發新話題

元朗買氣槍奇遇

引用:
原帖由 101653 於 10-6-2011 11:35 發表

已經講到冇乜野好講
同盲神冇乜分別
岩岩做梗野唔得閒..(我唔係盲神)
算啦大家都各有道理(總知呢件事我覺得兩邊都有問題),咁無休止講落去真係變左劫post..
依邊close topic啦,頭先我講野有咩得罪我係到講番句sorry!

唉..樓主你絕對有唔啱, 果個老闆自己本身既修養都有問題

一個傻既遇著另一個傻既

引用:
原帖由 LesterCPY 於 10-6-2011 12:48 發表

岩岩做梗野唔得閒..(我唔係盲神)
算啦大家都各有道理(總知呢件事我覺得兩邊都有問題),咁無休止講落去真係變左劫post..
依邊close topic啦,頭先我講野有咩得罪我係到講番句sorry!
邊有得罪,唔洗sorry

引用:
原帖由 tf141 於 10-6-2011 12:53 發表
唉..樓主你絕對有唔啱, 果個老闆自己本身既修養都有問題

一個傻既遇著另一個傻既
冇錯..我正係想講修養問題..

引用:
原帖由 LesterCPY 於 10-6-2011 12:56 發表

冇錯..我正係想講修養問題..
其實如果我冇估錯樓主講邊間呢...果個老闆本身係好有問題 (我覺得)
成日係到講自己點威點威...上次有條友去買d parts, 講開原來果個人係打IPSC既, 佢又關心埋咪人地既經濟能力係咪可以打IPSC ( 果個人都幾後生應該係學生嚟 )
...跟住開始係咁講係咁講, 果條友唔知係咪都頂唔順, 就同佢講其實我都已經打咗一排架啦...佢停一停, 跟住又開始講自己以前點樣收成幾皮野幫人砌槍, 不過而家老啦, 唔夠眼啦..呢d錢俾佢都唔賺啦.......
我去過一次之後就冇咗去過

引用:
原帖由 tf141 於 10-6-2011 13:03 發表

其實如果我冇估錯樓主講邊間呢...果個老闆本身係好有問題 (我覺得)
成日係到講自己點威點威...上次有條友去買d parts, 講開原來果個人係打IPSC既, 佢又關心埋咪人地既經濟能力係咪可以打IPSC ( 果個人都幾後生應 ...
yea yea yea!!!you are right!!!

你一時求其上黎開post,導致冇左菊花,值得咩
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 tinyau1134 於 10-6-2011 13:45 發表
你一時求其上黎開post,導致冇左菊花,值得咩
seems you are going to lost it too

brothers!!!Let's attack!!!!

好老實如果我屋企有老鼠出末我都會用盡一切方法去攪掂d老鼠,用氣槍射亦都好正常唔好同我講話乜嘢小動物唔小動物,我只知老鼠係有害動物基本上用氣槍係屋企射老鼠同war game扯唔上關係!

引用:
原帖由 Arther 於 10-6-2011 15:19 發表
好老實如果我屋企有老鼠出末我都會用盡一切,用氣槍射亦都好正常方法去攪掂d老鼠唔好同我講話乜嘢小動物唔小動物,我只知老鼠係有害動物基本上用氣槍係屋企射老鼠同war game扯唔上關係!
True

引用:
原帖由 Arther 於 10-6-2011 15:19 發表
好老實如果我屋企有老鼠出末我都會用盡一切方法去攪掂d老鼠,用氣槍射亦都好正常唔好同我講話乜嘢小動物唔小動物,我只知老鼠係有害動物基本上用氣槍係屋企射老鼠同war game扯唔上關係!
Hong Kong Ordinance Chapter 169 防止殘酷對待動物條例

