29 12
發新話題

Viper bolt + inokatsu M4 + 降火一問

Viper bolt + inokatsu M4 + 降火一問

本人剛購入Viper bolt set 供井井M4用﹐直上吾洗執已經可以用~仲打得好順~~yeah!!!!!

唯一問題係其中一個夾既出氣膠頂得太實﹐要換-0.5mm那種 (prowin gen 2 magazine)

另一問題係太大力﹐剛剛用測速機測﹐室內溫度約 17-18度﹐0.25g BB﹐平均約 1.6J
我自己想降至1.2-1.3J﹐是否有店鋪可以代勞﹖
如自己DIY又可吾可以呢﹖
(按店家資料﹐ra-tech NPAS Kit 並不能用落Viper bolt set)
以只可以從改裝bolt set內零件入手
麻煩有經驗既師兄指教﹐萬分感謝~

降力呢啲簡單野自己搞啦,留返啲M買多支gas啦.............
只要針銼一把就可以啦............

左為原力,右為細力,如果有兩套bolt銼皇冠絕對比用naps可靠,絕不會有大細力甚至鬼火出現.........

引用:
原帖由 F22 於 29-12-2010 07:44 發表
降力呢啲簡單野自己搞啦,留返啲M買多支gas啦.............
只要針銼一把就可以啦............
左為原力,右為細力,如果有兩套bolt銼皇冠絕對比用naps可靠,絕不會有大細力甚至 ...
thank u brother~~~~~
完全同意~~基本上NPAS係打一次較一次
都係架~~如果可以DIY都係自己搞好

thank u X 1000~~

小弟的井井10年版就是改裝"能量航空"膠飛機(平靚正),
但須修窄飛機頂部(拿膠飛機與井井鋁飛機比對就清楚應修哪,修了1小時),
7號零件也是塑膠品小修(比對井井鋁製品,修了5分鐘),
擊錘簧用"Rx-Tech"130%擊錘簧,Prx-Win二代彈匣換裝加強切氣片(氣閥鎖)彈簧(打火機拆下零件),
昨天剛組好初步測試,室內不足20度的溫度,單發、連發正常,以7發8發連發的速度能清空一匣及後定,
現已十分滿足。

蛇蛇飛機未玩過,不知內部結構,
但試過將井井鋁飛機內芯扭開,其結構與NPAS差不多,
首先將四叉頭扭前點,令飛標前栘,
內芯螺紋處切記要加O-Ring固定以防走位,如內部加一Spring頂著更佳,
飛標位愈向槍咀方向前移,初速(火力)愈下降,
效果與NPAS一樣,但每次調教要拆飛機,非常不方便,
供您參考。

引用:
原帖由 f22a 於 29-12-2010 10:21 發表
小弟的井井10年版就是改裝"能量航空"膠飛機(平靚正),
但須修窄飛機頂部(拿膠飛機與井井鋁飛機比對就清楚應修哪,修了1小時),
7號零件也是塑膠品小修(比對井井鋁製品,修了5分鐘),
擊錘簧用"Rx-Tech"130%擊錘簧 ...
恭喜恭喜~
你提醒左我,我自己換了BOLT SET之後都未試過打連發,通常我只打單發~
尋晚本來想用134A氣試下打吾打到,可惜剛剛用曬,如果打到就證明支槍都幾順~~
下一步將會係較準支槍,目標係20米打到100毫米集彈~~希望可以成功~~!!

引用:
原帖由 f22a 於 29-12-2010 10:47 發表
蛇蛇飛機未玩過,不知內部結構,
但試過將井井鋁飛機內芯扭開,其結構與NPAS差不多,
首先將四叉頭扭前點,令飛標前栘,
內芯螺紋處切記要加O-Ring固定以防走位,如內部加一Spring頂著更佳,
飛標位愈向槍咀方向 ...
謝謝~如果今晚有時閒等我拆開個蛇蛇飛機影張相大家研究下~~

聽聞蛇蛇 Bolt Set 是偷短 Bolt 的行程以換取連發的暢順,
也因此原故,在 Bolt Lock 時明顯看到 Bolt Set 停在較前位置(失真),
小弟在台灣試玩蛇蛇時就是如此,
也因此放棄井井改裝蛇蛇 Bolt Set 計劃,
轉攻替井井原裝鋼 Bolt Carrier 換裝塑膠飛機,
現已初步見成效,
供您參考。

