發新話題

[VFC] VFC MP5 GBB 爛飛機座....(已換新HOP座, P.3見圖)

我啱啱實戰返嚟,打咗三十幾匣,幾乎冇咩點蝕喎?

hop up座完好無缺...........

飛機腳只係少少圓...........

其他主要磨擦部份..........由於我一早已經磨滑同加油,可以話冇蝕過..........

戰後報告:換咗KM管打土瓜灣場可以由頭打到尾大約三十米直飛,全原裝0.2珠冷氣場測出1.3-1.4J左右,冇小便彈出現.....
以小改全原裝計表現唔錯啦..........

引用:
原帖由 ayaka 於 5-6-2011 18:49 發表
原裝似乎唔執唔得...執左果然耐打好多

係wor...聽日食糉喎
我玩槍格言:世上冇唔會壞嘅槍,更冇唔使執嘅槍............ 只可以嘆句師兄唔好彩........
我磨滑嗰啲部份原裝野全部起利邊,開槍份bolt咁行法一定出事.........我磨滑完再搽些少雪油(電槍搽齒輪嗰隻)之後拉bolt冇晒雜聲同順滑晒..........
另外因為我換內管爆過份hop up座出嚟,份野有啲水口位凸起所以好緊好難拆,我打咗十幾分鐘先打到份野出嚟.......
而且佢係兩邊夾埋,以我玩WA經驗,直覺咁緊有可能令安裝嗰陣唔可以兩邊平行.........
你嗰支可能就係咁,只要有些少唔平衡其中一邊凸起咗咁就會比份bolt撞到其中一邊咁就會KO.........正路應該份bolt唔會撞到佢......
所以我响裝番之前磨走晒啲水口,裝嗰陣就會好似WA咁份hop up座會比條彈弓推番轉頭.....

到份新hop up座返嚟記得磨走啲水口先裝呀,總之鬆少少都唔好緊打入..........實死.........

老實講,支槍咁新有咩鑊氣仲未知,但起碼我已經落過場試過,一朝打咗三十幾匣,只要執一執佢再加上正當使用其實冇咩問題.............
GBB,壞槍大部份係操作不當引起.........當然,會斷開槍身嗰啲就冇野好講啦.........

引用:
原帖由 spgalan 於 6-6-2011 12:00 發表
請問f22師兄用top gas or吉打?
因為小弟因為火力關係未有入手thx!
我用top gas,冷氣場1.3j-1.4j,原裝setting+hop up膠密氣KM6.04管.........
如果真係全原裝應該得1.2j左右,放心入啦......

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 6-6-2011 14:11 發表
我同意無槍係唔會壞,
玩過咁多GBB, 支支都要上補品, 廠商如果內部乜都出鋼品相信價錢會double, 呢個係佢地考慮..

其實整槍都係樂趣, 可以了解支槍點運作

唔想整槍的可以等一年半載, 出齊補品先入, 好似WE M ...
GBB零件首要唔係硬,而係配合,跟住係順滑,只要做到呢兩點原裝都好耐用........
但作為商品真係冇可能咁樣打磨,冇人想買支新槍返嚟好似二手打過咁架?但奈何GBB最需要係磨合,所以一定要自己執.......

而我支推彈捍,就正如我幅相咁,發射過四十幾排匣(試槍+屋企玩+實戰三十幾)只有少少圓角,冇一邊蝕喎.......
我玩咩GBB都好,永遠唔入爆佢,WA我入40,MP7我入三十幾,MP5入28發........一定要留位比佢,咁係飛機長命要訣呀.....
我支M4一隻GP膠飛機打咗二萬幾發都冇點蝕過呀..........

引用:
原帖由 rho837 於 7-6-2011 12:56 發表
入來玩在幾年! 成曰聽到啲新槍QC及設計出現問題, 自己又笨漆地做水魚或白老鼠! 唔咪支槍本身物料及設計唔掂就係整槍過個人唔識整冇料到一味棟我何包啲錢! 好啦支YYE M4整到最後OK啦但只得一隻款玩! 今次 ...
但有時用家都有責任,平時打理清槍都係玩家做啦,唔通又攞返廠?自己唔打理好壞咗冇得好講啦,除咗槍身斷開兩截之外...........
希望呢次只係個別事件啦,暫時都未見第二單(亦唔希望有).........
呢支槍我可以比80分佢,係冇彈cut氣做得取巧同前段失真少少............
但整體唔錯,硬淨,夠準 (不過我換咗內管吓 ,扳機扣壓極佳(唔似啲萬用扳機組嗰啲死實實冇手感),後座力比預期大,內部彷真度極高.........
VFC真係交足功課啦..............

發新話題