33 123
發新話題

對講機

對講機

有冇帥兄用緊呢隻呀??
http://www.409shop.com.hk/tg4at.htm

好吾好用??

或者同類價錢$400邊隻會好D

我用緊!
但我係上深圳買,每部人仔$290!(深圳華強北路,電子城)
如果你有一大班人買,仲可以講價!
都幾好用,但如果用Mon記D機比,用起上黎會麻煩小小。因為D掣會難按小小,如果講接收就好好,仲可以配 Kenwood耳筒同喉震!
如果香港買都有,但鴨記要$390,槍街我都見過有得買,但都要$350。如果你唔係成日上深圳又或者只係買一兩部,我都建議你係香港買!

引用:
原帖由 g3leung 於 29-1-2007 22:30 發表
我用緊!
但我係上深圳買,每部人仔$290!(深圳華強北路,電子城)
如果你有一大班人買,仲可以講價!
都幾好用,但如果用Mon記D機比,用起上黎會麻煩小小。因為D掣會難按小小,如果講接收就好好,仲可以配 K ...
多謝晒你既保貴意見
我都係鴨記見到買390呀
估吾到槍街仲平喎!

更正!
唔係人仔$290 ,係人仔$240咋!

樓主諗住當dual band機用都ok, 如果同409機仔對講就唔建議
本來無一物, 何處惹塵埃

引用:
原帖由 14692 於 30-1-2007 05:28 發表
樓主諗住當dual band機用都ok, 如果同409機仔對講就唔建議
下點解既??
吾係一樣收到架咩??

請問我朋友06機仔咁有冇問題?

引用:
原帖由 cato 於 30-1-2007 13:15 發表

下點解既??
吾係一樣收到架咩??

請問我朋友06機仔咁有冇問題?
因為通常U機發射係430-450Mhz, 如果夾硬要佢就番409既機仔, 收當然冇問題, 但係唔會係最佳發射功率, 再嚴重既會損耗walkie既發射power管, 縮短壽命

引用:
原帖由 14692 於 31-1-2007 05:09 AM 發表

因為通常U機發射係430-450Mhz, 如果夾硬要佢就番409既機仔, 收當然冇問題, 但係唔會係最佳發射功率, 再嚴重既會損耗walkie既發射power管, 縮短壽命
呢款機功作頻率及功率係由400至470,所以唔會有師兄你講既問題架!
但因為係可變頻,所以在香港用唔係合法!

引用:
原帖由 g3leung 於 28-2-2007 23:58 發表

呢款機功作頻率及功率係由400至470,所以唔會有師兄你講既問題架!
但因為係可變頻,所以在香港用唔係合法!
我就兩睇, 始終頻帶太闊, 衰減唔多唔少一定會有

引用:
原帖由 14692 於 1-3-2007 10:49 發表

打game 0者, 求其用到收到就算啦... 真係玩無線電咁pro 咩...

我用6200c

引用:
原帖由 14692 於 1-3-2007 10:49 AM 發表

師兄,你講得無錯,但係3W機如果唔係要黎谷,都唔會太大問題!
如果要黎力谷做5W的話,Mon記機都會衰減得快!
但我個人意見,如果要黎打game,細細地都夠用啦!
好講唔好聽,枝槍都唔平啦!對講機呢D慳得就慳啦,留返D要黎改槍好過啦!
唔駛太講夠既!

回覆 #12 g3leung 的帖子

大哥所言甚是

呢部機可以用低輸出,會唔會有幫助減慢衰減?

引用:
原帖由 g3leung 於 2-3-2007 01:15 發表

師兄,你講得無錯,但係3W機如果唔係要黎谷,都唔會太大問題!
如果要黎力谷做5W的話,Mon記機都會衰減得快!
但我個人意見,如果要黎打game,細細地都夠用啦!
好講唔好聽,枝槍都唔平啦!對講機呢D慳得 ...
咁又係呀..我但求收得清
吾好咁易壞就得架啦..

33 123
發新話題