36 123
發新話題

改ergo grip 教學

改ergo grip 教學

話說買左個lmt upper, 終於的起心肝搞好隻ergo grip

好...雖然底grip d 鑼絲位未搞掂, 比一d心急既師兄開始住先..
完裝grip 內寵:

ergo挫後內寵: (由下而上看)

由上而下看:

基本上要做既野係將ergo 內寵挫到同原裝一樣既同時, 盡量keep 住grip 個底既型.
因為上哂隻grip 基本上都唔會去到底, 見圖:

所以個grip 底如果可以keep 住個型, 上個grip base/plug 既時候就會更實淨..
個base 要羅出呢cut 短個勾位, 佐係唔好完全整走

個卡位剛剛可以勾返住grip 個金屬位..

小弟隻grip 未算perfect match, 不過算啦, 收貨...

小小教學, 希望幫到各位師兄...
到base cover 搞掂再補多d圖....多謝觀賞..

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +15 原創內容 15-4-2011 21:49
  • gtoray 金錢 +15 原創內容 15-4-2011 21:49

恭喜晒!有你做版,我既工程又可以繼續喇!
不過d膠真係好硬,唔知師兄有冇d更好工具介紹
三六轟一轟,敵人企唔穩!

期待個底板的教學

引用:
原帖由 ayaka 於 14-4-2011 23:50 發表
期待個底板的教學
個底板正係最重要一環

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-4-2011 23:52 發表

個底板正係最重要一環
無錯! 個GRIP內籠有志者一定搞到
個底板先考功夫

引用:
原帖由 ayaka 於 14-4-2011 23:58 發表

無錯! 個GRIP內籠有志者一定搞到
個底板先考功夫
應該可以用原裝果個修一下黎裝

引用:
原帖由 spec.ops. 於 15-4-2011 00:32 發表

應該可以用原裝果個修一下黎裝
我決定好似M記咁, 用返ERGO 個底上鑼絲, 再用釘. 話就話個BASE 係橡膠, 不過相信夠哂力HOLD 個GRIP..
而家我唔上鑼絲都唔會跌出呢...

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-4-2011 23:44 發表
恭喜晒!有你做版,我既工程又可以繼續喇!
不過d膠真係好硬,唔知師兄有冇d更好工具介紹
都係用手挫啦..DREMEL 有既就更好啦, 我都係呢兩樣, 慢慢搞...
都不知搞左幾耐...

引用:
原帖由 ayaka 於 14-4-2011 23:50 發表
期待個底板的教學
經小弟研究, 基本上有兩種可行既方法,
用SYSTEMA BASE, 一係修個METAL BASE, 一係改過GRIP BASE...
如果要做, 修GRIP BASE 會易D. 不過D位要羅到好邊..
METAL BASE 改會實D, 但係難改D...
屋企冇鑽, 要過幾日去個FD到搞...

引用:
原帖由 jpg 於 15-4-2011 04:16 發表

經小弟研究, 基本上有兩種可行既方法,
用SYSTEMA BASE, 一係修個METAL BASE, 一係改過GRIP BASE...
如果要做, 修GRIP BASE 會易D. 不過D位要羅到好邊..
METAL BASE 改會實D, 但係難改D...
屋企冇鑽, 要過幾 ...
用SYSTEMA BASE隱陣D
話晒橡膠BASE點都有彈性,
4粒縲絲個啤把位可能未必夠實淨

引用:
原帖由 jpg 於 15-4-2011 04:09 發表

我決定好似M記咁, 用返ERGO 個底上鑼絲, 再用釘. 話就話個BASE 係橡膠, 不過相信夠哂力HOLD 個GRIP..
而家我唔上鑼絲都唔會跌出呢...
有D驚個摩打太受力

引用:
原帖由 ayaka 於 15-4-2011 11:47 發表

非常同意

引用:
原帖由 jpg 於 15-4-2011 04:10 發表

都係用手挫啦..DREMEL 有既就更好啦, 我都係呢兩樣, 慢慢搞...
都不知搞左幾耐...
挫夠唔夠利呢?驚唔食挫唔郁

引用:
原帖由 ayaka 於 15-4-2011 11:47 發表

呢曾當然, 可能會學m記grip 咁中間放YSTEMA BASE 再放個膠plug.

引用:
原帖由 spec.ops. 於 15-4-2011 13:34 發表

有D驚個摩打太受力
如果咁講其實原廠grip一樣, 我研究過原廠grip, 都係用4粒羅絲, 加個base 項住個摩打..
所以點解有人用原廠grip 都分體, 其實最受力唔係motor 同grip, 而係金身個motor 位..
其實只要個身同grip 個個位做得好, 夠貼夠硬基本上冇問題, 而且ergo grip 個底都係硬膠..係個plug 係橡膠.
所以我諗住係ergo grip 同plug 個到落口釘張個plug 同grip 定位..
而且可以張d力放返落隻grip 到..
等我有時間搞掂再上圖用容易d解釋...

36 123
發新話題