發新話題

有件事煩左我好耐...

引用:
原帖由 tf141 於 24-5-2011 01:34 發表

係真唔係架?
假既
流言終結

引用:
原帖由 gtoray 於 24-5-2011 02:00 發表

又好似唔係假wor~
我聽咁多年都係「你應該令你另一半信主」而唔係「你應該搵個信主既人做你另一半」囉

引用:
原帖由 Anonymous 於 24-5-2011 15:37 發表
岩岩佢個朋友同我講話如果上帝叫佢為左上帝而放棄呀爸呀媽,即使佢幾咁唔捨得,都會去照做..
真係害人不淺.
我阿媽信左教廿幾年
佢講過
上主係至善既,唔會叫你背棄他人
如果你「聽到」「上主」同你咁講
一係係你信錯異端,聽到魔鬼扮上主同你講野
一係就係你癡左線

引用:
原帖由 starfox 於 24-5-2011 18:16 發表
樓主, 正當既基督教會係唔會限制教徒擇偶,或其男/女朋友的宗教信仰,你返邊間教會架? 我知道有D異端就會咁做
我都覺得好怪

我估…估架咋…
係唔係 末XXXX會 或 耶XXXX人?

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 09:44 發表

死_左佢la叫佢!你問佢:「乜耶教冇叫你敬愛父母咩」,你睇佢點答
呢D人同當年紅衛兵既「爹親娘親不及毛主席親」既意識形態有乜分別?崇拜某D野拜到痴哂線
老實講,係有講「應當敬愛你的父母」架喎

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 00:45 發表
傾完,happy ending!
一:佢信個間正如111樓位ching所講係正當基督教, so 我地可以堂堂正正一齊.
二:佢知道我係啲好講證據既人, so佢話唔會迫我信.
三:佢個朋友原來同佢唔同教(異端),所以就算我唔 ...
拿咪住先…
當我八掛
我真係好有興趣知佢朋友邊間
幾乎完全打破晒我媽同我講一切有關信教既事
或者係我見識少
我見過既係連摩門教都無咁離奇囉

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 00:53 發表

點離奇法?
摩門教
我住呢度真係四圍都係
唔好彩一日可以撞到四五六次
每次浪費你五到十分鐘
好熱心佈教(即係好煩、好煩、非常煩)
星期日朝早出門撞到
佢知你信教既話會夾你入佢地教堂
人人聖經都得舊約新約
佢地就奇奇怪怪咁多左本我真係點都唔明會有人信既摩門經
(anyway, 最少睇落無邪教feel)
而我後來問過一D相熟既基督教內人仕
佢地話我見到既已經算係比較接近正派既一批
最少佢地都仲係行一夫一妻制

更煩既仲有耶xxxx人

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 25-5-2011 01:12 發表

我o了=_=......乜輸血用口接架咩.......點睇接受輸血都唔會犯到呢條掛
有D人就係會將教條無限擴張
所以先叫異端…

引用:
原帖由 Anonymous 於 25-5-2011 01:35 發表

我既意思係,好似佢某本書既書名一樣:無神論啫
果本好似係道金斯寫架喎…

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-5-2011 01:48 發表

摩門其實都係基督教的分支,佢地o個本摩門經據說是大航海時期,創教人(用宗教術語就係先知)就發現左一d用銅板鑄寫的聖經之類的典藉,由於當時的宗教風氣認定左阿創教人手上的係異端於是迫害佢,創教人就帶埋d銅板經書去 ...
唔關事
讀過一次摩門經你就會明

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-5-2011 23:40 發表
新約聖經,只係為左方便統治之選用左其中4部就定為""正統"",其他一律視為""異端""

從宗教角度佢幾時都係異端,但對於學術同考古而言,因為新近考古掘到一批用銅板鑄成的經文為證,對於摩門教係新分支定係無中生有的異 ...
1.無人親眼見過摩門經銅版
你講既都係其他所謂「外典」同「偽典」
即係當年無被納入聖經既古經文
猶太教版同聖公會版聖經係有包括外典既

2.摩門經一定唔係外典
性質上有D接近偽典
但事實上又唔係

3.摩門教聲稱美洲原住民係希伯來人後代
同時聲稱經典係公元600年時由先知摩門以埃及文寫成
唔係帶去美洲,而係響美洲寫
內容大部份都「關於」古代美洲

基本上,只要你親身讀過摩門經一次
你就會明佢同你所講既死海文書原全係兩回事

引用:
原帖由 rho837 於 27-5-2011 02:20 發表

I heard this name before, a lot of people think they are "異端" actually, I've meet some of their people and heard some stories from them, long time ago met a OK good looking lady (she went to thi ...
COC…聽都聽唔少…

發新話題