發新話題

有件事煩左我好耐...

引用:
原帖由 mujiadam 於 25-5-2011 01:32 發表

講真...點解要信一個本身唔多讀書,而家殘廢既人??
我既意思係,好似佢某本書既書名一樣:無神論啫

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 01:35 發表

根本佢本人覺得個神冇睇住佢,佢緊唔信
p.s.我冇信教

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 01:35 發表

果本好似係道金斯寫架喎…

引用:
原帖由 sunny2014 於 25-5-2011 01:40 發表

果本好似係道金斯寫架喎…
佢而家都話唔係神造人出來架啦,佢都冇神論的

引用:
原帖由 sunny2014 於 25-5-2011 01:05 發表

摩門教
我住呢度真係四圍都係
唔好彩一日可以撞到四五六次
每次浪費你五到十分鐘
好熱心佈教(即係好煩、好煩、非常煩)
星期日朝早出門撞到
佢知你信教既話會夾你入佢地教堂
人人聖經都得舊約新約
佢地就 ...
摩門其實都係基督教的分支,佢地o個本摩門經據說是大航海時期,創教人(用宗教術語就係先知)就發現左一d用銅板鑄寫的聖經之類的典藉,由於當時的宗教風氣認定左阿創教人手上的係異端於是迫害佢,創教人就帶埋d銅板經書去左美洲創教同傳教(所以美國摩門教人數係比較多)

至於佢地熱心傳教,據佢地講係要模仿基督o個幾年的流浪之旅,期間佢地係唔會接觸外界資訊,只會做傳導工作

而近十至二十年左右,由於有考古發掘發現到有更多未經記載的死海文書同真係發現左用銅板鑄寫的經書,所以摩門教都逐漸洗走左""異端""標籤
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

...我就係覺得佢地好煩...

引用:
原帖由 mujiadam 於 25-5-2011 01:50 發表
...我就係覺得佢地好煩...
同搵人做問卷調查一樣
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-5-2011 01:55 發表

同搵人做問卷調查一樣
果d我都話可以cut線...呢d真係...

引用:
原帖由 mujiadam 於 25-5-2011 01:56 發表

果d我都話可以cut線...呢d真係...
企街做問卷o個d,真係可以跟你行成分鐘

引用:
原帖由 seamoncheng 於 25-5-2011 01:02 發表

基督教好似有唔少既分支
信條到到都可能有d分別
好似我個fd咁
我唔知佢咩基督教咩會啦
總之就唔接受輸血呢樣野
佢全家都係信教既
佢大佬生左cancer
其實應該開刀做手術仲有得救既
不過唔輸血根本做唔到
無 ...
摩門教
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-5-2011 02:06 發表

企街做問卷o個d,真係可以跟你行成分鐘
我唔小爆佢?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-5-2011 01:48 發表 摩門其實都係基督教的分支,佢地o個本摩門經據說是大航海時期,創教人(用宗教術語就係先知)就發現左一d用銅板鑄寫的聖經之類的典藉,由於當時的宗教風氣認定左阿創教人手上的係異端於是迫害佢,創教人就帶埋d銅板經書去 ...
我諗如果呢樣真係你唔太熟的話不宜只copy and paste

因為有返開教會既都會知佢地由始至終都係異端教派,並無因為時間而改變過既事實
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-5-2011 01:48 發表

摩門其實都係基督教的分支,佢地o個本摩門經據說是大航海時期,創教人(用宗教術語就係先知)就發現左一d用銅板鑄寫的聖經之類的典藉,由於當時的宗教風氣認定左阿創教人手上的係異端於是迫害佢,創教人就帶埋d銅板經書去 ...
唔關事
讀過一次摩門經你就會明

新約聖經,只係為左方便統治之選用左其中4部就定為""正統"",其他一律視為""異端""

從宗教角度佢幾時都係異端,但對於學術同考古而言,因為新近考古掘到一批用銅板鑄成的經文為證,對於摩門教係新分支定係無中生有的異端,就有一個新的思維

都係o個句,""交戰雙方都宣稱自己得到上帝的意旨""

發新話題