64 12345
發新話題

[Updated-on Page 4 again on 10/07/2012 ]打Game 慳錢有妙法-簡約主意篇

[Updated-on Page 4 again on 10/07/2012 ]打Game 慳錢有妙法-簡約主意篇

前言

本人打Game 都打左差不多10年了,早兩日執櫃的時候,望着自己的 ”收藏品” 真係自己都覺得驚。我諗我在這個興趣所用的金錢,應該都可以買到架二手車。最大問題係,有好多野買了回來,真係得過”擺”字。其次係,眼見好多budget有限的朋友(由其是學生)常常為執look(軍警部隊/PMC)而煩惱,好多時又想平,又想齊加好看,結果好多時就退而求其次,去某些地方買D不知名品牌的彷制裝備。當然好多時做不到要求的效果(包括實用性),最後用多幾次有爛埋又要買過。如其這樣浪費金錢,倒不如Objective oriented,先執一套純粹為打Game 而設的裝備。等他日有Part-time / 全職工作時再執一套/多套自己喜歡的look也未遲。
*本人主要會講及CQB手槍戰的裝備。如想買長槍連手槍的組合,請等候小弟考完試再分享自己的見解。
**其次提提大家,唔好三心兩意同追潮流/槍款,否則真係多多錢都唔夠用。

保護設備

咩都可以慳,LEE樣野一定唔慳得!!
1.Full Mask

有隻牌子叫Sansei 大約$1xx到。個樣老老實實真係一般ga la~但勝在平和實用。買ge時候最好揀Clear lens個隻。
購買地點: 童工
2.手套

牌子太多,不能盡錄。本人用緊Blackhawk Nomex Aviator Gloves。不過現時價位十分高,小弟建議用Mechanix或5.11 tactical 代替。再唔係可選擇Copy 手套。款式只要自己喜歡就可以。
價錢:$幾十至$2xx,我覺得是可接受的。
購買地點: 14/F, 18/F, 各裝備用品店
3.Cap帽一頂
用作保護頭部。至於款式和購買地點,我想不用多說吧。
4.護膝

LEE樣野,唔係必要但真係最好有,同埋最好用真品。
本人建議用Alta約$300到
購買地點:18/F,雞地
5.防彈衣
LEE樣野,唔係必要,不過有又唔拘。價錢約幾十至數百不等,視乎牌子而定。購買地點: 槍街各大裝備鋪頭
款式本人建議下列兩款:
原因:較為輕便和有足夠的保護。

衫、褲、鞋

1.Polo-shirt
2.T-shirt
3.長袖恤衫
4.牛仔褲/多袋褲
5.波鞋/行山鞋/軍Boot
6.Belt*請勿用布belt,因為不夠力承托你ge裝備重量。(由其選擇不用Duty belt的朋友)
總之你覺得襯得OK好睇,實用就得。

槍械

以Budget有限為出發點,本人覺得KJ和 KSC台版的產品較為適合。
因為以上牌子的產品均能提供合理的力度和準繩度,而且也算耐用。再者槍款也比較大路,配硬身槍套時也比較容易。
*匣:Spare mag,本人覺得兩隻就夠la~

個人裝備

1.槍套和匣套
非常budget有限的朋友,本人建議使用Mil-force的尼龍槍套和匣套

大約$1XX-2XX就可以買曬兩樣野。
i.硬身槍套和匣套
A.Fobus

價錢最平: 大約$2xx都可以買曬兩樣野。
購買地點:ebay (通常free shipping)
B.Blackhawk CQC

價錢屬中價位:由$2xx-$7xx不等,視乎是Level 幾多,concealment, duty 還是tactical。至於其匣套,價錢約$1XX-$2XX不等,視乎型號而定。
購買地點:18/F或經官網訂購。
*如不考慮試用Duty belt者,本人建議買Level 2 Concealment型號,否則請選擇Level 2 or 3 Duty or Tactical 型號。
C.Blade-tech

價錢亦屬中價位:由 $數百-$1xxx不等,視乎是Level 幾多及功能而定。
購買地點:槍街某店舖,長沙灣某店舖或經官網訂購。
*如不考慮試用Duty belt者,本人建議買Pro Series IDPA Pak / Combo Pak較為化算,否則請選擇任何OWB (最好Drop & off set) 型號,再加合適的匣套。
另一做法: 買Pro Series IDPA Pak / Combo Pak再加Drop & off set kit,咁就兩樣都可以玩齊
2.Belt:
任何一條係街買到 ge 皮帶都OK。但絕不能布belt。
3.Duty belt:
Magforce 或ESKI 都OK。
價錢約$2xx到
購買地點:18/F 或 現時點 或 直上ESKI 位於柴灣的門市
4.Duty belt keepers
記憶中Mil-force 有隻$100有4個。其用處是幫你固定你的Duty belt,係你跑或拔槍時不會走位。

