25 12
發新話題

[VFC] VFC MP5彈匣漏氣維修

引用:
原帖由 seals 於 5-10-2011 01:06 發表

豐田?Where is 豐田?
佢應該係指Toyota豐田汽車

引用:
原帖由 seals 於 5-10-2011 01:04 發表

無錯求人不如求己,揾日得閒去買膠先!
你嗰隻都未算厲害,幫人整開一拆真係強中自有強中手,沒有最雷只有更雷!! 真係唔分享吓都唔得......

嘩,搞咩呀?  

我一定係眼花......... 呢排多野整攰得滯睇野有幻覺添,一定係幻覺嚟.........   

我頂!! 今次仆X鳥...........

大俠,你玩倒模咩? 混合膠乾咗凝固成固體會收縮,所以唔適合做密封劑........

至於條鋁蕊點救請等下回分解...........

引用:
原帖由 f22a 於 12-10-2011 21:27 發表
係唔係又係14F班天才唸出泥D傑作啊.......
係邊個整我就唔知,不過啱哂做反面教材.....

引用:
原帖由 seals 於 12-10-2011 21:56 發表
哈哈!真係「on 膠」喎!
嗰件大菜榚我會留返比槍主睇.....

我要澄清一點:我呢件硬膠未必係WGZ做,雖然佢哋都係用混合膠...

所以請各位先唔好亂扣帽子,THX

引用:
原帖由 seals 於 14-10-2011 19:01 發表

沒有扣帽子,只係想知係原裝有咁多膠,定維修時後加上去?
我大大話話都整過十幾隻,冇一隻係有密封卅混合膠,嗰件大菜榚物主之前比人整過,交咗比邊個整就唔知

引用:
原帖由 Attack 於 15-10-2011 13:24 發表
CHING 知既, 我都想知邊個甘蠢甘整法, 等大家唔好拎槍去個間整...  係咪真係 W自私 呢 ?!
我真係唔知喎, 佢亦有可能比第二啲朋友整,所以一曰未証實我唔會作任何猜測,OK?

引用:
原帖由 Attack 於 15-10-2011 13:24 發表
CHING 知既, 我都想知邊個甘蠢甘整法, 等大家唔好拎槍去個間整...  係咪真係 W自私 呢 ?!
已証實唔係W自私做............
真係越整越精彩,鑊鑊新鮮鑊鑊甘..........

簡化ver發現!!

點簡法?冇鋁蕊,冇鐵片,入氣咀直上底座.......

底座後pin仲要分開兩截.........

另外就係螺絲

不過一樣密到氣,要救斷咗鋁蕊啲匣就易搞好多..........

另外發現強化版!!

塊膠厚咗

支槍6月1日上市到而家彈匣已經改過咁多次款,只係一樣都漏...........

引用:
原帖由 Attack 於 18-10-2011 00:07 發表
thanks ching 解答, 呢支mp5 都同 V V E 既 gbb 差不多甘兒戲, 之前我有 VFX M4 A1 都係 ...
其實真係有咩槍會冇鑊氣先?呢支MP5都算易搞亦冇咩特別嚴重問題,外觀又靚仔補品又開始多.........
總結我都會比90分,第時入多支SD...........

引用:
原帖由 Attack 於 18-10-2011 22:11 發表
ching 係你勁既, 你而且教左唔小人, 真係佩服你!
btw, 唔係人人都覺得易攪
你咁講我會面紅呀..........
冇人一出世係乜都識,唔去試就唔知得唔得,去嘗試踏出第一步係好重要,我最多只係推你一把.....

好,啲斷鋁蕊匣又點收科呢?有車床就簡單不過,但我又冇喎......只有電鑽+架土砲鑽床......

我諗住一不做二不休揾條M8不鏽鋼螺絲鑽穿開M5牙啦,一鑽就知錯,硬到呢.......但呢條可是500%強化版喎....

鑽4.5mm開M5牙

試吓位

今次用5140

先上粒M8司母,然後响啲牙搽膠.........

照舊响膠片底搽膠,上鐵片上螺絲

上到平大窿

上氣咀  (PS:呢楅相係先前試裝影,因為正式裝嗰陣成手膠影唔到相)

將粒司母收實

四周搽膠,留意鐵片頂唔需要搽

一裝好即入氣等啲膠自己流去漏氣位,通常會有膠走出嚟,大約漏分零鐘就會唔漏密到氣啦.........

冇漏氣就抹乾淨啲膠,放氣裝返外殼,再入氣就完成..........(有把握大可以裝好晒先入氣試漏都可以)

呢個只係較蠢同土砲方法,見笑..........

25 12
發新話題