發新話題

[VFC] VFC MP5彈匣漏氣維修

我用白色玻璃膠for GnP 都玩左大半年先再漏。但整馬記手槍匣打兩年都冇事,可能壓力唔—樣。
菜鳥一號

引用:
原帖由 landy 於 29-8-2011 17:55 發表
  我用白色玻璃膠for GnP 都玩左大半年先再漏。但整馬記手槍匣打兩年都冇事,可能壓力唔—樣。
我08年用565整隻WA M4匣到而家都冇漏...........

打兩條PIN打到手軟
有乜好方計?

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 28-8-2011 02:19 發表

己pm
可以PM埋我嗎?謝謝

引用:
原帖由 RX7 於 29-8-2011 19:42 發表

可以PM埋我嗎?謝謝
已PM

引用:
原帖由 B20_hk 於 29-8-2011 20:08 發表

已PM
Thanks

引用:
原帖由 B20_hk 於 29-8-2011 19:01 發表
打兩條PIN打到手軟
有乜好方計?
小弟用木方墊底 (預留PIN退出空位)
再用2mm撞針(沖子/PUNCH)用鎚仔打幾下已能成功退PIN
而回裝時更不用鎚仔及撞針
把PIN對好位再用龍蝦鉗慢慢將PIN壓實即可(包布防壓花彈匣)

引用:
原帖由 f22a 於 29-8-2011 20:46 發表

再用2mm撞針(沖子/PUNCH)用鎚仔打幾下已能成功退PIN
把PIN對好位再用龍蝦鉗慢慢將PIN壓實即可(包布防壓花彈匣)
Thank YOu師兄

回覆 32# 的帖子

菜鳥一號

引用:
原帖由 f22a 於 29-8-2011 20:46 發表

果然好方法,買2mm撞針幾嘢ko

但我甩"銀色筒"時弄斷了...究竟點甩

引用:
原帖由 B20_hk 於 31-8-2011 00:36 發表

果然好方法,買2mm撞針幾嘢ko

但我甩"銀色筒"時弄斷了...究竟點甩
咪話咗先拆入氣咀然後扭鬆銀色筒囉......

引用:
原帖由 F22 於 31-8-2011 00:56 發表

咪話咗先拆入氣咀然後扭鬆銀色筒囉......
我已拆入氣咀
扭唔鬆銀色筒,咪用夾夾住扭...點知

今日係鴨記買左呢枝,有冇人試過?
http://www.itwconsumer.com/catalog.aspx?prodID=28

HKD20

引用:
原帖由 B20_hk 於 31-8-2011 01:01 發表

我已拆入氣咀
1.買過條
2.車過條
3.車短斷咗嗰條開過度牙

引用:
原帖由 B20_hk 於 31-8-2011 01:01 發表

我已拆入氣咀
小弟當初拆鋁管時也發覺非常難扭
幾經辛苦才成功拆開
後來發現是亞鋁底板的螺紋崩牙而卡實鋁管
最後用砂紙執一執及鎖回鋁管時加點紅色螺絲膠解決

但裝回時則重手扭斷氣咀
當時14F還未有原廠灌氣咀零售
只好用手頭上其他廠牌的灌氣咀試試
最後發現YYE或G^K的灌氣咀都可成功裝到不漏氣
而且更發現YYE或G^K的灌氣咀的螺紋比VFZ的多了一半以上
所以理論上YYE或G^K的灌氣咀更能鎖緊彈匣
所以如有扭斷氣咀的師兄可考慮配用YYE或G^K的灌氣咀

發新話題