條文3:有關殘酷對待動物的罰則
(1) 任何人─
(a) 如殘酷地打、踢、惡待、過度策騎、過度驅趕任何動物或殘酷地使任何動物負荷過重或殘酷地將其折磨、激怒或驚嚇,或導致或促致任何動物被如此使用,或身為任何動物的擁有人而准許該動物被如此使用,或因胡亂或不合理地作出或不作出某種作為而導致任何動物受到任何不必要的痛苦,或身為任何動物的擁有人而准許如此導致該動物受到任何不必要的痛苦;或
(b) 如掌管任何被禁閉或被關禁或正由一處地方運送往另一處地方的動物,但疏於對該動物提供充足的食物和清水;或
(c) 如輸送或運載任何動物,或導致或促致任何動物被輸送或運載,或身為任何動物的擁有人而准許該動物被輸送或運載,而所採用的方式或盛放動物的位置,或盛載動物的箱、簍或籃的構造或過小體積,令該動物承受不必要的痛楚或痛苦;或
(d) 如將任何動物裝上船隻或鐵路貨卡,或將任何動物自船隻或鐵路貨卡卸在另一船隻或鐵路貨卡、碼頭、岸或月臺,而所採用的方式或使用的器具令該動物承受不必要或原可避免的痛苦;或
(e) 如導致、促致或協助進行動物打鬭或動物挑惹,或經營、使用、管理、作出作為以管理或協助管理任何處所或地方作為或部分作為動物打鬭或動物挑惹用途,或准許任何處所或地方被如此經營、管理或使用,或因任何人獲准進入該等處所或地方而接受金錢或導致或促致任何人因此而接受金錢;或
(f) 如在任何動物因疾病、衰弱、受傷、疼痛或其他原因而不適宜被使用於某種工作或勞動時,仍將其如此使用,或導致或促致其被如此使用,或身為其擁有人而准許其被如此使用;或
(g) 將任何動物帶進香港或驅趕、運載、運送或移走,或據有或畜養任何動物,或明知而容受任何動物在其控制下或在其處所內被據有或被畜養,而所採用的方式可能導致該動物受到不必要或原可避免的痛苦,
一經循簡易程序定罪,可處罰款$200000及監禁3年。 (由1950年第22號附表修訂;由1979年第53號第3條修訂;由2006年第23號第2條修訂)
(2) 為施行本條,擁有人如沒有就保護動物免受殘酷對待而作出合理的謹慎措施及監管,須當作已准許殘酷對待動物:
但如擁有人只因沒有作出上述的謹慎措施及監管而被裁定犯本條例所指的准許殘酷對待動物罪,則在沒有給予他罰款選擇時不可將他處以監禁。
(3) 本條不適用於在宰殺或預備宰殺動物作人類食物的過程中所作出或不作出的作為,但若如此宰殺或預備宰殺動物為動物帶來不必要的痛苦,則屬例外。

條文2: 釋義

在本條例中,除文意另有所指外─
“高級獸醫官”(senior veterinary officer) 包括任何獲漁農自然護理署署長授權根據本條例執行高級獸醫官職責的獸醫官; (由1979年第53號第2條代替。由1999年第331號法律公告修訂)
“動物”(animal) 包括任何哺乳動物、雀鳥、爬蟲、兩棲動物、魚類或任何其他脊椎動物或無脊椎動物,不論屬野生或馴養者; (由1979年第53號第2條代替)
“船隻”(vessel) 包括任何大小船艇,或任何其他各類用於航行的船隻;
“衞生主任”(health officer) 具有《釋義及通則條例》(第1章)第3條給予該詞的涵義; (由1960年第30號附表8增補)
“衞生督察”(health inspector) 具有《公眾衞生及市政條例》(第132章)第2條給予該詞的涵義。 (由1960年第30號附表8增補。由1986年第10號第32條修訂)

(由1960年第30號附表8條修訂)
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 0CF2F5?OpenDocument

给小朋友看:

.....殘酷地將其折磨、激怒或驚嚇.....
..... 經循簡易程序定罪,可處罰款$200000及監禁3年...

“動物”(animal) 包括任何哺乳動物、雀鳥、爬蟲、兩棲動物、魚類或任何其他脊椎動物或無脊椎動物,不論屬野生或馴養者

拿, 話就咁話, 不過冇記錯政府自己滅蟲隊用既老鼠藥, 個藥效都好變態架啵
我記得聽人講係佢食完之後會口乾, 之後會不停搵水飲, 飲到脹爆肚而死....
咁算唔算虐待?

其實D條例會唔會分開左ANIMAL同PEST...?

如果照住條條例咁講,我搵電蚊拍電死隻蚊都係虐畜架啵...

不過講真,合法火力既汽槍
對老鼠根本冇用...除非用槍柄一野打落去...

縮縮北行鳥 =口=

回覆 131# 的帖子

咁又點到我屋企有老鼠出現都一樣照打,唔趕走d老鼠唔通請佢地食飯呀?到你屋企個BB俾老鼠咬完你先再諗諗??
通街都有老鼠藥買唔通d老鼠食完會死得好過癮?

回覆 133# 的帖子

“動物”(animal) 包括任何哺乳動物、雀鳥、爬蟲、兩棲動物、魚類或任何其他脊椎動物或無脊椎動物,不論屬野生或馴養者

老鼠藥當然有獸醫官准許 .... 獸醫官准d大、小朋友用氣槍咪得lor ...

發新話題