22 12
發新話題

[認真] 人愈大 愈想努力 但個天愈唔比機會人

人愈大 愈想努力 但個天愈唔比機會人

好耐無上黎
因為依排經歷左好多事
而且仲唔開心多
個人愈大 就發現夢想愈遠
依幾個月更加有依個感受
係依幾個月發生係身上既野真係好多
車又撞過 又失業多次 想一個人行下山靜下都會落紅雨...
要怪就怪自己當年讀書唔努力
而家想努力 想讀番書 半工讀又好 借政府錢又好
點知夜校又唔收 日校又話我唔夠學歷

屋企人永遠覺得對住部電腦就係打機 唔會係認真做野
依3個月 工搵左好多份 連醫院一D無人想做既工都去過見
奈何自己學歷低...
細個讀中學就哂時間番PART TIME
大個想讀番書就無機會
人生係唔係咁就玩完...

出黎做左幾耐野 ?

學歷去到邊 ?

做過邊行 ?

我都係早你一個月過完低潮

冇低潮 , 又點顯得高潮夠hing ?

捱過低潮 , 你個人會更懂得珍惜

引用:
原帖由 於 30-5-2011 02:03 發表
出黎做左幾耐野 ?

學歷去到邊 ?

做過邊行 ?

我都係早你一個月過完低潮

冇低潮 , 又點顯得高潮夠hing ?

捱過低潮 , 你個人會更懂得珍惜
讀緊毅進開始做 做左3年幾
sales 文員 侍應 貨櫃場都做過
依排理力愈來愈大 唉

講真句,而家d 機會可以話係多左,不過唔係由人地比,係自己去爭取或者係要自己敢去試

我有d fd自己有正職,但假就上大陸睇下d 批發貨,入d 返o黎香港o係網上賣,兼下兼下一個月都有多幾千蚊,其實網絡世界比左個好大的空間

讀書呢d野,睇你要一張學歷定係技能野,學歷野唔知ive o個d你有無諗過,但我覺得你有心的一定有方法可以的
僱員再培訓局、唔知乜乜廠商會、工聯會、地區社福組織o個d其實有好多不同課程,待業卅收入低的話,課程可以半費甚至全免

僱員再培訓局
http://www.erb.org/Corp/home/coz_main/zh_TW/

中華廠商會
http://www.cma.org.hk/training

就算未入得到任何正式的學校、培訓機構,要學習的而家都有大把方法,一就係好方便的互聯網,youtube除左d 搞笑野、軍事野之外重有好多學術野 http://www.youtube.com/user/dxmonline#g/u <=呢條link多到嘔

想順手學埋普通話可以睇呢個
http://phtv.ifeng.com/program/sjdjt/

二就係政府圖書館

三係去d三聯、商務o個d打書釘

工呢家野,睇你肯唔肯做d辛苦工,你肯的勞工處大把工比你做,再唔係你膽粗粗去上水做水貨客,唔敢運d iphone ipad的,運下d奶粉衫褲一轉都有一百la,一日走幾轉都幾百,而家香港有8000幾人做水貨客維生

要記住,唔好打沉自己,前期人生經歷過好多你以為無用的野,可能有朝一日,就係因為你經經過呢d,失驚無神"叮"左一下,通通都會用得返

有時間睇下steve jobs佢講佢自己輟學期間做左d咩
http://www.youtube.com/watch?v=Ip0hG7FXVgs&feature=relmfu
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

點解要個天俾機會你。。。。。。。。。。

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-5-2011 02:43 發表
講真句,而家d 機會可以話係多左,不過唔係由人地比,係自己去爭取或者係要自己敢去試

我有d fd自己有正職,但假就上大陸睇下d 批發貨,入d 返o黎香港o係網上賣,兼下兼下一個月都有多幾千蚊,其實網絡世界比左個 ...

樓上no icon post,改改佢
btw,條條大路通羅馬
e野唔得咪另一野
打wargame為例
e邊攻唔上咪攻另一邊

路係人行出黎
你唔行點知一定唔得?
咩都試下啦
可能可以創出自己新天地
加油!
撐你!

09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

師兄, 使乜噤消沉 ? 如果你讀左毅進3年幾, 應該重好年青, 有氣有力,
大把人好似我地呢d, 到中年至失業咪重慘, 學歴不高, 体能走下坡, 想出賣奴力都唔得。
努力呀........ !   Fighting........... !!
: )

小弟依然在學,初中

其實係咪唔讀書就冇前途?

(小弟知條問題好禺味.....但都想問下.)
如果魔法是真,哪就是科學

引用:
原帖由 Anonymous 於 30-5-2011 01:55 發表
好耐無上黎
因為依排經歷左好多事
而且仲唔開心多
個人愈大 就發現夢想愈遠
依幾個月更加有依個感受
係依幾個月發生係身上既野真係好多
車又撞過 又失業多次 想一個人行下山靜下都會落紅雨...
要怪就怪自己當 ...
好小事姐! 只要你家下明白讀書既重要性, 為左將來, 你就自然讀到書! 工照打! 書照讀! 冇話冇幾會, 生係香港就係一個幾會, 上帝好平等! 人人每曰都只係得24小時, 就同行山一樣, 邊個行得早就早達標! 如果係今年內讀翻書.......1年內從温由小學到中學既書本! 有乜唔明就睇到明, 一定要打好個底! 再安排六年內要讀完一個學位! 做四年野人工就會高... 由今天到成功都只係10年度! 有乜難度.

引用:
原帖由 Anonymous 於 30-5-2011 02:26 發表

讀緊毅進開始做 做左3年幾
sales 文員 侍應 貨櫃場都做過
依排理力愈來愈大 唉
我做左11年野

2年前先讀完毅進 , 籌備今年又開始讀HD

你做過既行頭俾我闊 , 如果唔係份份做一兩個月 , 其實你工作經驗唔會弱得去邊

工作機會唔會無 , 只有你肯唔肯做

經濟有壓力既 , 同屋企人商量下

唔包解決得黎 , 但你既心情一定有所宣洩
引用:
原帖由 leong556 於 30-5-2011 17:59 發表
小弟依然在學,初中

各人際遇唔同 , 唔讀唔一定批死你

不過讀得越多 , 選擇一定更多

引用:
原帖由 leong556 於 30-5-2011 17:59 發表
小弟依然在學,初中

有時間可以睇左第28個post的全文

http://www.civiliangunner.com/cg ... page%3D1&page=2

引其中一段

我從來不以為學歷有什麼重要,天才都不是科班。

但,不是科班,連龍套都跑不了。

========================
意思係唔讀書,連做人跑腿都唔得
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
小弟依然在學,初中

唔讀書唔一定冇前途,
李+x係一個好例子,
讀好書唔一定有前途,
早一排就有個高分低能.
但係我信天意,
我信謀事在人成事在天,
但係又諗下你唔謀又怎能成事?

God only helps the one who helps himself. 努力~

引用:
原帖由 C.C.Him 於 1-6-2011 19:13 發表

唔讀書唔一定冇前途,
李+x係一個好例子,
讀好書唔一定有前途,
早一排就有個高分低能.
但係我信天意,
我信謀事在人成事在天,
但係又諗下你唔謀又怎能成事?
李+X前期唔係靠讀書,但佢成功之後,佢自己都有做進修呢個動作,因為公司規模愈大,佢請的人愈高學歷,佢自己無返咁上下,比人虧空左d錢都唔知

所以讀書係可以幫助穩固一個人的成就

22 12
發新話題