發新話題

到底係咪我有問題?

我地想帶出既係有D 說話可以宛轉D、圓滑D

有D 規矩你話做衰左 , 唔知點同人交代係無錯

不過當一句說話太硬掘 , 受返既都係你自己

有D 野行多一步 , 你俾人既感覺良好D , 可能下個機會就係你

引用:
原帖由 Anonymous 於 16-7-2011 00:21 發表

我都明要啃死貓 我都第一時間話唔好意思有死雀
D對話精簡左 佢就係咁問點解.點解.點解... 我都要拆
果池D客乜都會投訴 做多做少都有機會死
投訴過雷暴無得游,唔俾佢玩水槍,救生員戴太陽眼鏡,坐得唔好,唔夠沙 ...
有好多太極野,要識推同識瀉,答一d野,模稜兩可,或者拋返個波比佢地自己先得

總之,戰局係隨時,最緊要係識靈活變通
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 於 16-7-2011 00:24 發表
我地想帶出既係有D 說話可以宛轉D、圓滑D

有D 規矩你話做衰左 , 唔知點同人交代係無錯

不過當一句說話太硬掘 , 受返既都係你自己

有D 野行多一步 , 你俾人既感覺良好D , 可能下個機會就係你
我都想圓滑D  
一日一百幾十個客 你問我點游水 點救人 我就識姐
你問我其他野 我叫佢地問會所 佢地又話我問緊你
救生員就得兩個 到有起事 就問人係邊

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-7-2011 00:29 發表

有好多太極野,要識推同識瀉,答一d野,模稜兩可,或者拋返個波比佢地自己先得

總之,戰局係隨時,最緊要係識靈活變通
一節四個鐘, 無業游民大把時間同你講 講到你有答案為止
工程部做野唔出聲 到個客整親
急救箱唔齊料 要叫白車 有起事就嘈 泳池救生員睇曬?

引用:
原帖由 Anonymous 於 16-7-2011 00:36 發表

我都想圓滑D  
一日一百幾十個客 你問我點游水 點救人 我就識姐
你問我其他野 我叫佢地問會所 佢地又話我問緊你
救生員就得兩個 到有起事 就問人係邊
咁即係呢份工唔岩你,
有其他人做到, 係你做唔到, 搵過第二份把啦

其實我出黎做野初期都好唔慣面對呢D人,只不過對得多,開始識得去點同佢地溝通

呢度一時三刻好難講太多,最簡單係:了解對方諗咩,加上識當技巧,之後直達問題核心

麻煩友好多工種都要面對既,師兄有機會,就當學習面對呢D人

引用:
原帖由 Anonymous 於 16-7-2011 00:45 發表

一節四個鐘, 無業游民大把時間同你講 講到你有答案為止
工程部做野唔出聲 到個客整親
急救箱唔齊料 要叫白車 有起事就嘈 泳池救生員睇曬?
我第一份工就係物業管理坐control,睇曬成個場的運作,乜咩部門做得唔好,外面埋位d兄弟做錯野,有人整親,個場有大鑊野,更主管,經理,第一時間就插係我地control唔識控制個場運作,問長問短,乜__野文件又係要做control o個個搞

個場,場有場亂,又要對office客,又要對貨運場的人,不同部門阿頭又鬥一餐,更主管有更主管鬥,班同事又分門分派,control又要同外面埋位d老屎忽角力,但總之個場有乜都小control,你呢d有我o個時做咁複雜??我返一日12個鐘,面對足12個鐘,你o個d一節4個鐘,真係說不上是什麼
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-7-2011 01:21 發表

我第一份工就係物業管理坐control,睇曬成個場的運作,乜咩部門做得唔好,外面埋位d兄弟做錯野,有人整親,個場有大鑊野,更主管,經理,第一時間就插係我地control唔識控制個場運作,問長問短,乜__野文件又係要做control o個個搞

個場,場有場亂,又要對office客,又要對貨運場的人,不同部門阿頭又鬥一餐,更主管有更主管鬥,班同事又分門分派,control又要同外面埋位d老屎忽角力,但總之個場有乜都小control,你呢d有我o個時做咁複雜??我返一日12個鐘,面對足12個鐘,你o個d一節4個鐘,真係說不上是什麼
長工無得講ge 尼份係我暑期工  
複雜就唔複 雜係包伙食姐(屎)

老闆叫你做乜就做乜啦

引用:
原帖由 Anonymous 於 16-7-2011 01:34 發表

好彩只係summer job, 不過第時做長工就真係唔好la

人地只要係行入面唱你大檔, 到時真係搞x掂

引用:
原帖由 Anonymous 於 16-7-2011 01:34 發表

頂4個鐘都咁,長工就有排你捱

引用:
原帖由 里安 於 16-7-2011 01:45 發表

好彩只係summer job, 不過第時做長工就真係唔好la

人地只要係行入面唱你大檔, 到時真係搞x掂
做細唱大檔都無人理 我地跟判頭唔跟池
只要佢地怕有池無人返 多過你底花
但求有人係度就得

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-7-2011 01:47 發表

頂4個鐘都咁,長工就有排你捱
4個鐘x3節 = 最少12個鐘

引用:
原帖由 Anonymous 於 16-7-2011 01:56 發表

4個鐘x3節 = 最少12個鐘
都係一個暑期工咁短的時日

引用:
原帖由 Anonymous 於 16-7-2011 01:55 發表

做細唱大檔都無人理 我地跟判頭唔跟池
只要佢地怕有池無人返 多過你底花
但求有人係度就得
咁講到咁無傷大雅, 但睇落又氣憤難下, 不如咁, 有咩講出黎, 睇下大家點幫到手

不過我睇完你個故仔, 再回應你個topic, 我就會覺得, 你唔攃撈lo

發新話題