發新話題

[認真] 錢銀多與小睇人同人之間做朋友做得長與否 ?

錢銀多與小睇人同人之間做朋友做得長與否 ?

身邊既人都係住係彩虹邨 , 黃大仙下邨 等舊屋邨
我自己算係一個死省死底既人黎 , 但硬係同佢地格格不入

鐘意槍既 , Sell 佢地一齊打WarGame 得1~2個得
同佢地去睇槍啦 , 見佢一張張20蚊錦數出黎 , 都知佢儲左好耐
佢俾錢果刻我睇到個心都唔係幾好受 , 感覺好似我迫佢錦...

另一個 , 去唐9買L96 , 唔夠錢 , 借俾佢 , 800 , 1000 冇問題
分期還 , 唔收息

anyway , 以上兩個都已經唔係朋友啦
我唔同佢地讀同一間學校 , 希望後日識到既新朋友係做得長
同埋間新學校有WarGame學會 , 睇佢地既相好多玩 modern 德軍
希望受我喱個GBB only既人啦...

以上中文表達可能唔清晰 , 敬請面諒

講錢失感情;兩父子都無情講...

引用:
原帖由 6MM 於 30-8-2010 18:54 發表
講錢失感情;兩父子都無情講...
只係因為錢多與小就定出做唔做得朋友 ?
應該錦問先錦..

其實好多時做朋友就唔可以講咁介意錢,一講到錢就無感情講

引用:
原帖由 Anonymous 於 30-8-2010 18:56 發表

只係因為錢多與小就定出做唔做得朋友 ?
應該錦問先錦..
唔好同佢講要錢既野囉...
(其實唔係個個既)

引用:
原帖由 里安 於 30-8-2010 18:59 發表
其實好多時做朋友就唔可以講咁介意錢,一講到錢就無感情講
agree
下下都計錢的話就會好現實
有錢出黎,無錢唔黎
好似酒肉朋友
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

未出黎做野仲讀緊書吾出奇
父陰係註定
吾可以睇低人, 話吾定人地第時好似你咁睇返你

引用:
原帖由 Vindicator 於 30-8-2010 19:02 發表

agree
有錢出黎,無錢唔黎
好似酒肉朋友
會唔會係我係佢地面前表露得比較上有錢過佢地...搞到家陣錦既樣
周不時就有錢仔有錢仔錦叫我...唉

引用:
原帖由 Anonymous 於 30-8-2010 19:04 發表

會唔會係我係佢地面前表露得比較上有錢過佢地...搞到家陣錦既樣
周不時就有錢仔有錢仔錦叫我...唉
你平時係點?

引用:
原帖由 Vindicator 於 30-8-2010 19:02 發表

agree
有錢出黎,無錢唔黎
好似酒肉朋友
但你下下唔計錢又唔得
我就有個舊同學
當年借我一大舊錢去買野溝女
一借,就借左我兩年有多
我半毛息都無收過佢
佢就只還左一半

引用:
原帖由 sunny2014 於 30-8-2010 19:05 發表

但你下下唔計錢又唔得
我就有個舊同學
一借,就借左我兩年有多
我半毛息都無收過佢
佢就只還左一半
其實我覺得借錢都唔緊要...
你還就得...
但係有時見人借完你錢買野...
又拖住黎還,自己有錢用黎買野都唔還...
仲要搞到我冇錢買野...
真係火都黎...

引用:
原帖由 sunny2014 於 30-8-2010 19:05 發表

但你下下唔計錢又唔得
我就有個舊同學
一借,就借左我兩年有多
我半毛息都無收過佢
佢就只還左一半
唔係唔好計
係唔好計禁重.....
如果金錢的比重大過友誼
你ge"友誼"就會base on金錢
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

鐘意槍既 , Sell 佢地一齊打WarGame 得1~2個得<----do u know, wargame is a expensive hobby?? Why u ask someone who can't pay to play wargame???
去唐9買L96 , 唔夠錢 , 借俾佢 , 800 , 1000 冇問題<----really 冇問題????? U really push he to die........

引用:
原帖由 亞爾多 於 30-8-2010 19:05 發表

你平時係點?
講起 WarGame , 槍 , 都幾千蚊上落好正常啦
果兩個就得一支槍 , 冇Gear
我就 Marine 全套
OTV , M88+布 , GBB M4 SOPMOD + M203 , copy ACOG 4x , M9 , CQC
我就似 Cosplay 多過係打Game既
就係冇同過佢地兩個打 , 街場都冇

唔講WarGame / 槍啦
我都係普通餐廳食餐飯 , 廿幾蚊
同佢地玩 online game 係我唔會買點數
係音樂好過佢地 , 就考8級鋼琴 , 我係學校一坐落部琴就一定有人專心聽
其他同佢地冇分別

咁係你嫌人地je,一齊玩得的,又點會介意呢d物質上的差異
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

發新話題