**非必要個人裝備**

1.對講機
本人建議Motorola 的免牌照409機加自己合用的手咪或耳機或免提裝置。
*如選用,請記得買Pouch 袋住佢。

2.手電筒或槍燈:
手電筒,牌子除Surefire外,仲有好多Solarforce, ultrafire等。行轉鴨寮街,實有收獲。
*如選用,請記得買Pouch 袋住佢。
睇你Budget 有幾多,牌子有Surefire, Insight等。但緊記如選用槍燈配槍套時ge錢就會上漲。如用Copy 槍燈,仲會好大機會配唔到合適的槍套。
3.回收袋

總結

在市場上,沒有產品很便宜但具有質量的。Copy 都有分好同唔好的,如果同類產品,Copy與真品/商品(民版) 的價錢相差不遠,我會建議大家選擇後者。其次,我對一些無牌子和無品質保証的國產Gear,真的毫無信心。所以我在上文並無大篇幅地講述這些國產Gear。正所謂便宜莫貪,既然Budget有限,就更加不要浪費金錢在一些無質素可言的產品上。真係唔夠錢買時,不妨儲多陣,無謂一時心急,因小失大。最後,我當然希望我這小小心得能幫到大家。如有意見、疑問或發現錯處,歡迎各位提出及作出討論。最後,小弟亦藉這post分享下以上set up 的照片。希望各位喜歡。謝謝。

附件

Duty belt setup.jpg (157.34 KB)

23-4-2012 04:40

Duty belt setup

Duty belt setup.jpg

應該可以入精華,正post,十分應同師兄的講法

師兄,可以加埋Dump Pouch, 真係都好有用
真係打game放便放甲,去街行山又可以放水又方便,連去旅行都可以放地圖同零食
我連影event相等過場都係放部機係個Dump Pouch到,第二個Dump Pouch種做左我既換鏡平台
幾十到百幾,真係一物幾用,底到不能相信
連LBT真品都係300有找

引用:
原帖由 hihi888 於 23-4-2012 07:46 發表
師兄,可以加埋Dump Pouch, 真係都好有用
真係打game放便放甲,去街行山又可以放水又方便,連去旅行都可以放地圖同零食
我連影event相等過場都係放部機係個Dump Pouch到,第二個Dump Pouch種做左我既換鏡平台
幾十 ...
垃圾回收袋真係好好用 .... 收起黎細細個
開出黎大大個 !!
咩狗屎垃圾放哂入去 唔想煩 !!

Dump Pouch

垃圾回收袋 ~ 五點一一果款到 ok 嫁 !!
價格合理
有好幾種 size 比大家選購
PS: 購入地點 18/F

師兄既慳錢妙法都幾貴下

引用:
原帖由 MK~ 於 23-4-2012 11:58 發表
師兄既慳錢妙法都幾貴下
因為全部 牌子野

引用:
原帖由 navyjaa 於 23-4-2012 12:00 發表

因為全部 牌子野
利益衝突

我既慳錢妙法係三十蚊網mask,幾百蚊枝槍(跟埋電同一隻彈匣),五十蚊包彈,加埋一千蚊唔洗

#1 - 都support啦!

貴平定義好個人! 有啲C-hings一定要米巾碌, 一啲要英巾碌, 一啲就石Q碌! 我鐘意實際碌!

打game 不是一項便宜的活動.
------------完------------

UNDER DEVELOPING

有d國產gear做到d位錯哂。
有時用都用唔到。
所以好同意樓主所講,冇錢寧願儲多陣。
買D起碼用到有保證既,如果唔係浪費哂D錢。

一塊三千蚊既和牛都好簡約

呢度淨係指出十分需要既Gear,唔洗落到場聖誕樹錦款
自然慳到

引用:
原帖由 MK~ 於 2012-4-23 12:19 發表
我既慳錢妙法係三十蚊網mask,幾百蚊枝槍(跟埋電同一隻彈匣),五十蚊包彈,加埋一千蚊唔洗
加幾舊買多舊安心電同安心叉機...

UNDER DEVELOPING

引用:
原帖由 MK~ 於 23-4-2012 12:19 發表
但係樓主揀得既野都係高quality, 唔係買嚟打幾場就會想換果d

引用:
原帖由 tf141 於 23-4-2012 18:07 發表

但係樓主揀得既野都係高quality, 唔係買嚟打幾場就會想換果d
Ultrafire......電筒界惡名昭彰......
聽過爆炸鋰電未

64 12345
發新話題