發新話題

[理性討論]其實點解咁反簡體喺香港出現?

都係習慣問題,d詩詞歌賦,古文都係一字多義

睇繁簡我問題不大,繁體可以保存到多d字義,簡體就當年考試可以令我同d寫字快的同學縮窄差距

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 jackieyue 於 24-4-2012 01:24 發表

呢樣我真係唔多覺...簡體字筆劃雖少, 但要夾硬記d筆劃, 兼容易產生岐意
而繁體字筆劃雖多, 但某些字可以根據個字既意思去估到個字點寫(或者掉轉), 阿公post嗰幅圖就係一個好例子, 咁樣我覺得易記好多!!
因為你習慣用繁體字的思維去學簡體
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 queen 於 24-4-2012 02:02 發表
簡體字最大問題係破壞咗歴史攸久嘅"中文"

要知道, 雖然話4大文明古國仲有三個健在, 即係埃及, 印度同中國, 但就只有"中文"呢種文字係自......春秋以嚟就已經大致定型(以我所知....係再早 ...
其實同象形甲骨、金鐘文、隸書情況一樣,文字都有佢的演進,

以前有d古字係流行,但我地而家都唔用,睇到古文唔識又係查字典

有d字都係以前無的,而去到而家因應我地的需要去做字出o黎

可能遲下d高登做字流行左都可以變成幾百年後的中文字

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-4-2012 02:19 發表

呢個例子用得唔太好
內地已經統一叫深圳灣,香港叫后海灣,(繁體中文亦作「后」),由始都係用呢個后
佢舉o個個例子,先撇開大陸點叫

后海灣,繁轉簡問題不大,不過如果係簡轉繁,大陸唔識分繁體用字,就「后」得的都轉左做「後」,於是我睇過最有趣的是慈禧太後

引用:
原帖由 一舊水 於 24-4-2012 02:50 發表
個面字有時都搞唔清係食既定係個樣
真係視乎睇得多唔多

引用:
原帖由 Paul 於 24-4-2012 04:43 發表
雖然原意是提高識字人口,

但小弟覺得中國識字人口增加的主因反而是因為文革的知青放農, 上山下郷, 使農村老師大增。

中, 港, 台的城市識字比例也不是差很多, 也不見得語文能力同字體有關。

所以簡體 ...
油墨就唔係慳好多,反而d字個fronts大小,可以因為筆劃簡化左而縮細d

發新話題