發新話題

學校老師社工真是被逼到傻x咗!

學校老師社工真是被逼到傻x咗!

佢地成日都有種感覺就是入營做訓練的話, 就一定要好嚴勵好辛苦, 動不動就要重罰!
仲要操咗幾粒鐘就可以出來表現步操比家長睇?????
佢地有無諗過強逼人做好辛苦又唔想做的野時, 佢地是需要一段時間去舖排, 建立關係, 維持秩序, 逐步掌握技巧.....不斷重覆練習才可略見成績! 幾粒鐘點做呀??????正
其實佢地有無諗過來自唔到背景的小學生, 佢地真正的需要是什麽??
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

點只係學校社工呀, 校長老師先係神人.......(神經病人)
delete

引用:
原帖由 derek_lok 於 16-9-2010 11:24 發表
點只係學校社工呀, 校長老師先係神人.......(神經病人)
各行各業都有神人......

學校社工又要跑數, 又要應付校內問題........唉

只可以可憐家陣d細路仔...

引用:
原帖由 derek_lok 於 16-9-2010 11:24 發表
其實我想講.....老師係被校長迫的........
除非係明主,否則想跑成績數的都會做非常多腦殘野

我想起二戰國軍D抓壯士, 求其捉個人來比支槍就踢去打日本仔

引用:
原帖由 tango10 於 16-9-2010 11:05 發表
佢地成日都有種感覺就是入營做訓練的話, 就一定要好嚴勵好辛苦, 動不動就要重罰!
佢地有無諗過強逼人做好辛苦又唔想做的野時, 佢地是需要一段時 ...
佢地一定唔知教Camp 要有讚賞呢樣野…
仲有操小D但夠型的話咪突顯班仔勁lor
佢地一定唔知操係要番咁上下時間先有功架
唉…

引用:
校長會覺得我唔使比錢你
但陸運唔該操得靚靚仔仔…
佢要邊個老師管就邊個老師

引用:
原帖由 ea4101 於 16-9-2010 16:11 發表

佢地一定唔知教Camp 要有讚賞呢樣野…
仲有操小D但夠型的話咪突顯班仔勁lor
佢地一定唔知操係要番咁上下時間先有功架
唉…
通常老師會做白臉, 對學生非常好!
轉過頭就話我地唔夠惡, 唔認真, 罰得少!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.

引用:
原帖由 tango10 於 16-9-2010 11:05 發表
佢地有無諗過強逼人做好辛苦又唔想做的野時, 佢地是需要一段時 ...
師兄令我諗起我舊校班紅十字
如果話佢地係步操既話
由教果個,直到操果班

英軍日日都比人侮辱緊,真係陰公囉

引用:
原帖由 tango10 於 16-9-2010 18:51 發表

通常老師會做白臉, 對學生非常好!
轉過頭就話我地唔夠惡, 唔認真, 罰得少!
算啦呀Sir
無辦法, 班老師係咁, 想同學生打好關係, 所以反而Push班Instructor push d小朋友囉
Instructor永遠都係做夾心
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

引用:
原帖由 Rager 於 16-9-2010 21:02 發表

算啦呀Sir
無辦法, 班老師係咁, 想同學生打好關係, 所以反而Push班Instructor push d小朋友囉
Instructor永遠都係做夾心
其實根本就無衝突! 我地都操到班學生死死吓 咁又點? 佢地識應咗就做得到!
一樣可以在適當時候玩埋一堆!

引用:
原帖由 ea4101 於 16-9-2010 16:13 發表

校長會覺得我唔使比錢你
但陸運唔該操得靚靚仔仔…
佢要邊個老師管就邊個老師
依個中曬,當年做校時 it tech. 都係咁既情形...
你仲要lead住d o靚仔做function,
要有output,但無水無架生,
要石頭打出水...
....

其實老師俾師長逼,校長要交還俾家長睇,所以問到尾,係因為班家長既無理要求,而導致小朋友受苦
你估老師想逼佢,想做咁多野?家長又會話點解我地個仔表現得唔好,逼得多,又話無理要求,神又係你,鬼又係你....
而家越黎越多呢d家長!

發新話題