發新話題

[VFC] VFC MP5彈匣漏氣維修

引用:
原帖由 RX7 於 31-8-2011 01:32 發表
今日係鴨記買左呢枝,有冇人試過?
http://www.itwconsumer.com/catalog.aspx?prodID=28

HKD20
ok,但係紅色

引用:
原帖由 f22a 於 31-8-2011 15:56 發表

小弟當初拆鋁管時也發覺非常難扭
幾經辛苦才成功拆開
後來發現是亞鋁底板的螺紋崩牙而卡實鋁管
最後用砂紙執一執及鎖回鋁管時加點紅色螺絲膠解決

但裝回時則重手扭斷氣咀
當時14F還未有原廠灌氣咀零售
只 ...
問過14F,要等幾個月才有parts
"鋁管"是否有實質用途?

引用:
原帖由 B20_hk 於 1-9-2011 23:59 發表

問過14F,要等幾個月才有parts
"鋁管"是否有實質用途?
1.上緊迫實底膠,所以我話咗上唔緊會漏氣
2.入氣咀條牙通

所以,如果趕住用車過條或者車短佢開過牙係最快啦

引用:
原帖由 F22 於 2-9-2011 01:27 發表

1.上緊迫實底膠,所以我話咗上唔緊會漏氣
2.入氣咀條牙通

所以,如果趕住用車過條或者車短佢開過牙係最快啦
師兄 ! 我都中左招 ! 條鋁管因為同個閘底好緊 ! 就咁樣我斷左條鋁通 !
請問F22師兄 ! 條鋁通有冇得買 ?
THANKS !

引用:
原帖由 samsamsam 於 4-9-2011 22:23 發表

師兄 ! 我都中左招 ! 條鋁管因為同個閘底好緊 ! 就咁樣我斷左條鋁通 !
THANKS !
無得買!

我在"入氣咀"加水喉膠布,防止漏氣

引用:
原帖由 samsamsam 於 4-9-2011 22:23 發表

THANKS !
我發覺係跟槍隻匣條鋁管先有落螺絲膠,一扭就斷........我散買五隻就一扭就鬆
我斷咗嗰隻都係車短開過隻牙上返...........

整完一次...有野整拆外殼出來, 之後裝返外殼後又漏過氣 (有用鎚仔打返個蕊入外殼), 係咪正常會咁? 定係手工/ 爭口膠問題?

新問題:

Ching, 到個彈匣 Inlet Valve 漏氣, 有冇得配?

TKS!

回覆 54# 的帖子

小弟也曾重手將老原Inlet Valve 扭斷
後來用手頭上其他廠牌Inlet Valve測 試
結果如下:
G^K或YYE既Inlet Valve 都可以無痛直上
而且G^K或YYE既Inlet Valve 螺牙比VFZ Inlet Valve螺牙長多一半(理論上可咬得更實淨)
但G^K的外圈做得比VFZ或YYE大小小 (太Fit位)
為免工差誤事
所以YYE既Inlet Valve 係最佳代替品 ~~~~

YYE即係 我們?

TKs!

小弟不材,想請教各高手如何能把彈匣內部從外殼抽出?打出近嘩佬的pin後是否只用暴力便可?小弟不敢亂用暴力,但攪了很久也攪不通。謝謝。

引用:
原帖由 tongsir 於 19-9-2011 22:42 發表
小弟不材,想請教各高手如何能把彈匣內部從外殼抽出?打出近嘩佬的pin後是否只用暴力便可?小弟不敢亂用暴力,但攪了很久也攪不通。謝謝。
打出氣膠後面平面,feel到開始鬆就輕手啲,留意要按低嘩呶先出到份內胆,記住啦

回覆 58# 的帖子

謝謝F22兄,外殼成功分離。但接下來發覺家中無2mm puncher,明天買到後再努力。Thanks a lot.

引用:

THANKS !
我格硬用AA膠把鋁管固定在底座上
再用"爭口膠”包圍有漏氣嘅地方
OK WOW,頂都吓

發新話題