發新話題

[WA] 小弟想學砌學整WA系統GBB M4系列~請各師兄賜教~

引用:
原帖由 garyyanykw 於 18-9-2012 13:08 發表

”她”鋪頭好鍾意將啲kit砌做成槍賣,然後賣貴幾百,之前有次見住佢啲MOE WOK kit返咗貨,去問佢佢都話無貨,可能都係要嚟砌成槍賣,利潤可能高啲,不過純粹過人見解,不能作實
砌VVA系統同砌模型差唔多,只係砌好左可唔可以暢順擊發問題,而家Kit條Bolt好似都砌埋左? 係就更易搞
如代工用Kit砌會幫埋調整一下, 咁都算值得既, 只係淨砌, 個人覺得睇post都得,同埋遲早要打散研究, 不如買成槍零件更有QC或學下自砌省下幾百買多隻匣更值得

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2012 14:45 發表

砌VVA系統同砌模型差唔多,只係砌好左可唔可以暢順擊發問題,而家Kit條Bolt好似都砌埋左? 係就更易搞
如代工用Kit砌會幫埋調整一下, 咁都算值得既, 只係淨砌, 個人覺得睇post都得,同埋遲早要打散研究, 不如買成 ...
是,現在Kit條bolt已經完好跟Kit,回想GP剛出Kit時,小弟即買入,當時成份bolt及飛機,飛標都要自組。
所以要砌一支M4 kit
只要齊工具及睇下人地Post...唔難完成。
同師兄所肯,玩得GBB....最終一定要自己識拆識砌。
唔係就真係想想只係玩AEG好過,因為更好的GBB,都要在玩完一段時間後做裝拆及清潔。
甘支鎗至會精神。

回覆 17# 的帖子

之P VVA系統只係飛機d pin同回位彈弓&連發司牙較難裝,裝彈弓呢d要自製小工具先順手,
其它真係照砌, 一般裝拆太陽環&尾通, 買ZA太陽環板手+之P尾通板手以後AR都啱洗, 加埋一百頭, 同板機片條PIN要小心裝就完成
GBB已比電槍裝拆上簡單易太多, 裝拆幾次都熟手, 到時可以研究運作原理,咁壞左大概知邊一d地方出問題 自己可搞掂

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2012 15:08 發表
之P VVA系統只係飛機d pin同回位彈弓&連發司牙較難裝,裝彈弓呢d要自製小工具先順手,
其它真係照砌, 一般裝拆太陽環&尾通, 買ZA太陽環板手+之P尾通板手以後AR都啱洗, 加埋一百頭, 同板機片條PIN要小心裝就完成 ...
你比我選....我都話砌GBB比AEG易好多。

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2012 15:14 發表

你比我選....我都話砌GBB比AEG易好多。
我都係咁話, AEG set齒我覺得最煩
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 19# 的帖子

係師兄, GBB槍易砌易拆, 砌既時候又可以順便落下油,當真鐵Feel咁砌玩下 ,
不過GBB彈匣拆裝就慘, 尤其係仿VVA設計既匣, 小弟當初玩時都搞唔掂之P隻死人匣, 佢自己後來都出專用工具比你拆裝,
原本隻匣一番屋企就漏氣 , 氣化又麻麻又唔平, 跟本係伏黎, 好彩有P牌, 唔係真係怕怕

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2012 15:29 發表
係師兄, GBB槍易砌易拆, 砌既時候又可以順便落下油,當真鐵Feel咁砌玩下 ,
不過GBB彈匣拆裝就慘, 尤其係仿VVA設計既匣, 小弟當初玩時都搞唔掂之P隻死人匣, 佢自己後來都出專用工具比你拆裝,
原本隻匣一番屋 ...
小弟都係咁話,玩GBB最煩係啲匣,以前無P牌匣,有次玩game前一日買咗六隻豬P匣,第二日去到game場有五隻漏氣,真吹漲

小弟剛剛爬了各師兄的文~獲益良多~今晚小弟亦去槍街行了一圈~睇到G&P既BOMBER系M4成槍系列規格唔錯~PRIME身+一大堆鋼件補品(部份CNC裝程),性價比亦認為十分合理~計過一枝原裝WA原裝成槍+PRIME身及一大堆鋼件就算零難度有錢就可解決成本都絕對過梗一枝現成G&P BOMBER系成槍~所以小弟有意儲銀彈準備入手~不知各師兄對G&P BOMBER系成槍有何高見?

另PROWIN匣小弟亦覺不錯~是可靠的產品~各師兄點睇?

識裝拆之後都應該會對外觀有要求,外觀補品(火咀,前節,尾托等)都會另買岩心水既款式自行組裝......

