發新話題

有件事煩左我好耐...

引用:
原帖由 starfox 於 24-5-2011 18:16 發表
樓主, 正當既基督教會係唔會限制教徒擇偶,或其男/女朋友的宗教信仰,你返邊間教會架? 我知道有D異端就會咁做
我都覺得好怪

我估…估架咋…
係唔係 末XXXX會 或 耶XXXX人?

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 09:44 發表

死_左佢la叫佢!你問佢:「乜耶教冇叫你敬愛父母咩」,你睇佢點答
呢D人同當年紅衛兵既「爹親娘親不及毛主席親」既意識形態有乜分別?崇拜某D野拜到痴哂線
老實講,係有講「應當敬愛你的父母」架喎

1. 各位請留意 , 本題目並非討論宗教 / 歷史

2. 基督徒想搵返基督徒做結婚伴侶 , 其中一個原因係"價值觀"相近

現實中我認識幾對夫婦並非雙方都係基督徒

亦有認識為追佢老婆而受浸 , 得手(娶到)之後之後再冇返過教會

兩人相處貴乎愛 , 你喜歡既係佢 "個人" , 反之亦然

如果女仔唔明呢一點 , 我勸你早放手

傾完,happy ending!
一:佢信個間正如111樓位ching所講係正當基督教, so 我地可以堂堂正正一齊.
二:佢知道我係啲好講證據既人, so佢話唔會迫我信.
三:佢個朋友原來同佢唔同教(異端),所以就算我唔信都唔驚佢朋友分化我地.
四:佢係心中信有個啲, so佢唔會開口埋口都神前神後.

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 00:45 發表
一:佢信個間正如111樓位ching所講係正當基督教, so 我地可以堂堂正正一齊.
三:佢個朋友原來同佢唔同教(異端),所以就算我唔 ...
拿咪住先…
當我八掛
我真係好有興趣知佢朋友邊間
幾乎完全打破晒我媽同我講一切有關信教既事
或者係我見識少
我見過既係連摩門教都無咁離奇囉

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 00:45 發表
三:佢個朋友原來同佢唔同教(異端),所以就算我唔 ...
Good to know

引用:
原帖由 sunny2014 於 25-5-2011 00:44 發表

老實講,係有講「應當敬愛你的父母」架喎
係一定有,唔係點解叫佢問xDD

引用:
原帖由 sunny2014 於 25-5-2011 00:48 發表

拿咪住先…
當我八掛
er....唔清楚..但我只知佢可以因為老豆老mo係其他教而離棄佢地咯~

引用:
原帖由 sunny2014 於 25-5-2011 00:48 發表

拿咪住先…
當我八掛
或者係我見識少
每個宗對某些睇法都有少少唔同

我認識一D 浸記既人 , 佢唔反對你 , 不過會覺得冇咁好 , 咁夠死 !!

引用:

拿咪住先…
當我八掛
或者係我見識少
點離奇法?

引用:

拿咪住先…
當我八掛
或者係我見識少
基督教好似有唔少既分支
信條到到都可能有d分別
好似我個fd咁
我唔知佢咩基督教咩會啦
總之就唔接受輸血呢樣野
佢全家都係信教既
佢大佬生左cancer
其實應該開刀做手術仲有得救既
不過唔輸血根本做唔到
無耐就去左喇
我當初聽到都覺得好離奇.....

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 00:53 發表

點離奇法?
摩門教
我住呢度真係四圍都係
唔好彩一日可以撞到四五六次
每次浪費你五到十分鐘
好熱心佈教(即係好煩、好煩、非常煩)
星期日朝早出門撞到
佢知你信教既話會夾你入佢地教堂
人人聖經都得舊約新約
佢地就奇奇怪怪咁多左本我真係點都唔明會有人信既摩門經
(anyway, 最少睇落無邪教feel)
而我後來問過一D相熟既基督教內人仕
佢地話我見到既已經算係比較接近正派既一批
最少佢地都仲係行一夫一妻制

更煩既仲有耶xxxx人

引用:
原帖由 seamoncheng 於 25-5-2011 01:02 發表

基督教好似有唔少既分支
信條到到都可能有d分別
好似我個fd咁
我唔知佢咩基督教咩會啦
總之就唔接受輸血呢樣野
佢全家都係信教既
佢大佬生左cancer
其實應該開刀做手術仲有得救既
不過唔輸血根本做唔到
無 ...
信錯教真係害人不淺

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 01:05 發表

信錯教真係害人不淺
我曾經同果位朋友討論過呢個問題
點解會有d咁既信條
佢話聖經有句....人不可飲人血<--大概係咁既意思啦
心諗..其實都講左出口...聖經寫既時候都未有輸血呢回事啦....我即時吹到漲哂
講極佢都覺得咁樣係正確既

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 01:05 發表

信錯教真係害人不淺
咁又唔好咁講,一竹干打一船人咩....

發新話題