發新話題

貓對你的真實想法

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-10-2016 08:22 發表
有D人吾怕肉酸挑事,我又怕乜事泥?越怕事,事情就越揾你。

我都吾想同某些人溝通了,如果佢覺得真係怕麻煩既話

只怪最初對不該問的人問了些不該問的問題,問咁既人"戀愛""事業"認真吾掂。

勸各位飯聚 ...
本來我都唔多想搭嘴,但實在睇唔過眼.今次唔幫啊So兄⋯⋯⋯⋯⋯當初大家啱傾啱玩問人意見就唔該前唔該後,而家反面就話當初唔應該問佢?反轉豬肚咁,如果一開始你覺得啊笠講嘅唔啱聽,唔一早講? 即係意見啱聽就聽,唔啱聽就反面?
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

Jacko師兄

第一 ) 好多謝你幫忙出手買支G&G SIG552.    

第二) 有空出來飲茶, 工作上有野想請敎師兄你, 唔急.

秘密! 支G&G 552 個外皮數! 99%同珍鐡冇乜分别 !

講返訓練貓捕鼠吧
用活鼠訓練貓犯法 咁如果係意外死左既綁上迷你搖控車或者幫架車著老鼠皮呢
然後搖控車又間中以正常型態係車頂放佢食既貓糧周圍行喎
最後合體 綁左鼠屍既搖控車車頂有貓糧係佢面前四圍行...
咁做仲犯唔犯法

總之呢個訓練方法
五個字講曬。。。邏輯崩壞

引用:
原帖由 0o0p 於 25-10-2016 11:59 發表
講返訓練貓捕鼠吧
用活鼠訓練貓犯法 咁如果係意外死左既綁上迷你搖控車或者幫架車著老鼠皮呢
然後搖控車又間中以正常型態係車頂放佢食既貓糧周圍行喎
最後合體 綁左鼠屍既搖控車車頂 ...
唔係話唔得,但前幾個帖都有人提過,貓係自主自由嘅生物,佢天生想捉自然會捉,唔想捉點訓練都無用,基本上貓唔太適合做工作用,唔通訓練唔到棄養?

我只係用敲碗代表開飯既方式推行現代改革
每次敲碗如果貓走出黎就有飯開
咁車上有食物追上去就有得食 架車平時有綁/外型似老鼠
耐左見到老鼠...追上去有飯開!?

引用:
原帖由 jacko 於 25-10-2016 12:11 PM 發表

唔係話唔得,但前幾個帖都有人提過,貓係自主自由
人有性格 動物都有性格 唔止貓 狗,雀,龜,魚都有性格..
有人同動物有緣 有人同動物無緣 就好似我本身對貓狗無緣
以前做維修上門 主人話放心啦 隻狗唔咬人架 結果我唔止被咬一次
所以我知道寵物無錯 主人亦無講大話 只係主人無發現到唔咬人既狗唔將我當成人咁解

引用:
原帖由 jacko 於 25-10-2016 12:11 發表

唔係話唔得,但前幾個帖都有人提過,貓係自主自由嘅生物,佢天生想捉自然會捉,唔想捉點訓練都無用,基本上貓唔太適合做工作用,唔通訓練唔到棄養?

引用:
原帖由 jacko 於 25-10-2016 10:09 發表

本來我都唔多想搭嘴,但實在睇唔過眼.今次唔幫啊So兄⋯⋯⋯⋯⋯當初大家啱傾啱玩問人意見就唔該前唔該後,而家反面就話當初唔應該問佢?反轉豬肚咁,如果一開始你覺得啊笠講 ...
當時我俾面佢,因為係我請教佢先。你可能睇見只係一件事,往後仲有好多好多事。。。!事情都吾係昨天開始。後悔的是交心詢問了一個麻煩人(我認為咋〉

你們如何看我,覺得我不忠不義,或者幫不幫我都無所謂,你buy吾buy佢我都不過問。你吾會咁對佢,當然佢都未必咁對你先。
。。。。。。。。。。。
我的貓最近好奇心爆發,乜都玩一餐,有見及此我都取消買搖控老鼠的打算。

人養動物本質是工具,不過產生了感情。捉不了老鼠究竟我仲養吾養?視乎感情,視乎一隻貓的存在有沒有阻嚇作用。至於棄養後如何,可能退回給雜貨店吧。如果你説捕捉是天性,棄不棄養就是個偽命題了。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-10-2016 12:59 發表

當時我俾面佢,因為係我請教佢先。你可能睇見只係一件事,往後仲有好多好多事。。。!事情都吾係昨天開始。後悔的是交心詢問了一個麻煩人(我認為咋〉

你們如何看我,覺得我不忠不義,或者幫不幫我都無所謂,你b ...
"人養動物本質是工具"?!?!?!?你講原始人時代?你問問其他養寵物嘅人有幾多個真係當寵物係工具?做唔到嘢就退,等如唔啱聽就反面,我諗你真係唔太適合養寵物/交朋友⋯⋯⋯⋯⋯⋯算啦,我唔再回啦

