發新話題

[認真] 前途得與失...

前途得與失...

o係小弟既事業上終於出現一個人生交叉點...
掙扎到訓唔著...

話說呢排分別有兩間公司向小弟招手,
A公司(壞):要長駐深圳(小弟剛成家), 每月無定休(分分鍾冇得休),每月無定OT(至天光果隻),無OT補水..無津貼..無前景
    (好):收入可觀, 大部份時間極到休閒..

B公司 (壞):忙, 比A公司辛苦,收入比A少15-20%
      (好):唔洗返大陸,前景樂觀, 工作時間正常, 銀行假  

因金錢和安逸,
失去時間和將來.....
定係..
用辛勞換來金錢,
時間和將來?????

呢一步我應該點行???

如果o係香港牽掛唔多的,我比較建議去A公司,去異地長時間工作都係一個好的體驗,視野都有唔同,而且積左有人脈,到你再跳去第二間呢d脈絡可能係幫到你
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

==>金錢係買唔到時間<==

係唔係少左人工就會家變? 係就唔好唸啦

B公司: 忙......忙極都係10個鐘

將來..........香港都冇將來
本人又窮人,又好咸濕!!

引用:
原帖由 Toni@1205 於 4-11-2010 02:55 發表
==&gt;金錢係買唔到時間
近一年,工作關係遊走港澳、深圳同廣州,開始覺得香港真係太細
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

多謝ching們既意見,其實小弟都覺得.
今時今日係國內機會比HK多

但問題係小弟今年年頭先結婚,
仲plan緊生返件,

如果係呢個moment就甘走上去...真係會失去左同家人一齊既時間,
另一方面, 仲使女人把口話放心我上去..但我都感受到佢心裡有幾不安...

金錢, 家庭, 將來.....應該點揀....

眼見身邊既老友(大部份都有埋小朋友),
收入比自己少, 環境比自己爭D,
但佢地又生活得好開心, 好滿足o架喎 .

其實我成日問自己,係咪將錢睇得太重要,對物質太渴求,太唔知足呢?

引用:
原帖由 Anonymous 於 4-11-2010 03:06 發表
多謝ching們既意見,其實小弟都覺得.
今時今日係國內機會比HK多

但問題係小弟今年年頭先結婚,
仲plan緊生返件,

如果係呢個moment就甘走上去...真係會失去左同家人一齊既時間,
另一方面, 仲使女人把口話放心 ...
應該問,如果你o係A公司度,你比你自己幾多時間留o係呢間公司先??

生BB o個度,可以儲下錢先,生同養都要用唔少

引用:
原帖由 Anonymous 於 4-11-2010 03:22 發表
眼見身邊既老友(大部份都有埋小朋友),
收入比自己少, 環境比自己爭D,
但佢地又生活得好開心, 好滿足o架喎 .

其實我成日問自己,係咪將錢睇得太重要,對物質太渴求,太唔知足呢?
兩睇la,有多少少錢的,生活可以舒服d,多d選擇,不過經營家庭的時間點都會少好多
錢少的,多d時間經營家庭關係的,心靈上會滿足d,不過遇起事要用錢的,可能就足襟見肘

你的風險承受力有幾強都係一個考慮

樓主應該問自己, 你想追求既係咩野.

既然你已經選擇左結婚, 即係話你既每一個重要與否既決定都已經唔只會影響你自己一個人

而且一個家庭既維繫, 並不只金錢, 當然, 做人耐左, 就會知道錢有幾重要, 但係係咪重要到連家庭都可以放棄?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 於 4-11-2010 11:42 發表
如果B公司的人工...少左果15-20%..師兄你的家庭會唔會因為呢15-20%係有壓力先...?如果唔係..我自己揀..我會寧願搵少D..最多咪出少D街..放假響屋企同老婆煮下飯仔...本身半年一次旅行..咪一年一次旅行..
起碼..我少左 ...
讚成..

在我而言啦..

寧願搵小D辛苦D都想個老公系身邊而唔系長期系大陸..

特別系大陸女人甘西利...

我都係長駐深圳返工,就算唔多野做都好很自閉!
比我一定簡B

發新話題