Prowin mag. Is first choice
Ken's Custom Magpul M4  

而家冇咩必要再買VVA原裝槍改, 一來太貴只為性能不如玩KSZ更平,
二來除非接受到膠身唔換, 唔係換左槍身就冇原本咁Fit會多左小問題,

B0mber槍最好只買新版, 如SR16/ MRP,  M16A4和M4RAS好似都算新版,
只係好似斷貨左, 其它舊版接受到冇新殼咁靚都ok, 或可自己DIY執執
豬P負壓系統和零件已成熟,  CNC身本身精度高, 兩樣夾埋效果OK的.

性能主要睇彈匣,
P記匣氣化良好, 只係夏天要換大力d既擊鎚彈弓先穩定打開嘩佬, 呢點就唔及原裝VVA匣,
夏天打40飛內, 冬天打30飛就足夠, 再多只會連發衰退唔好feel ,

Buffer
如原裝豬P隻黑色40克Buffer 冇槍機反彈唔追求後坐力已足夠,
如連發唔順或有槍機反彈打一下停, 可換隻銀色HHR Buffer,90克唔過重又會增加後坐力,
亦可試試市面抄VVA 超級版Buffer尾裝彈弓的, 只係唔好過重就得,
太重係就係blowback更爽, 但哂氣連發會更快衰退又增加零件損耗, 所以要自己平衡,

另Buffer彈弓都係偏軟最有利, 豬P原裝忘記了係軟定硬, 過硬係就係會增加ROF, 但同時增加彈匣冷化速度, ROF越快,彈匣釋放GAS速度就越密, 程況同大流量釋放GAS一樣令彈匣更快變冷, 變冷又係會加快連發衰退,

所以GBBR入面零件好多野要平衡先有最佳效果, 基本首要條件係在彈匣氣化要好, 其餘要槍省氣、零件運作暢順、合適Bolt與Buffer重量和合適彈弓硬度, 出來效果先會又順又爽如KSZ;
原廠VVA本身槍出氣量大,彈匣載氣空間唔及K牌, 撃鎚冇大轆冇咁順, 和其它小地方夾埋既差異就所以性能上唔及KSZ,
VVA系統改善放法為: 彈匣載氣量係死症, 解決方法唔入滿彈,唔玩大後座力,
撃鎚冇咁順同槍出氣大可以換零件改善, 其它如切氣問題都好少發生, 除非樣樣唔同件裝埋一齊,或本身槍身工差大唔Fit匣先會有問題,
VVA系統最好係用原裝超級版VVA Bolt&匣, 代用就豬P負壓Bolt set&PGZ匣都幾好, 膠身最Fit不過都冇乜人再玩
其它冇指定既

請問咁多位師兄, 小弟剛剛砌完友MOE GBB, 單發連射操作正常, 但玩了一匣後就斷了頂住buffer粒的(如圖), 請問是否安裝上上了問題, 有冇得配返架?

附件

21-9-2012 17:14

引用:
原帖由 sdu113 於 21-9-2012 17:14 發表
請問咁多位師兄, 小弟剛剛砌完友MOE GBB, 單發連射操作正常, 但玩了一匣後就斷了頂住buffer粒的(如圖), 請問是否安裝上上了問題, 有冇得配返架?
果粒野必須換鋼件, 買番豬P就得,幾十蚊
印像好似係設計問題 , VVA 數身buffer回膛會直撞到果粒野, 正常要槍機尾長少少頂住buffer退後1,2mm, 變左果粒野唔洗比buffer直撞到, 不過VVA數粒野換左鋼都算耐用得多

引用:
原帖由 gainax 於 20-9-2012 01:56 發表
而家冇咩必要再買VVA原裝槍改, 一來太貴只為性能不如玩KSZ更平,
二來除非接受到膠身唔換, 唔係換左槍身就冇原本咁Fit會多左小問題,

B0mber槍最好只買新版, 如SR16/ MRP,  M16A4和M4RAS好似都算新版,
只係好似 ...
非常感謝師兄詳盡的解說~因自己想Build一枝可粗打長時間服役既槍出黎,主要在室內杷場練槍打杷,所以大概對槍枝要求做到既性能係單發每一槍出速穩定(練槍唔會打連發)~blowback要求盡可能就減少以減輕零件方面損耗增加耐用度,壽命,所以不會加大出氣及會轉用鋁Bolt~同埋Buffer最緊要夠卸力吸震~負壓系統自然不可或缺~Trigger Pull越輕越好,不過哩樣要知道HAMMER, SEAR運作原理先可以改得~很長遠......

暫定會買BOMBER MRP + PROWIN匣~~~要好好儲錢喇!!!!!!

再次多謝師兄寶貴意見!小弟感激不盡!

祝你儘快儲到錢買支心頭好

發新話題