發新話題

有件事煩左我好耐...

引用:
原帖由 nishi 於 24-5-2011 10:54 發表

問題係好多信徒都會同你講, 佢地係生活中已經早就感受過神既恩惠同奇跡, 神正正就係現實...
我會同佢講:「交得出科學化既證據先講

引用:
原帖由 Anonymous 於 24-5-2011 11:05 發表
我都唔明,由出生個日開始計,所有野所有恩惠都係呀爸呀媽俾既,關基督咩事?!
基督,宗教比呀媽重要?!咁都講得出?!
應該話所有野都係由"人"所做既,有因有果環環相扣,中間,冇所謂既"神"存在

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 11:09 發表

我都問過呢個問題
得到既回應係...「科學只係人類諗出黎既野,沒可能以人的智慧去理解神,而我地都唔應該咁做」
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 11:09 發表

你咁講咪即係撩交嗌

引用:
原帖由 nishi 於 24-5-2011 11:16 發表

我都問過呢個問題
得到既回應係...「科學只係人類諗出黎既野,沒可能以人的智慧去理解神,而我地都唔應該咁做」
佢個答案簡直不知所謂,科學唔係人類諗出泥,係本身已經存在係自然既絕對真理,人只不過去解讀而已,所有野科學都一定解釋到,科學解釋唔到既只有兩個可能:一,人類未解讀到果一part;ニ,就係果樣野根本唔存在

同一個道理..一個人話街有老虎,你唔會信;兩個人話街有老虎,你都唔會信;三個人話街有老虎,你都可能唔會信,
咁第4,5,6,7....n咁多個講,你就會信,但稍有少少自我意識既人都唔會多人講就信咁白痴..

引用:
原帖由 boni 於 24-5-2011 11:16 發表

你咁講咪即係撩交嗌
佢同我講"神既恩惠同奇跡"呢D毫不科學化既廢話咪又係撩交嗌

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 11:21 發表

不知所謂,科學唔係人類諗出黎,係本身已經存在係自然既絕對真理,人只不過去解讀而已,所有野科學都一定解釋到,科學解釋唔到既只有兩個可能:一,人類未解讀到果一part;ニ,就係果樣野根本唔存在
我講得唔好啦可能,佢係想話, 科學係人理解萬物既途徑,而神呢樣野係人冇可能理解到...所以人類係科學上係冇可能解釋到神既存在

不過好講真,同宗教人士傾呢類野真係完全搵交黎嘈...
如果佢地係認同你呢個CONCEPT一早就唔會走去信教...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 24-5-2011 11:34 發表

我講得唔好啦可能,佢係想話, 科學係人理解萬物既途徑,而神呢樣野係人冇可能理解到...所以人類係科學上係冇可能解釋到神既存在

不過好講真,同宗教人士傾呢類野真係完全搵交黎嘈...
如果佢地係認同你呢個CONCE ...
冇錯,係佢地心目中所謂既"神"先係最高,係我心目中科學先係真理。
對我泥講所謂既"神"只係心靈軟弱既人逃避問題所創造出泥既虛構人物

引用:
原帖由 nishi 於 24-5-2011 10:54 發表

問題係好多信徒都會同你講, 佢地係生活中已經早就感受過神既恩惠同奇跡, 神正正就係現實...
咁如果呢d 所謂的神蹟出現在一個非教徒的身上,咁又點解釋?運氣?
咁點解好運又唔會發生在教徒身上?,而要將呢d運氣夾硬解釋為神蹟?
定係你唔相信你的神同樣會照顧我?

引用:
原帖由 louisli 於 24-5-2011 11:42 發表

咁如果呢d 所謂的神蹟出現在一個非教徒的身上,咁又點解釋?運氣?
咁點解好運又唔會發生在教徒身上?,而要將呢d運氣夾硬解釋為神蹟?
佢地會話神愛世人所以乜叉都係神蹟

咁個result係我應該點..
岩岩我有朋友同我講,話我女朋友個教唔係普通正規教..而係好偏激個啲..

簡單,愛,就行落去但唔應該放棄自己既原則;唔愛,分手

引用:
原帖由 louisli 於 24-5-2011 11:42 發表

唉, 我都唔知啦...我只係複述番我D信教既朋友既答案...
不過樓主最好唔好走去咁問好D啦...咁問法一定會嘈晒大交...

我覺得其實唔洗話諗咁多,人地肯同你一齊,
已經係接受到你唔係教徒既事實啦~

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 Anonymous 於 24-5-2011 01:33 發表
係咁既...我女朋友係基督教..
佢個朋友同我講基督徒係唔應該同D唔係基督徒既人拍拖..
但我本人好憎任何宗教..因為我做人原則係凡事講證據..
冇證據你教我點信?
咁我應該放棄佢,定放棄自己既原則..?
我個心依家真 ...
等我地啲後生過你既C-Hing幫下你解答以上既問題! 首先話比你知"我係基督徒", 我一家都係基督徒, 信神先"聽道(聖經)" 學 "守道" 又 "行道"係每一個基督徒應該時常要學習去做既事, 每個人唔同所以教會係冇計分制度(即係有啲人常常99分, 有啲就有時50分但常常30分), 但係耶穌復活既能力就給所有信既人"只要信"在神面前罪得無限次寬恕(聖經講既請不要同我爭論)所以無論係多分定小分悤知係真心認罪悔改就可以上天堂得永生! 所以! 信耶穌係每個人自己去作一個"選擇"(信或不信), 你心係信你就自然會信, 你選擇唔信耶穌立係你面前叫你信佢你都唔會信(歷史記錄耶穌2仟年前來過世界, 啲人咪又係唔信)! 如果你問我點解選擇信耶穌, 話你知我係一個專業人仕, 做帶頭又揾到錢, 我唔覺得自己係個無犯過大小罪既人又知道自己唔咪一個好人, 做人耐明白世界冇公平只會越來越哀! 只知道生為一個叫香港"世界仔"既人係唔會

發新話題