發新話題

有件事煩左我好耐...

引用:
原帖由 Anonymous 於 24-5-2011 01:33 發表
係咁既...我女朋友係基督教..
佢個朋友同我講基督徒係唔應該同D唔係基督徒既人拍拖..
但我本人好憎任何宗教..因為我做人原則係凡事講證據..
冇證據你教我點信?
咁我應該放棄佢,定放棄自己既原則..?
我個心依家真 ...
等我地啲後生過你既C-Hing幫下你解答以上既問題! 首先話比你知"我係基督徒", 我一家都係基督徒, 信神先"聽道(聖經)" 學 "守道" 又 "行道"係每一個基督徒應該時常要學習去做既事, 每個人唔同所以教會係冇計分制度(即係有啲人常常99分, 有啲就有時50分但常常30分), 但係耶穌復活既能力就給所有信既人"只要信"在神面前罪得無限次寬恕(聖經講既請不要同我爭論)所以無論係多分定小分悤知係真心認罪悔改就可以上天堂得永生! 所以! 信耶穌係每個人自己去作一個"選擇"(信或不信), 你心係信你就自然會信, 你選擇唔信耶穌立係你面前叫你信佢你都唔會信(歷史記錄耶穌2仟年前來過世界, 啲人咪又係唔信)! 如果你問我點解選擇信耶穌, 話你知我係一個專業人仕, 做帶頭又揾到錢, 我唔覺得自己係個無犯過大小罪既人又知道自己唔咪一個好人, 做人耐明白世界冇公平只會越來越哀! 只知道生為一個叫香港"世界仔"既人係唔會拾"書" ! 喂! 我舊老闆話信耶穌得永生唔洗入會費只係+分一既身家比作教會當家用, 比家用及買保險都唔只+分一啦, 撳小幾次鐘都係番度! 奇! 佢揾好多錢個人又哀到坫地都會信耶穌, 我明白信耶穌唔係公平又唔咪拍你! 只係一個選擇! 不過自從做左耶徒自己係開心左好多.......
C-Hing仔, 如果你選擇唔信耶穌就唔好再同個耶女一齊! 浪費時間同金錢! 你都堯得今話"因為我做人原則係凡事講證據..冇證據你教我點信?" 你可以上網睇睇有好多好有名既科學家都證明我地個世界應該有造物者(就係我信個位神), 唉! 你唔信就唔信.......唔係乜野原則, 放左手個人會覺得好啲. 條耶女冇錯而你都冇錯只好給大家做番朋友就算啦.......如果條耶女找到個中意既耶仔! 請不要錘袋! 只好默默地祝福他們吧

引用:
原帖由 rho837 於 24-5-2011 12:54 發表

等我地啲後生過你既C-Hing幫下你解答以上既問題! 首先話比你知"我係基督徒", 我一家都係基督徒, 信神先"聽道(聖經)" 學 "守道" 又 "行道"係每一個基督徒應該時常要學習去做既事, 每個人唔同所以教會係冇計 ...
造物者係大自然、係科學,唔係果個虛構人物

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 13:20 發表

造物者係大自然、係科學,唔係果個虛構人物
不過亦都有科學家講過, 越去研究科學就越相信有神存在...
師兄算啦,人地信咪有佢囉~
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 11:21 發表

佢個答案簡直不知所謂,科學唔係人類諗出泥,係本身已經存在係自然既絕對真理,人只不過去解讀而已,所有野科學都一定解釋到,科學解釋唔到既只有兩個可能:一,人類未解讀到果一part;ニ,就係果樣野根本唔 ...
問題就來到啦,根本好多時,人類未解讀到就當係冇

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 09:05 發表

但D證據有好多都係宗教人士自己up架ja bo......
點解憎宗教有問題?每個人都有喜好,討厭就討厭架la......有乜問題

正題:樓主,我同你一樣,討厭宗教但之前中意左個信耶教既女仔,如果你真係接受唔到宗教 ...
我個問題係話:"要憎一D你認為唔存在既野"

引用:
原帖由 mujiadam 於 24-5-2011 13:40 發表

問題就來到啦,根本好多時,人類未解讀到就當係冇
未解讀到當佢”有”先大問題呀師兄

引用:
原帖由 rho837 於 24-5-2011 12:54 發表

等我地啲後生過你既C-Hing幫下你解答以上既問題! 首先話比你知"我係基督徒", 我一家都係基督徒, 信神先"聽道(聖經)" 學 "守道" 又 "行道"係每一個基督徒應該時常要學習去做既事, 每個人唔同所以教會係冇計 ...
你話如果個個教徒都信得好似你咁清醒就好啦...
你知唔知我問啲人點解要信,佢地只係話:Just trust it, 呢啲就擺到明係盲目..
但我諗左兩日,其實信下冇壞既..只要唔係太迷信就ok..
我有個朋友又係一家都係基督徒..但係佢同我講心中信就得,唔使開口埋口都神前神後好似俾老毛洗左腦咁..
同埋...依家十個男仔有九個都係為左番去溝女..所以我決定跟埋去睇下
但我既立場只會係:祈禱=舒緩壓力既方法,信神=精神寄託 ,Bieble=人生道理
anyway,唔該哂ching先

引用:
原帖由 nishi 於 24-5-2011 10:54 發表

問題係好多信徒都會同你講, 佢地係生活中已經早就感受過神既恩惠同奇跡, 神正正就係現實...
我以前中學就會咁答神父,咁你叫佢得閒就黎同我講下佢的"現實"

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-5-2011 13:51 發表

我以前中學就會咁答神父,咁你叫佢得閒就黎同我講下佢的"現實"
死神
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 boni 於 24-5-2011 10:58 發表

我先唔會自尋煩惱...

(我係覺得呢d野冇得好傾... sorry...)
醒目呀.....

引用:
原帖由 nishi 於 24-5-2011 13:53 發表

死神
歷史上任何一位宗教人物都有個死期架啦....咁呢個世界咪死神最大....

引用:
原帖由 Anonymous 於 24-5-2011 11:05 發表
我都唔明,由出生個日開始計,所有野所有恩惠都係呀爸呀媽俾既,關基督咩事?!
基督,宗教比呀媽重要?!咁都講得出?!
拿呢樣我識答你....冇神造人又點有你阿爸阿媽呢.....

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-5-2011 13:59 發表

拿呢樣我識答你....冇神造人又點有你阿爸阿媽呢.....
咁邊個造神

引用:
原帖由 Anonymous 於 24-5-2011 14:27 發表

咁邊個造神
呢d 係另一個層次了
我估d 蟻無理由識得研究人係邊個造出來吧

引用:
原帖由 Anonymous 於 24-5-2011 14:27 發表

咁邊個造神
我諗起希臘神話D神...
縮縮北行鳥 =口=

發新話題