發新話題

今日收到一幅圖

引用:
原帖由 yobit 於 20-5-2014 09:16 發表
係邊呢?正喎…唔洗十米區啦…三十米區用活動把米得囉…
我依d手槍仔要十米嘛
Action without thought is like shooting without aim.

引用:
原帖由 tinyau1134 於 20-5-2014 09:16 發表
休息區細得濟
咁禾又咁睇。。。酒樓一圍十二個人。。。飲成晚坐幾粒鐘無得週圍走 。。。刀係咁坐。。。

引用:
原帖由 Lolanto 於 20-5-2014 03:26 發表
DIY room
睇圖有虎鉗位。。。整到週維油屎鉄屎唔洗自己善後。。。拍吓籮柚就走。。。幾無良刀有

引用:
原帖由 kwanfoto 於 20-5-2014 09:44 發表

我依d手槍仔要十米嘛
Yobit 兄意思係30m如果採用活動靶便可兼容30m以下的區離

有冇野飲野食賣呢?

引用:
原帖由 gtoray 於 20-5-2014 09:55 發表
有冇野飲野食賣呢?
真係唔知

引用:
原帖由 gtoray 於 20-5-2014 09:54 發表

Yobit 兄意思係30m如果採用活動靶便可兼容30m以下的區離
呢個題目之前都考慮過,問題係如果是拉線活動巴,我見過只有十米距離成品,
如果是自走有碌碌式,成本同線道間距需要提升,而且操作要多一個人,
唯一比較可行係天花整鐵道滾輪式前後移,可無線或拖線,但需自製。
靶係另一個問題,30 米好多時大家都想睇CTC ,所以有刻度的紙靶似乎比較岩洗,如果可以整個MON ,MON 住個靶位再直出畫面比射手看到,
技術上似乎不難達成,但射手可即時知道粒彈飛左去邊,再作調教。
一係再HI 踢D ,不用換紙電子靶,擊中邊度,電腦識自動標示紅點,就真係正到不得G 鳥,不過好似兩萬銀一台

以上係我心目中的靶場,做到就正...  ( 較早前有個十米定八米靶道場開放... 在下實在冇咩性趣也.. )

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gtoray 於 20-5-2014 09:54 發表

多謝阿公點明~
Action without thought is like shooting without aim.

另外,如果用靶紙的話,有幾種可能性,
一就係放一個STAFF 係靶後面,打哂就換紙 ( 睇個30 米巴最後是STAFF ONLY.. 似乎店長真是想咁 ),
但考慮到有機會比人告非法禁固同埋果件STAFF 真係會悶到嘔奶,
而不打算花錢整移動巴,那就可考慮一條類似履帶式,就像大形印刷機一般,左右2 條帶LOAD D 紙出黎定實,
打完之後再郁條履帶LOAD 「下一格」,然而靶紙要訂製「卷裝」,是要特別整的,就像一圈廁紙印滿哂圓型TARGET 咁,用完一格再下一格,用履帶而唔用上下2 個廁紙筒式扯緊,是要考慮有人渣M249 掃斷卷廁紙,就要派人去駁番...
當然上下扯緊式是便宜易整一點,唯一要考慮的是印刷供應充足同埋會有存倉紙。
再其次是PRINTER 式,一條LINE 一部PRINTER,印完跌落去下面一個A4 相架咁既野... 射爛就將相架下面一個搖控活門打開,跌走張紙,閂番埋,PRINTER 再印一張比人射... 呢個是考慮到卷式靶紙未必平或未必有穩定供應的次選。

如果玩活動靶,那剛才的說話就是屁,SHOOTER 自行換紙,也可以自己帶紙黎射,當然限定某某SIZE 及不得用廁紙保鮮紙衛生巾等字句要寫明,玩家自己帶紙黎一來感覺抵玩D ,二來大家各有喜歡的樣式,而場地亦可賣巴紙,10 蚊 30 張咁.. 其實聽落好抵,但其實轉眼就射Q 哂。

軌道式好處有幾個,第一係上面題到,10 ~ 20 ~ 30 米靶可以玩哂,但當然30 米線道貴過後面10 米是正常的,
所以不代表10 米手槍線可以取消,位置留到的話當然留低。軌道式另一個好處是玩家可以自行換紙,後面果位自閉STAFF 可以省略,一黎唔洗禁固人,二黎當你短線D 你間野做一年,自閉仔個位已經食左你最少 9 萬蚊人工未計MPF,整個靶道保守估計應該唔洗10 皮也。另外上面提到,整多個CAMARA 仔,呢個好處係可以讓玩家覺得你唔係一個山齋鋪,PRO 一點,另外如果是玩家們牙較戰亦即時可以睇到邊個打得準邊個打唔準,如果覺得「電子標示高科技電子巴系統太貴,簡單一點係個MON 上面墊一片膠片,旁邊有白版筆,SHOOTER 射完自己圈也可以,
又夠平,得閒可以自己畫埋線計CTC ,滿足不少炮友需要。但缺點是同一張靶紙會打得更耐,有些微賣紙收益損失了,同埋設立MON 同CAM 是需要錢,但不算太大額。

得閒再吹。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 20-5-2014 10:08 發表

呢個題目之前都考慮過,問題係如果是拉線活動巴,我見過只有十米距離成品,
如果是自走有碌碌式,成本同線道間距需要提升,而且操作要多一個人,
唯一比較可行係天花整鐵道滾輪式前後移,可無線或拖線,但需自 ...
可能要/或者本地現有既。。。真槍會都。。。有/未必有。。。咁既設備。。。可況只係玩具槍

引用:
原帖由 tango1997 於 20-5-2014 10:57 發表

可能要/或者現有既。。。真槍會都。。。有/未必有。。。咁既設備。。。可況只係玩具槍
人係需要有希望.. 同時又希望可以十蚊玩一日的生物

不過如果... 按我既部處,起碼要.. 8 條line... 同埋平日有 2 成屎用率,而假期有 5 成屎用率.. 先可以賺錢.. 同埋... 1 小時要.. 50 蚊

引用:
原帖由 Dave 於 20-5-2014 10:58 發表

人係需要有希望.. 同時又希望可以十蚊玩一日的生物

不過如果... 按我既部處,起碼要.. 8 條line... 同埋平日有 2 成屎用率,而假期有 5 成屎用率.. 先可以賺錢.. 同埋... 1 小時要.. 50 蚊
依家8米果間都要50蚊...但轉身都有難度...可以有選擇都唔想去
其實我剩係鍾意玩手槍射下靶...ipsc果d會又要排又要聽人吹牛皮...依類靶場正係我所需要的

引用:
原帖由 0o0p 於 20-5-2014 04:29 發表
最正既係男女廁地方大仲要無門口分隔
你好鬼惹笑
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

哇有long ragne有CQB有IPSC course有workshop你玩晒啦!
好正
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 tango1997 於 20-5-2014 09:51 發表

睇圖有虎鉗位。。。整到週維油屎鉄屎唔洗自己善後。。。拍吓籮柚就走。。。幾無良刀有
我去疴篤屎先!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

發新話題