發新話題

[WA] 小弟想學砌學整WA系統GBB M4系列~請各師兄賜教~

現在在鎗街買得到得自組GBB M4 kit,
就只有"猪標"的Magpul M4(沙色或黑色),及青蛙花 M4A1
前者賣$2000-2300不等,後者賣$1250
不過後者是不包Magazine的!
自組當然是一件樂事,不過相對地要對GBB有一定程度的認知,及要有幾件主要的工具材能完成。
而兩款Kit基本上分別只是外觀。內部火控及Bolt set完全相同。
(本來還有第三款Kit的,不過只見過一間鋪有售及已經賣曬了幾個星期了,就是"猪標"的M7A1 7"短管的噴火猪

附件

Picture 4.jpg (81.23 KB)

18-9-2012 08:50

Magpul MOE kit

Picture 4.jpg

Picture 5.jpg (83.03 KB)

18-9-2012 08:50

M4A1 Kit

Picture 5.jpg

月頭剛為友人組裝了一支Magpul MOE kit

附件

18-9-2012 08:53

引用:
原帖由 garyyanykw 於 18-9-2012 12:33 發表
嗰set M7A1小弟之前都見到,不過見到個噴火豬係青蛙花之後就無買到,早兩日想扑鎚時已經賣晒
M7A1 我買過佢成鎗,當時賣$3300
M7A1 我前後GP及KA都有了....係一款我很喜歡的M4係。
現在呢套kit同當年成鎗比,最大分別可能只係當時成鎗係跟鍍銀色的Boit carrier
而今次Kit只係一般灰色bolt, 但parts差價只係$50
所以M7A1 kit 賣$2300係低買....單係個MUR upper都低啦...不過唔知點解只係在一間鋪見過有得賣。

引用:
原帖由 garyyanykw 於 18-9-2012 12:52 發表

師兄知唔知會唔會返貨?THX
我也不清楚,最可笑的是.....本來只有"她"鋪頭賣Kit
最初見是$2300, 後來有一個朋友想買....月頭去到己經賣曬,
還好有支由kit砌好的M7A1成鎗,賣$2800
不過到第二日再去...變了$2900
難道第三天去又變$3000?
最後,朋友買了上幾樓我Post的Magpul MOE kit set
叫我幫他完成好了。

引用:
原帖由 garyyanykw 於 18-9-2012 13:08 發表

”她”鋪頭好鍾意將啲kit砌做成槍賣,然後賣貴幾百,之前有次見住佢啲MOE WOK kit返咗貨,去問佢佢都話無貨,可能都係要嚟砌成槍賣,利潤可能高啲,不過純粹過人見解,不能作實
比多$500值唔值無一定,真係自己唔識砌,比幾百人工係要的。
我個人認為$3-500係合理,我都有叫朋友$2800其實都OK,
不過我朋友最後無買...係唔值得之後又話$2900....果$100蚊的理由!

引用:
原帖由 2slow 於 18-9-2012 14:40 發表

請問 "V5" 是指邊隻??
另外我有一個原裝\/\/A匣漏氣, 有無教學點維修?
V5是跟有12" DD骨,馬仔花果款。
呢支係算低玩,2K3-2K4一支成鎗,支骨都值八百幾了
買Magpul MOE KIT時我有推介過朋友,不過他不喜歡

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2012 14:45 發表

砌VVA系統同砌模型差唔多,只係砌好左可唔可以暢順擊發問題,而家Kit條Bolt好似都砌埋左? 係就更易搞
如代工用Kit砌會幫埋調整一下, 咁都算值得既, 只係淨砌, 個人覺得睇post都得,同埋遲早要打散研究, 不如買成 ...
是,現在Kit條bolt已經完好跟Kit,回想GP剛出Kit時,小弟即買入,當時成份bolt及飛機,飛標都要自組。
所以要砌一支M4 kit
只要齊工具及睇下人地Post...唔難完成。
同師兄所肯,玩得GBB....最終一定要自己識拆識砌。
唔係就真係想想只係玩AEG好過,因為更好的GBB,都要在玩完一段時間後做裝拆及清潔。
甘支鎗至會精神。

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2012 15:08 發表
之P VVA系統只係飛機d pin同回位彈弓&連發司牙較難裝,裝彈弓呢d要自製小工具先順手,
其它真係照砌, 一般裝拆太陽環&尾通, 買ZA太陽環板手+之P尾通板手以後AR都啱洗, 加埋一百頭, 同板機片條PIN要小心裝就完成 ...
你比我選....我都話砌GBB比AEG易好多。

發新話題