16 12
發新話題

KIMBER Tactical Entry II 開箱+改裝

KIMBER Tactical Entry II 開箱+改裝

MEU....令我進入MEU可能是因為SIS,
第一次見到SIS的MEU,真是覺得她很美。
無耐HurricanE所出的厚厚烤漆版實令人卻步。
後來有次行鎗街發現了她.....Kimber Entry II。
之前於網絡上也看過她,不過找了一段時間都未有她的身影。
她看似不是陽極,也是烤漆,但明顯比SIS的順眼很多。
於是便買下這套改裝套裝,閒置了一段時間。
最近MEU, Hi-Cap的Project都完成得七七八八。
便動工要完成她,因為HurricanE都不是太貴價的東西。
本來買下Army Kimber想作殺肉之用。但把Army弄到手還是過不去Army的粗糙鑄件。
最後再網上找了幾日,好彩的給我買下二手老馬Desert Warrior 4.3版。
即晚把他解體再強植入Kimber Entry II身體內。

早於未購HurricanE套件之前,都知要組裝HurricanE不是一件順暢之事。
無痛直修....不會發現在HurricanE過個牌子身上。
好彩的已有組裝過Guarder 及 PCG套件的經驗。
今次雖然都要修改才能植入Kimber內,但一切都很順利。
只花了三十分鐘作打磨便成,過套HurricanE套件要修的地方如下:
1)飛機坐滑軌
2)下身滑架坐
其他跟一般拆裝便成。

HurricanE Entry II的套件包裝

紅色位置要作打磨,打磨後如果不想見到銀色表面,用Gun blue果類金屬染料把銀色的部份染回做黑色便可(請不要用噴油,因為噴了都會因為滑動時掉漆哦)

分解圖

組裝過程順利

Kimber 握把,看似木件,實質是膠表面上油扮木件

鎗身右邊刻字

套件跟來的鋼外管,不過質數一般

套件跟有前後鋼Sign及分件的拋殼尾位置

套件跟來的trigger,這個手功還可。我有見過其他師兄的套件過件部件很粗糙的

鋼製Mag Well,我最喜歡這件東西

軌道版的下身20mm標準路軌

Kimber 刻字,比厚厚烤漆版的SIS清晰很多

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 相片分享 11-9-2012 16:14
  • gtoray 金錢 +30 相片分享 11-9-2012 16:14

有軌道的下身,點樣都要裝一個燈吧!
請來高仿X300作伴了。

多謝觀看

Very Nice
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

Hi~~~Ching, where do you get the hexagon screw for this kimber? cos I can't find this kind of screws through the KTS.....

引用:
原帖由 zipp 於 11-9-2012 12:52 發表
Hi~~~Ching, where do you get the hexagon screw for this kimber? cos I can't find this kind of screws through the KTS.....
Grip果四粒六角螺絲?
咪就係師兄你賣比我果支Marui Desert Warrior 拆出來羅

引用:
原帖由 RCman 於 11-9-2012 13:47 發表

Grip果四粒六角螺絲?
咪就係師兄你賣比我果支Marui Desert Warrior 拆出來羅
........shit...............I forgot DW is a kimber........

引用:
原帖由 zipp 於 11-9-2012 13:53 發表

........shit...............
另係鎗街有一set for 1911/MEU用的象牙色及淺啡色的Fiber Grip
都有跟六角螺絲,賣一百左右。

而用Desert Warrior改做Kimber,
其實都要另外有MEU/5.1長度的內管,及回鏜彈弓組及連桿。
好彩之前有砌開MEU,都有呢D parts係手上

Hi RCman, just wanna ask where I can find this HurricanE kit set in gun street? many thanks

引用:
原帖由 swat328 於 11-9-2012 14:28 發表
Hi RCman, just wanna ask where I can find this HurricanE kit set in gun street? many thanks
KWS "Ming Gun" shop
$ !@%)

其實呢間廠做既Kimber Kit真係愈做愈靚,不過佢跟個d件真係少左d...好個Grip Safty同Hammer真係表表者,明明係一支Kimber 1911,但係會用Springfield 款既Hammer同Grip Safty...
小弟同師兄一樣都切左支Kimber出泥,不過係Covert 2~切個時都愈到好多煩麻,而且當時仲未有好似師兄您寫既詳細切槍文比我參考真係搞到想死!!我真係非常支持師兄呢篇好文!!!

引用:
原帖由 101空降tom 於 11-9-2012 16:05 發表
其實呢間廠做既Kimber Kit真係愈做愈靚,不過佢跟個d件真係少左d...好個Grip Safty同Hammer真係表表者,明明係一支Kimber 1911,但係會用Springfield 款既Hammer同Grip Safty...
小弟同師兄一樣都切左支Ki ...
是,我砌kimber Tactical Entry II時,都有著公差的問題,
鑄件很難被免公差哦(我砌過PGC CNC Springfield 套件真是Marui無痛直入)
不過HurricanE的質量,真是要看彩數。
早期的HurricanE的套件中,連Hammer Pin及Safty pin位都有很大的公差。
今次我砌這套Kimber Tactical時,只是要打磨上下滑軌,
已經算是少少的修改便能植入了。

引用:
原帖由 RCman 於 11-9-2012 14:54 發表

KWS "Ming Gun" shop
$ !@%)
Thanks RCman, 想請教多一個問題,
以你玩過咁多隻牌子嘅1911, 係唔係marui嘅匣最可靠?
我自己玩過WA同Army, 我就覺得呢兩隻牌子D匣麻麻哋

impressive

引用:
原帖由 swat328 於 11-9-2012 23:56 發表

Thanks RCman, 想請教多一個問題,
以你玩過咁多隻牌子嘅1911, 係唔係marui嘅匣最可靠?
我自己玩過WA同Army, 我就覺得呢兩隻牌子D匣麻麻哋
我其實裝砌MEU都只係有幾個月的經驗
WA...十多年前我買鎗都有買過呢個牌子不少。
單係原裝鎗價已經比老馬貴上50-100%!個人認為有質數及可靠。但改裝件就真係少,有都會比老馬系統的改件貴很多,所以未係主流。
而Army是老馬的大陸老番,價錢只是老馬一半都未到!質數點會好?一分錢一分貨。
Army我都買過一支,本來打算用來改呢支Kimber,不過拿到上手質數真係很差。
鑄件做工粗糙,最後在二手區找了一支Desert Warrior作改裝之用。
而且,1911/MEU的彈匣氣室先天問題,氣化不良。
就算原裝老馬匣,有時都未能清匣哦!
不過,1911下身就是有他的味道,夠元祖。
如果要效能,還是用Hi-Capa的會好很多。

what is the difference between this and tyhe kimber warrior, apart from the marking, trigger etc
i was thinking of using the grippanels from my desert warrior to make it look like a kimber warrior
thanks

16 12
發新話題