31 123
發新話題

[WA] 小弟想學砌學整WA系統GBB M4系列~請各師兄賜教~

小弟想學砌學整WA系統GBB M4系列~請各師兄賜教~

小弟想跳入WA系統GBB M4深坑學砌學整(考慮到WA系統GBB M4系列補品最多假如不幸打壞件或想換高質靚件容易SUPPORT)~因小弟認為整槍改槍事必要自己親自處理從來不可求人,所以想買一枝返黎自行裝拆從中領悟學習~睇過坊間既G&P廠有兩款價錢較相宜約二千零蚊就攪掂既WA系統GBB M4系列~一款係成槍而另一款係散件PARTS要自行組裝~當中哪款較化算較高得益?還是有其他款式更好選擇?望各師兄指教~!~!~!

現在在鎗街買得到得自組GBB M4 kit,
就只有"猪標"的Magpul M4(沙色或黑色),及青蛙花 M4A1
前者賣$2000-2300不等,後者賣$1250
不過後者是不包Magazine的!
自組當然是一件樂事,不過相對地要對GBB有一定程度的認知,及要有幾件主要的工具材能完成。
而兩款Kit基本上分別只是外觀。內部火控及Bolt set完全相同。
(本來還有第三款Kit的,不過只見過一間鋪有售及已經賣曬了幾個星期了,就是"猪標"的M7A1 7"短管的噴火猪

附件

Picture 4.jpg (81.23 KB)

18-9-2012 08:50

Magpul MOE kit

Picture 4.jpg

Picture 5.jpg (83.03 KB)

18-9-2012 08:50

M4A1 Kit

Picture 5.jpg

月頭剛為友人組裝了一支Magpul MOE kit

附件

18-9-2012 08:53

初玩WA系統GBB最好先買G&P成槍
玩到開始嘔彈.碎彈.彈匣漏氣.爆bolt
就解體研究

RCman 兄所提出的兩set Kit 的確係個不錯的選擇,
一來價錢較相宜, 二來沒有兼容性問題, 尤其是內部組件及彈匣,

講款式較化算的話, Magpul那set幾好, 果幾件Magpul PTS件齋買都唔少錢了, 仲有跟埋Magpul匣
如唔打算換骨的話, 呢set的確係不2之選

如選擇"青蛙花", 最好配番同牌子彈匣, 最平見過3百蚊樓下已經有, 買呢set係平價starter之選
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 2# 的帖子

嗰set M7A1小弟之前都見到,不過見到個噴火豬係青蛙花之後就無買到,早兩日想扑鎚時已經賣晒

引用:
原帖由 garyyanykw 於 18-9-2012 12:33 發表
嗰set M7A1小弟之前都見到,不過見到個噴火豬係青蛙花之後就無買到,早兩日想扑鎚時已經賣晒
M7A1 我買過佢成鎗,當時賣$3300
M7A1 我前後GP及KA都有了....係一款我很喜歡的M4係。
現在呢套kit同當年成鎗比,最大分別可能只係當時成鎗係跟鍍銀色的Boit carrier
而今次Kit只係一般灰色bolt, 但parts差價只係$50
所以M7A1 kit 賣$2300係低買....單係個MUR upper都低啦...不過唔知點解只係在一間鋪見過有得賣。

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2012 12:41 發表

M7A1 我買過佢成鎗,當時賣$3300
M7A1 我前後GP及KA都有了....係一款我很喜歡的M4係。
現在呢套kit同當年成鎗比,最大分別可能只係當時成鎗係跟鍍銀色的Boit carrier
而今次Kit只係一般灰色bolt, 但parts差價 ...
師兄知唔知會唔會返貨?THX

引用:
原帖由 garyyanykw 於 18-9-2012 12:52 發表

師兄知唔知會唔會返貨?THX
我也不清楚,最可笑的是.....本來只有"她"鋪頭賣Kit
最初見是$2300, 後來有一個朋友想買....月頭去到己經賣曬,
還好有支由kit砌好的M7A1成鎗,賣$2800
不過到第二日再去...變了$2900
難道第三天去又變$3000?
最後,朋友買了上幾樓我Post的Magpul MOE kit set
叫我幫他完成好了。

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2012 12:57 發表

我也不清楚,最可笑的是.....本來只有"她"鋪頭賣Kit
最初見是$2300, 後來有一個朋友想買....月頭去到己經賣曬,
還好有支由kit砌好的M7A1成鎗,賣$2800
不過到第二日再去...變了$2900
難道第三天去又變$ ...
”她”鋪頭好鍾意將啲kit砌做成槍賣,然後賣貴幾百,之前有次見住佢啲MOE WOK kit返咗貨,去問佢佢都話無貨,可能都係要嚟砌成槍賣,利潤可能高啲,不過純粹過人見解,不能作實

引用:
原帖由 garyyanykw 於 18-9-2012 13:08 發表

”她”鋪頭好鍾意將啲kit砌做成槍賣,然後賣貴幾百,之前有次見住佢啲MOE WOK kit返咗貨,去問佢佢都話無貨,可能都係要嚟砌成槍賣,利潤可能高啲,不過純粹過人見解,不能作實
咁砌槍都要比番少少功夫錢既...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 garyyanykw 於 18-9-2012 13:08 發表

比多$500值唔值無一定,真係自己唔識砌,比幾百人工係要的。
我個人認為$3-500係合理,我都有叫朋友$2800其實都OK,
不過我朋友最後無買...係唔值得之後又話$2900....果$100蚊的理由!

VVA系統唔玩真數槍身買之P最省心, 因得佢係同原廠有合作關係,
同VVAM4一出佢就生產代用零件到而家,通用尺吋較放心,
如要軍版M4, 支V5就啱, 唔貴有Colt深刻有靚骨, 成槍又較有QC,
要唔在意marking和款式, 買Wok kit+匣自砌就可以, 呢個價粗打一流, 散買之P條bolt同槍身都千幾蚊

另現時VVA系統首選彈匣只有PGZ, 之P Pmag可取 ,次選可考慮B0mber,
但因B0mber係仿原廠設計, 易漏氣,維修麻煩, 加上有PGZ 就冇必要簡佢了
如有錢可諗諗原廠VVA超級版彈匣, 最穩定好打就係佢, 只係絕版和要1k以上一隻 , 去日本網訂都買到既

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2012 14:23 發表
VVA系統唔玩真數槍身買之P最省心, 因得佢係同原廠有合作關係,
同VVAM4一出佢就生產代用零件到而家,通用尺吋較放心,
如要軍版M4, 支V5就啱, 唔貴有Colt深刻有靚骨, 成槍又較有QC,
要唔在意marking和款式, 買 ...
請問 "V5" 是指邊隻??
另外我有一個原裝\/\/A匣漏氣, 有無教學點維修?

引用:
原帖由 2slow 於 18-9-2012 14:40 發表

請問 "V5" 是指邊隻??
另外我有一個原裝\/\/A匣漏氣, 有無教學點維修?
V5是跟有12" DD骨,馬仔花果款。
呢支係算低玩,2K3-2K4一支成鎗,支骨都值八百幾了
買Magpul MOE KIT時我有推介過朋友,不過他不喜歡

31 123
發新話題