發新話題

呢一類老師....

引用:
原帖由 wonglk 於 11-9-2010 14:18 發表

正所謂"捍衛自己的權利"
佢都好捍衛咁樣唔撈走人
正所謂有人唔鐘意著校服返學,咪唔好讀
唔鐘意著裙,咪唔好做
我唔係話女性一定要著裙
但佢老細要求佢著裙,冇話叫佢著短裙仔丫,
唔鐘意咪唔好做,但扯上歧視,係 ...
佢講既野係怪左少少...
不過學校個要求的確係唔太合理...

唔同意樓主睇法∼
一個敢言既女性,道出女教師,著褲係莊重既又何嘗不可?
因為事主係80後?如果係70甚至60後講會唔會俾人感覺似衛護女權多D同權威D呢?
我十卜果位小姐

引用:
原帖由 wonglk 於 11-9-2010 14:18 發表

佢都好捍衛咁樣唔撈走人
唔鐘意著裙,咪唔好做
我唔係話女性一定要著裙
我都覺算不是歧視,但要求的確不合理
難道你認同校長要求,女性一定要著裙上班?
無人話過佢老細要求佢著短裙,只是每個人有選擇自己衣著的權利,若佢既衣著合乎場合,合乎體統,額外要求都有多餘
你校服個例子用得不當,制服還制服,制服要求是一式一樣,無個人主意,統一的,學生整到自己套校服鬼五馬六,係對自己,同間學校唔尊重

引用:
原帖由 HunterX 於 11-9-2010 14:07 發表
我覺得個老師做得好喎~~
agree~

引用:
原帖由 Boniface 於 11-9-2010 14:39 發表

我都覺算不是歧視,但要求的確不合理
難道你認同校長要求,女性一定要著裙上班?
無人話過佢老細要求佢著短裙,只是每個人有選擇自己衣著的權利,若佢既衣著合乎場合,合乎體統,額外要求都有多餘
你校服個例子 ...
校長係老細,佢合吾合理我吾評論,但我好希望你吾好再入我
我又吾覺得例子不當
入得一個地方就要守果度規矩,又吾係吾比你走
可能我表達有問題
我好吾服係個老師走左
因為咁都仲要嘈歧視

引用:
原帖由 zea1984 於 11-9-2010 14:37 發表
唔同意樓主睇法∼
一個敢言既女性,道出女教師,著褲係莊重既又何嘗不可?
因為事主係80後?如果係70甚至60後講會唔會俾人感覺似衛護女權多D同權威D呢?
我十卜果位小姐
吾同意還吾同意
吾好抽年齡層出黎講

引用:

佢都好捍衛咁樣唔撈走人
唔鐘意著裙,咪唔好做
我唔係話女性一定要著裙
又唔同喎
因為裙有"性"象徵

忽發奇想....
如果有學校要求男女教師都一定要著裙唔知會點呢~

引用:
原帖由 gtoray 於 11-9-2010 14:59 發表

又唔同喎
因為裙有"性"象徵

忽發奇想....
男女教師都一定要著裙

引用:
原帖由 wonglk 於 11-9-2010 14:56 發表

吾同意還吾同意
吾好抽年齡層出黎講
你有自己ge見解
人地都有佢ge睇法

引用:
原帖由 Boniface 於 11-9-2010 13:57 發表
人有選擇自己衣著的權利
佢只係捍衛自己的權利,何錯之有?
更何況著西褲番亦合乎一個教師應有的衣著
你若覺得女性一定要著裙的話,你係咪有所標纖化呢?
其實我都覺,點解係都要個miss著裙呢,唔著仲要warning咁大鑊

道理上我覺得無咩錯既地方

不過又咁,今次我覺得呢位miss真係唔洗再係呢行立足

做人,有時又洗唔洗去到咁盡呢

引用:
原帖由 gtoray 於 11-9-2010 14:59 發表

又唔同喎
因為裙有"性"象徵

忽發奇想....
平等,非常平等

引用:
原帖由 里安 於 11-9-2010 15:05 發表

其實我都覺,點解係都要個miss著裙呢,唔著仲要warning咁大鑊

因為有d學校一向都係咁嘛
係潛規則
咁突然有人唔聽話
校長咪唔高興lor

引用:
原帖由 里安 於 11-9-2010 15:05 發表

如果個校長只係叫佢一個著裙返工,係乜野角度我都覺得非常大鑊

我覺得如果著裙同著褲一樣咁壯重,點解一定要著裙?

引用:
原帖由 wonglk 於 11-9-2010 15:10 發表

如果個校長只係叫佢一個著裙返工,係乜?角度我都覺得非常大鑊
其實係有D學校迂腐姐

個miss又未到社會既多餘物咁嚴重

發新話題