引用:
原帖由 f22a 於 29-12-2010 12:13 發表
聽聞蛇蛇 Bolt Set 是偷短 Bolt 的行程以換取連發的暢順,
也因此原故,在 Bolt Lock 時明顯看到 Bolt Set 停在較前位置(失真),
小弟在台灣試玩蛇蛇時就是如此,
也因此放棄井井改裝蛇蛇 Bolt Set 計劃,
轉攻替 ...
蛇蛇槍機有兩款,一款正常,一款是 speed bolt
speedbolt 如你所說后定位置較前,行程較短,你試完的應該就是這款
我換的是正常那款~基本上和井井原裝一樣
其實換塑膠飛機組有什麽好處呢?不怕JAM彈時撞爛嗎?

首先小弟非下場派,
衹在家打打紙靶過過癮,
更多是無彈空擊享受那後座力感覺,
所以很重視連發的暢順,
Jam彈也試過,但即時清理後即回復正常,
未有試過JAM彈時撞爛飛機的情況(可能是少打實彈啦),
但小弟心想如果因JAM彈而引致撞零件的狀況,
塑膠製(或尼龍)飛機有其彈性,
不是比鋁製飛機(無彈性)更能御力以致更耐用嗎,
有錯請指正。

我就是用了蛇蛇鋼 Speed bolt , 感覺超爽 !

VICTOR 師兄:
恭喜你買左蛇蛇 blot set, 我都想買黎試, 但都驚唔fit 井井, 因本人極唔信有蛇蛇賣既 operatxxx shop. 佢地d答案極浮同當你低能無知.
我都係用緊井井原裝鋼 blot加 豬標負壓膠飛機, 效果好好.
想問下你隻蛇 blot 既飛機會唔會好似井井個鋁飛機個設計咁易斷? 因為井井個飛機尾部有個鏍絲位, 佢set個位置唔好, 令到個受力點唔平均, 你一睇到就明.
同如果用蛇 blot 可唔可以轉用到 豬標負壓膠飛機呢?

引用:
原帖由 f22a 於 29-12-2010 12:46 發表
首先小弟非下場派,
衹在家打打紙靶過過癮,
更多是無彈空擊享受那後座力感覺,
所以很重視連發的暢順,
Jam彈也試過,但即時清理後即回復正常,
未有試過JAM彈時撞爛飛機的情況(可能是少打實彈啦),
但小弟心 ...
通常落親場D野就特別容易爛~~可能因為落場玩緊時一般用支槍都用得比較粗~哈~~
我剛試過連發~入了約20發彈﹐可順利清夾及後定﹐但似乎設計頻率有點不規律(可能新BOLT及新出氣膠﹐尚未磨合好)

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 29-12-2010 23:00 發表
VICTOR 師兄:
恭喜你買左蛇蛇 blot set, 我都想買黎試, 但都驚唔fit 井井, 因本人極唔信有蛇蛇賣既 operatxxx shop. 佢地d答案極浮同當你低能無知.
我都係用緊井井原裝鋼 blot加 豬標負壓膠飛機, 效果好好.
想問下 ...
我買蛇蛇BOLT的原因是因為其設計比井井原裝BOLT好﹐飛機組同BOLT身做得明顯比井井FIT位﹐
同時飛機組是雙O-RING﹐相信會比井井密氣~
我係同井井10版的原裝BOLT相比﹐(不是SUPER BOLT) ﹐井井SUPER BOLT 相比就吾知邊個優勝了
我認為蛇蛇BOLT優勝之處在於個飛機組﹐如果你用GP負壓飛機夾井井原裝BOLT效果滿意~~其實未必需要買蛇蛇~~
又或者如果你決定買蛇蛇BOLT﹐就不需要更換飛機組了
至於蛇蛇BOLT是否可裝GP飛機就不知道了~

據知蛇蛇Bolt Set 是以井井08版Bolt Set 改良而成,
其飛機(同軸設計)直徑比WA規格飛機(偏軸設計)小2mm,
因飛機是同軸設計所以飛機殼與飛機尾的接合方式可造成旋螺絲式,
所以受力方面比較平均而爆尾的機率亦降低,
台灣玩家方面亦未有傳過蛇蛇爆飛機的災情,
亦因為蛇蛇飛機與WA規格飛機的直徑不同(差2mm),
所以GP膠飛機或所有WA規格飛機應該不能殖入蛇蛇的Bolt Carrier,
以個人而言,小弟已對金屬製的飛機組存有恐懼感及不信任感,
有錯請指正。

29 12
發新話題