發新話題

元朗買氣槍奇遇

引用:
原帖由 josephlau 於 14-6-2011 14:36 發表

如果我喺公眾地方見到老鼠, 驚到除褲攞陽具指著佢. 個官會唔會同情我驚老鼠而判輕啲?
可能隻老鼠見到...受驚過度跳上黎咬住...咁你就入醫院而唔係入監獄
縮縮北行鳥 =口=

好似冇人講打老鼠
如果打唔中 咁D 子彈周圍彈 咁咪仲危險
彈到其他人 OR 自己都唔好啦  

引用:
原帖由 josephlau 於 14-6-2011 14:36 發表

如果我喺公眾地方見到老鼠, 驚到除褲攞陽具指著佢. 個官會唔會同情我驚老鼠而判輕啲?
隻老鼠去告你

引用:

笑鳥

引用:

讚好~
但係小心隻老鼠去同你咬...

引用:

公眾地方?
首先何為公眾地方呢?
我一直都講緊屋企(私人地方)
但師兄你就問我公眾地方...如果好似你依個case發生係(私人地方)跟本就無得告咁又何需判輕啲!
不過睇心理醫生既錢就要自己諗喇

引用:
原帖由 Arther 於 14-6-2011 13:09 發表
郁d都攞犯法嚟撻人個個變晒律師同法官
如果用氣槍齋指住隻老鼠嚇走佢咁又係唔係犯法?
就算真係有個文塞朋走去告你,差人都要睇你既動機同意途先決定有無得做,而唔係單單睇你用d乜嚟驅趕依d[小 ...
我只係想希望各c兄留言時小心尐o者,我唔係用法律黎撻c兄,但有尐野唔係講下就算...

我諗各c兄都仲記得曾經有人係網上發表言論之後就俾人拉左...

同埋我就依次爆響口上覺得極反感,因為即使樓主或其他c兄有射過老鼠,我都係覺得此風不可長,因為咁攪落去,係唔係即係可以濫用武力/玩具槍去對付一些自己不喜歡的東西/人?!係唔係要玩到連槍都禁先得??
我只係想帶出有尐野係要各c兄自律,唔係的話,好易出事。再講,係依到係唔可以討論一尐犯法架野,唔通c兄又認為呀公用犯法嚟撻你?

再者又敢問c兄...c兄係唔係認為係網上發言可以凌駕現實o既法律?!
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 NathanCPT 於 14-6-2011 16:07 發表

我只係想希望各c兄留言時小心尐o者,我唔係用法律黎撻c兄,但有尐野唔係講下就算...

我諗各c兄都仲記得曾經有人係網上發表言論之後就俾人拉左...

同埋我就依次爆響口上覺得極反感,因為即使樓主或其他c兄有射 ...
Sorry師兄我唔係話你之前好多師兄都話”犯法”
公開叫人去虐畜or自己虐畜過就犯法
用氣槍射就=犯法?(講緊入屋果d)
如果用氣槍掉入屋老鼠嚟趕走佢咁就唔犯法射走佢就會犯法??
有人話用方間果d捉鼠用具正確過用氣槍?
用老鼠夾夾住隻老鼠睇住佢慢慢餓死痛死又算唔算虐待呢?
用乜嚟趕只係用具上的問題,意途,手法,目的,過程,先係重點!

「因為要保護我地玩緊果d玩具槍既神聖不可侵犯既地位,所以公開承認我地自己有幾咁虛偽都總好過承認自己面會用盡辦去保衛家園???」

引用:
原帖由 Arther 於 14-6-2011 16:39 發表

「因為要保護我地玩緊果d玩具槍既神聖不可侵犯既地位,所以公開承認我地自己有幾咁虛偽都總好過承認自己面會用盡辦去保衛家園???」
沒話說!

引用:
原帖由 gtoray 於 14-6-2011 16:49 發表

沒話說!
Sorry我無諗過挑戰大家都係表達一吓

引用:
原帖由 josephlau 於 14-6-2011 17:11 發表

Like this?

有蕉蕉咬咬~ 要先去皮~

引用:
原帖由 Arther 於 14-6-2011 16:39 發表

有人話用方間果d捉鼠用 ...
我由頭到尾都只係指出射老鼠係虐畜,而唔希望係依個post到助長用氣槍射動物o既風氣...

再者,即使法例係有好多灰色地帶都好,我地都無理由係個post到宣揚嘗試去挑戰依尐架灰色地帶...

所有工具都有佢架功能,我諗氣槍絕對並唔係殺蟲驅鼠架最好功具....
而我地一直只係講緊玩具槍...c兄又點可以用玩具黎保衛家園?!
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 josephlau 於 14-6-2011 17:11 發表

Like this?

神獸~!!
603 技術實驗中隊

引用:

有人話用方間果d捉鼠用 ...
建基於對氣槍玩家對氣槍活動/群體既保護心理
公開討論用氣槍去做d傷害動物既行為係理所當然容易會被反對
當然, 氣槍並唔係消滅d"不友善動物"(多數唔係寵物/經濟動物/實驗動物就係架喇!!)既最佳辦法
不過作為一個氣槍玩家既立場反對你以上既言論係無可厚非
你問我? 我見唔到當唔知囉!
你講到出口我咪講聲停一停諗一諗囉!

ps:有感而發, 完全冇冒犯師兄之意
(不過打老鼠係香港咪虐畜我唔知喇
如果係既話邊位師兄打過老鼠又有罪惡感可以去差館自首, 以正歪風 )

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

發新話題