發新話題

元朗買氣槍奇遇

引用:
原帖由 queen 於 11-6-2011 11:39 發表

首先要搞清楚氣槍打貓同打老鼠嘅動機本身就完全唔同.

條百住打貓, 只係為娛樂, 而我亦都諗唔到任何正當理由去打貓, 咁樣就真係虐畜問題la.......
至於打老鼠, 如果有老鼠入屋, 咁打佢/捉佢就係衛生問題亦 ...
但c兄, 某程度上以老鼠入屋而開槍打佢, 睇黎依個只不過係將虐畜行為美化o既解釋。

何況如果隻老鼠係屋入面, 你真係會開火, 萬一打到佢流住血而亂咁跑, 你認為依個係最好o既解決方案?

再者, 買槍位c兄並無指名係屋內射擊走入黎架老鼠, 如果個位c兄係射擊係街上或者其他地方o既老鼠, 咁又係唔係無問題先?
603 技術實驗中隊

大家做咩轉移左視線?
宜家係佢話要買槍打老鼠個老闆唔賣槍比佢,佢上黎嘈個老闆唔岩
你地宜家就討論打貓打老鼠係虐畜行為???
你要捉老鼠有大家共認既工具,好似老鼠藥同老鼠夾
幾時氣槍做左捉老鼠既工具?就係依個問題個老闆先唔賣比佢?
大家做咩係到轉牛角尖呢??

引用:
原帖由 rYaN 於 11-6-2011 13:06 發表
大家做咩轉移左視線?
幾時氣槍做左捉老鼠既工具?就係依個問 ...
因為果個話題已經討論完???

引用:
原帖由 rYaN 於 11-6-2011 13:06 發表
大家做咩轉移左視線?
幾時氣槍做左捉老鼠既工具?就係依個問 ...
我都唔明在一般區出黎托咩!
你去藥房,話要買最勁既安眠藥,個老細問你買黎做咩,你話用黎迷姦隻狗,人地唔賣比你,你會唔會上燒毀會嘈?
以上講既野,完全亂up

引用:
原帖由 mujiadam 於 11-6-2011 13:22 發表

我都唔明在一般區出黎托咩!
你去藥房,話要買最勁既安眠藥,個老細問你買黎做咩,你話用黎迷姦隻狗,人地唔賣比你,你會唔會上燒毀會嘈?
以上講既野,完全亂up
但係我覺得中晒喎!

引用:
原帖由 faihk 於 11-6-2011 13:25 發表

但係我覺得中晒喎!
亂up 姐亂up 姐~

引用:
原帖由 mujiadam 於 11-6-2011 13:26 發表

亂up 姐亂up 姐~
我鐘意你個比喻XDDD

引用:
原帖由 mujiadam 於 11-6-2011 01:26 PM 發表

亂up 姐亂up 姐~
Like!

引用:
原帖由 mujiadam 於 11-6-2011 13:26 發表

亂up 姐亂up 姐~
又亂up得你咁中pt既

可以買個D,聲音趕走老鼠曱甴個D機架,同保持家居清潔,再唔係養隻貓,洗乜用玩具槍虐畜

要驅除老鼠有好多辦法
唔應該用氣槍
唔應該將呢個意識合理化
咁樣會帶出不良訊息
"用氣槍驅除自己認為有侵擾性ge野係合理的"
今日打鼠係合理
咁第日會唔會打叫春貓係合理?
打隔離個歪皮仔係合理?

一次過回先.....我唔係美化射老鼠, 而係.....射老鼠係咪真係一個虐畜問題呢?? 趕佢走真係比殺咗佢嚟得殘忍???? 如果要趕老鼠....唔用氣槍呢種工具.....改用掃把又如何???你一路追住佢嚟打, 可能打佢十幾下先搞掂........咁又殘唔殘忍呢??????
又有師兄話可以用D公認嘅工具....嗰D乜鬼高料枝超聲波...老實...唔work嘅....而我之前亦講過....好似老鼠夾.....佢係會夾住個老鼠身等佢唔郁得....隨時一夾就半夜夾到朝早, 喺呢幾個鐘入面, 佢就一直比個夾夾到痛不欲生......咁呢幾個鐘佢受嘅係咪"不必要嘅虐待呢"?????(相對地老鼠籠會好D.....)
而亦有師兄話養貓捉老鼠.......首先要你隻貓肯捉先啦.......而且.....貓玩老鼠係真真正正將佢虐待至死架....分分鐘玩半個鐘隻老鼠都未斷氣呀.................

至於阿公講"用氣槍驅除自己認為有侵擾性ge野係合理的".....喺呢個問題上...我覺得氣槍只係一種公具, 同掃把木棍無分別......
好似我屋企某隻窗成日有蜘蛛, 用殺蟲水又會吹返轉頭噴到自己一面都係.....咁我嘅處理方法係.....用粒唔入彈只入氣嘅榴彈爆佢, 將佢打到去唔知邊度..........................................

而我亂入呢個post.....老實我無乜興趣理樓主係咪買嚟打老鼠同個老細態度有幾差.........
我只係見好多師兄講到打老鼠好似係十惡不赦嘅咁, 想一齊研究吓啫......

P.S.  我都覺得個post移去吹水區好D........

引用:
原帖由 queen 於 11-6-2011 16:07 發表
一次過回先.....我唔係美化射老鼠, 而係.....射老鼠係咪真係一個虐畜問題呢?? 趕佢走真係比殺咗佢嚟得殘忍???? 如果要趕老鼠....唔用氣槍呢種工具.....改用掃把又如何???你一路追住佢嚟打, 可能打 ...
我只係想講
"氣槍唔應該係咁用"
亦唔敢想像
有份量人仕居然會認同呢種行為

姐係咁...
我覺得有d野唔係咁用o既...
比個極端小小o既例子...
打仔,我覺得冇問題(仲覺得好),用間尺 衣架 木條 藤條etc.
但都唔會用到aeg gbb掛...都唔會用到皮帶掛,sm咩...
痛,係呀都係好痛,但有d野始終都係唔會用到...

引用:
原帖由 gtoray 於 11-6-2011 16:10 發表

我只係想講
"氣槍唔應該係咁用"
亦唔敢想像
有份量人仕居然會認同呢種行為
其實我曰POST之前都有驚過....話晒都叫有名有性......
但係..."氣槍唔應該係咁用"......用嚟打動物娛樂當然唔好....位好似當年我住公屋二樓, 好多老鼠......好多時...自己玩玩吓槍嗰時, 見到有老鼠想走入屋, 我真係即刻對住佢開兩槍嚇走佢(有時有打中有時無).........咁又係咪真係咁唔啱呢???定係道得觀過咗十幾年就變得咁犀利呢???????

發新話題