發新話題

有件事煩左我好耐...

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-5-2011 10:52 發表

又唔可以咁講喎...我用過實例係,你相信既只會係你"相信既野"死後先會"有機會"實現....我...係現實一個活生生既實物....
問題係好多信徒都會同你講, 佢地係生活中已經早就感受過神既恩惠同奇跡, 神正正就係現實...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 11:09 發表

我會同佢講:「交得出科學化既證據先講
我都問過呢個問題
得到既回應係...「科學只係人類諗出黎既野,沒可能以人的智慧去理解神,而我地都唔應該咁做」
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 11:21 發表

不知所謂,科學唔係人類諗出黎,係本身已經存在係自然既絕對真理,人只不過去解讀而已,所有野科學都一定解釋到,科學解釋唔到既只有兩個可能:一,人類未解讀到果一part;ニ,就係果樣野根本唔存在
我講得唔好啦可能,佢係想話, 科學係人理解萬物既途徑,而神呢樣野係人冇可能理解到...所以人類係科學上係冇可能解釋到神既存在

不過好講真,同宗教人士傾呢類野真係完全搵交黎嘈...
如果佢地係認同你呢個CONCEPT一早就唔會走去信教...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 louisli 於 24-5-2011 11:42 發表

咁如果呢d 所謂的神蹟出現在一個非教徒的身上,咁又點解釋?運氣?
咁點解好運又唔會發生在教徒身上?,而要將呢d運氣夾硬解釋為神蹟?
定係你唔相信你的神同樣會照顧我?
唉, 我都唔知啦...我只係複述番我D信教既朋友既答案...
不過樓主最好唔好走去咁問好D啦...咁問法一定會嘈晒大交...

我覺得其實唔洗話諗咁多,人地肯同你一齊,
已經係接受到你唔係教徒既事實啦~

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 24-5-2011 13:20 發表

造物者係大自然、係科學,唔係果個虛構人物
不過亦都有科學家講過, 越去研究科學就越相信有神存在...
師兄算啦,人地信咪有佢囉~
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-5-2011 13:51 發表

我以前中學就會咁答神父,咁你叫佢得閒就黎同我講下佢的"現實"
死神
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 Anonymous 於 24-5-2011 14:27 發表

咁邊個造神
我諗起希臘神話D神...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 mujiadam 於 24-5-2011 16:52 發表

咁仲死,唔係亂講...希臘神話D神尤其係..宙斯..如果睇返真正神話文獻,佢/佢地...有d神係佢/佢地亂倫生出來....仲有記載過佢地會搞基(假定由人既角度去睇佢地係有性別之分)...,再死既係...佢地唔會相比而家既人類和平 ...
基本上係亂倫, 仔閹老豆, 老豆食左個女, 乜都有
縮縮北行鳥 =口=

發新話題