引用:
原帖由 Tango1997 於 25-10-2016 12:07 發表
總之呢個訓練方法
五個字講曬。。。邏輯崩壞
得四個字

引用:
原帖由 m11.man 於 25-10-2016 13:35 發表

得四個字
Icon 當一個字

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-10-2016 13:13 發表

養蛇的餵鼠,你去吃活魚刺身,一樣的罪。

利用貓的氣味和尿驅鼠反智,這是你的理論。貓要掩埋氣味,證眀這個獵手認為自己的氣味會幫倒忙,這種資料我不懂找,請你貼來看看。

也許你是個貓奴吧,我則是 ...
你要找理由去正當化自己的殘忍,請自便,或者我幫你搵個理由,
反正貓又好鼠又好在野外也是很短命又有天敵,據統計,家貓起碼可養十年,野貓大概3~ 4 年就死得,鼠則最多養三年家鼠,野鼠一年半載就多數死於獵食者齒下,
那你現在殘殺隻鼠或者掟隻貓出街都差不過他們在野外求生,
你養牠們是恩典,放逐/殘殺之就是「自然規律」,所有事情即時合理,一條RULE 通用全宇宙,請拎去用不用謝。

另外阿SO 兄似乎你同美國總統候選人特朗普真是有幾分相似,係威係勢同人討論或辨論,唔夠講時就訴諸規則不公或有人玩針對,
而且不是一次這樣,一而再再而三,不夠講就說人家「小家子氣」,針對,翻舊帳,其實人不要臉天下無敵,任何時候你遇到鬥不過的人或事也可以用這招,但對你個人修養沒多少幫助,
這POST 我沒有針對過你個人任何事,都是以事論事,以貓論貓,如果我有說錯哪一點關於貓的,煩請指出,又或者我有哪一點是針對你個人有關事業、愛情或置業的,煩請指教。

我再說一次,你對貓的認知實在少得可憐,
而最悲劇的是你手上有一隻幼貓,身為一個受過教育的人類,希望你可以了解自己不足再而學習,學習對像不是我,虛心才是你最大的教師,
養動物首先需要愛心,並且需要知識,
愛心我不知你有沒有,但知識明顯貧乏,請多讀書,你跟我年紀差無幾,無必要固步自封,思想你是夠多了,但不願學習新事物,整日賈叫人比資料你才信,
「思而不學則怠」,好像是小學還是初中課程,當時覺得有理就記到今天,你如果忘了的話現在請再記著了。

至於「貓不喜留氣味於周遭」,我再一次查證過,是沒有錯,資料在網上多的是,我不會幫你找,亦不會主動貼LINK 教你,
請自主查核,如果找到資料證明我錯的任丟。( 其實有一個例外情況,有心查一定查到,人蠢可惡補,人懶無得救 )

最後糾正一下你「控告」我的事:

1 - 做調停者應該有量度去接受調停不被當事人接納的結果,而不是心生不忿
事源,當時見SO 師兄在WTAPPS 群中對某後輩聲色俱厲,一而再而三地丟一個細你十年的後輩老母,多人勸止你亦不聽,我出聲說你比對方年長差不多十年,又算是食過飯朋友,
何必搵人老母出來丟? 有失身份也。當時在下言中沒有一字粗言也沒有人身攻擊你,但你當時反倒連我的老母也丟埋一份,我當時沒有即時反擊,因為好歹我也跟你有見過面算是相識,
只是認真告訴你我很不喜歡別人拿家人出來罵,但當時你拒絕收回粗言穢語,那閣下既然可以隨意丟前丟後而不認錯,那別人同樣對你亦不要問點解。

2 - 你叫我不要再PM 你求和,事實上似乎是你一而再再而三地問我是否聊交嗌,其實是誰放不低舊事,我說和平討論就是和平討論,以事論事不牽涉個人攻擊,
但SO 師兄你似乎口中說討論但心中一直覺得別人針對,
那是你器量窄小問題,俗語說:「你是甚麼人便看到甚麼」,請反省一下,不要再四處派帽子了。

隨便找找也找到 4 次 PM ,但主動叫休戰/求和之類的不是我,而是你自己,知你貴人善忘,請自行查考,不要將黑說成白。

在下從來都是一事還一事,你不撩是鬥非四處放火的話,亦不會有那麼多煩惱,有一個人針對你,可能是你錯,又可能是對方錯,如果人人都針對你,那你趕快看自己哪裡錯了。

你扣我「心生不忿」帽子之前,又是否記得,不久前你問我支MARUI PYTHON 點改彈殼,我叫你看文字,你說齋字無圖不明白,
雖然當時你好像丟完我家人沒多久,但在下亦不計前嫌在眾多的相片之中找回之前改左輪POST 的圖,因為之前的圖全都死圖了,
那個DIY 好像是2013 年的圖,可想而知我是有多難找 ( 電話都換了兩部了 ),如果我是心生不忿的話我真是采你有味。
然而我那時重新RESIZE 再UPLOAD 再UPDATE 哂WGY 同CGF 兩邊帖子,餵埋你吃。
也許你又準備說我偽善扮大善人之類,但我先截住你把口,我不覺得自己偉大,純粹當時見你紆尊降貴向我求教 ( 亦即上面第一張圖的時間 ),
花花橋子人抬人,你比面時我比面,當幫你之餘亦想到讓CGF 其他版友可以一看,
勢估不到是我天真是我傻,你請教完我係可以再丟番我轉頭話我心生不忿,除了說一句 WHAT THE FISH 之外不知可以說甚麼。

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=2#pid1232789

當時還要花一張復活卡去讓這個舊帖可以重新留言...

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

嘩!

睇到呢到見到有咁多重量級人物, 雖然有d唔開心但都要留個名, 希望見到一個和平結局
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

發新話題