38 123
發新話題

到底係咪我有問題?

到底係咪我有問題?

最近返救生員 幫人頂更 返私人池
上個禮拜
有客係BB池見到有死雀 咁即係叫客上水封池
點知有個客(一向都麻煩ge) 過黎問我
客:點解你地發現唔到? 你地無巡池咩?
我:今朝開池都無死雀 得幾個客點解要巡池呢?
講到一半佢就走左

今日 (第二個池)
下就一至四做保養(保養係第二間公司負責)
結果保養無黎到
食完飯返去
會所:今日保養無黎到 可唔可以幫手吸池?
我:下? 保養唔係我地公司做ga wo.
會所:用隻吸池龜就得ga la.
我:我唔識用
會所:之前D救生員都識用ga wo
我:咁你不如叫之前D救生員返黎吸.

結果 俾人投訴態度差/唔做野
無得再返

回覆 1# 的帖子

Sorry... 就咁睇文字, 好似有D串串地...

我出黎做都有5~6年, 叫做明白做人有厚度, 做野太過於計較只會令人以為你小氣.  開工無奈就a唔做b唔做ga話, 個老板唔會比個like你.  當然如果對方得寸進尺就要say no!

得罪講句 - 你工作態度唔夠積極
射擊之道: 起射線上,無情,無欲,無念.射不動心.有欲之射,必成濫射;無欲之射,方成精射;無射之射,是為至射也.

返一日半日唔清唔楚 做多左又做壞規矩  唔識做/做錯/整壞隻龜 又變左自已上身罰錢

唉! 你為甚麼要吋佢! 佢點都係客嗎!

引用:
原帖由 rho837 於 15-7-2011 22:22 發表
唉! 你為甚麼要吋佢! 佢點都係客嗎!
我想解釋 講到一半佢就走左
就算多人巡池 都係睇實大池班客 點會睇個細BB池有乜

引用:
原帖由 Anonymous 於 15-7-2011 22:32 發表

我想解釋 講到一半佢就走左
就算多人巡池 都係睇實大池班客 點會睇個細BB池有乜
係都唔好講出黎呀! 係死罪...
做做個樣去say個sorry, 扮吓緊張去話即刻 / 成日都有check, 可能係頭先掉落黎! 都叫做比個樣人睇啦...

引用:
原帖由 Anonymous 於 15-7-2011 22:37 發表

係都唔好講出黎呀! 係死罪...
做做個樣去say個sorry, 扮吓緊張去話即刻 / 成日都有check, 可能係頭先掉落黎! 都叫做比個樣人睇啦...
無講ar 我一見有死雀 同所有客講 '唔好意思 要封池'
佢就炮轟我
我講完"今朝開池都無死雀 得幾個客點解要巡池呢?"
佢己經走左
我地己經即刻封池

引用:
原帖由 Anonymous 於 15-7-2011 22:45 發表

無講ar 我一見有死雀 同所有客講 '唔好意思 要封池'
佢就炮轟我
我講完"今朝開池都無死雀 得幾個客點解要巡池呢?"
佢己經走左
我地己經即刻封池
呢句野,點可以出街ga,一定比人小
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

出黎撈世界 , 講說話圓滑D 好

小弟入世未深, 連工都未番過, 但係呀媽成日教我無論第日出嚟做野定番學果陣要做既功課都好, 將你既工作當成自己既野, 做得好係自己既, 做得唔好都係自己既, 唔好諗住總之自己冇錯交到差就算....我相信如果ching你有抱住呢個心態, 最起碼唔會以咁既語氣同你既上司同埋個客講野

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-7-2011 22:59 發表

呢句野,點可以出街ga,一定比人小
咁佢問到 想講落去都無得講
引用:
原帖由 tf141 於 15-7-2011 23:17 發表
小弟入世未深, 連工都未番過, 但係呀媽成日教我無論第日出嚟做野定番學果陣要做既功課都好, 將你既工作當成自己既野, 做得好係自己既, 做得唔好都係自己既, 唔好諗住總之自己冇錯交到差就算....我相信如果ching你有抱住呢個心態, 最起碼唔會以咁既語氣同你既上司同埋個客講野
頂更唔係長工 做壞左做衰左 點同長工交代?
你或者你唔明我地呢行 好多野要爭取同分清楚
有D池就係因為俾人做衰左 變到無人想返
e.g. X濤山 十四個鐘得一個鐘休息 雷暴黃雨照開池

師兄你d口氣又係串左d既......

引用:
原帖由 Anonymous 於 15-7-2011 23:39 發表

咁佢問到 想講落去都無得講

頂更唔係長工 做壞左做衰左 點同長工交代?
你或者你唔明我地呢行 好多野要爭取同分清楚
有D池就係因為俾人做衰左 變到無人想返
e.g. X濤山 十四個鐘得一個鐘休息 雷暴黃雨照 ...
只係佢無即場發老四,直接去左會所投訴

你要明白,個客唔係要你解釋,佢亦都唔會o徒時間聽,佢地要一句門面野

呢d情況,第一句係「唔好意思」卅「對唔住」,下一句我就會講,「我地之後會加強巡邏」

個客氣沖沖咁,你第一時間認死先,佢就奈你唔何,下一句同佢講你地會有改善方法之類呢d門面野,你估佢真係咁得閒日日坐o係度望住你有無做咩

識撈的,最後加多句「多謝你的提點卅建議,我地會向上反映」之類,個客乜都 o居曬la

出到o黎做野,係有好多死貓要你啃,習慣下la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-7-2011 23:57 發表

只係佢無即場發老四,直接去左會所投訴

你要明白,個客唔係要你解釋,佢亦都唔會o徒時間聽,佢地要一句門面野

呢d情況,第一句係「唔好意思」卅「對唔住」,下一句我就會講,「我地之後會加強巡邏」

個客氣沖沖咁,你第一時間認死先,佢就奈你唔何,下一句同佢講你地會有改善方法之類呢d門面野,你估佢真係咁得閒日日坐o係度望住你有無做咩

識撈的,最後加多句「多謝你的提點卅建議,我地會向上反映」之類,個客乜都 o居曬la

出到o黎做野,係有好多死貓要你啃,習慣下la
我都明要啃死貓 我都第一時間話唔好意思有死雀
D對話精簡左 佢就係咁問點解.點解.點解... 我都要拆
果池D客乜都會投訴 做多做少都有機會死
投訴過雷暴無得游,唔俾佢玩水槍,救生員戴太陽眼鏡,坐得唔好,唔夠沙灘椅
你交完行貨佢都要你答到為止

38 123
發新話題