喇
三六轟一轟,敵人企唔穩!

最衰佢冇尾通, 如果唔係都想試下...

LFP比起lipo更好爆, 但係 energy:volume ratio較lipo 低, 即係相同容積下lipo可以儲多D電.
chemically LFP係好爆D (C數易做高), 但係因為 output current = C x capacity. 變相同樣size, lipo其實output更高 (因為size一樣下, lipo capacity更高, compensate番低C數)
同埋manage LFP既controller技術未成熟, 唔夠Lipo做得好/平
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回覆 50# 的帖子

IC~ 睇黎用番LIPO好D....C數太高怕死電子野

話事話啦~劍仙兄又話有新野既,我都好好奇想知係咩啵,會唔會係pmag短呢??

引用:
原帖由 Elf 於 23-8-2010 15:16 發表
LFP比起lipo更好爆, 但係 energy:volume ratio較lipo 低, 即係相同容積下lipo可以儲多D電.
chemically LFP係好爆D (C數易做高), 但係因為 output current = C x capacity. 變相同樣size, lipo其實output更高 (因為s ...
THX師兄解答,睇黎都係用番鋰聚夠喇

引用:
原帖由 小劍仙 於 23-8-2010 18:53 發表

師兄仲心急過我喎,稍安無躁都係呢一兩日就會見光架喇,
不過如果師兄係想要pmag短匣既話今次可能會令師兄失望喎
新野有冇預我先

引用:
原帖由 小劍仙 於 23-8-2010 22:49 發表

最怕師兄冇興趣姐,緊係預埋你啦
預埋我劍兄,有咩可以pm我嗎
我等匣用><

引用:
原帖由 小劍仙 於 23-8-2010 22:49 發表

最怕師兄冇興趣姐,緊係預埋你啦
咁就多謝先喇

引用:
原帖由 小劍仙 於 24-8-2010 12:18 發表

冇問題總之聽者有份,一有最新消息小弟會喺呢度同大家分享,
我諗大慨會八月尾九月初有得賣,價$大約一舊多D,如果等匣用希望師兄等得到啦
麻煩哂
呢舖大獲,一買左ptw就好多野想買

發新話題