發新話題

CGF潮典(由olka編撰)

CGF潮典(更新):

中文潮字:

一字:

同意左又要退縮, 怕

一身為人服務

聖器用法的一種

耶~~~~
情感字系列之一, 可用作令對方起雞皮之用

咪地下果d囉,唔明? 咁你真係唔符合requriment

即係會死

兩字:
淆底
同意左又要退縮, 貼到最底

垃圾
cheap, 要掉, 要用報紙墊, 但要保持乾淨, 未用過

粗用
得把口, 用過未都未知

搭咀
帖得出來, 歡迎各位加把口

白x
膠水

嘍囉
蟻民的一種

無雷
咩呀~ 唔敢呀?

高貴
膠貴的文雅用詞

焗奴
麥當奴的冷氣壞了

強餵
TVB武俠劇"強劍"續集

散紙
$7000

忽腰
忽然腰痛

怒推
怒漢推post

好毒
真係會死

三字:
其他鏡
即係除左short dot之外

吃人寺
依靠消化人肉作能源的廟

蛭住吞
都幾甘, 嘔都唔比

好狠毒
真係會死很好狠

四字:
一雞八千
神技的一種, 幾年前約要廿幾分鐘完成, 現在約要六分鐘完成

自"傷"矛盾
插"傷"自己

嘩眾取寵
不甘平凡, 係要大叫, 吹咩~

粗用住先
連mount都未裝過, 唔上槍, 平時只當手提鏡咁粗用

不大乎合
reqriment的要求指標

kai 人當道
街名, 如金巴利道一樣

好鬼狠毒
死得好狠, 會變鬼

五字:
都唔明點解
智商問題

隻腳大力踢
eotech 的一種

垃圾都不如
不如做垃圾

真係好狠毒
真係死得好狠, 真係會變鬼

潮句:
3年內每個星期都有打game..每場game都打過萬飛wo....
神的經歷

我一個鼓8000...我都試過一雞過打哂la....
二十分鐘神技

都唔明點解有啲人經常係度"嘩眾取寵
就係唔明囉~

佢不大乎合我的requriment
垃圾!

粗用住先
唔幼果種

其他鏡係我心目中是垃圾
只要白雪公主塊魔鏡才合requriment

要用隻腳大力踢落去嗰啲係垃圾都不如
垃圾迷彩的eotech

多謝大家帶給我無限既歡樂
快感的一種

師兄請問幾多錢
想買~

邊度買,幾多錢?
想去買~

你話事喇!
不依的一種

sorry for my 型
冇法, 唔想, 就係咁型, 我唔想, 講sorry係唯一的解決方法

Sorry for my 英
一個人高度英化, 令人嫉妒, 唯有講sorry囉~

kai人年年有,今年kai人特別多
今年豬年, 冇計啦...

唔符合我既requriment,放落個垃圾桶,唔該
有禮貌的例子

你地做唔到唔代表唔得ge......
屈機

咁我想問下大家....我full...緊你你又點出黎打我ar....如果你話得ge....大家都心照la......
焗縮

自己心照就得, 唔好認, 認左就唔好話人
心照: 心坎裝上了電筒後的名稱

我講得某d人, 又點會好一竹篙打晒所有回應0既人
即係某d人唔等如所有回應果d

你地覺得我錯ga, 就我錯, 係我多餘
"天呀..." 的下一句對白

好快冇感覺
痞塔太耐, 腳部好快就會有這種現象

強制口爆, 再內爆
連續技的一種, 比full auto更狂野

對港女無期望
即係要溝鬼妹, 通常一年只有一次機會, 七月十四, 鬼妹出籠...

唔該請你節省一點
唔係點有錢玩槍呢?

請去圖書舘查資料!
咁你開 topic 有咩意思 ......

不要問, 只要扑
要問就唔好朴

ENGLISH:
One word:

requriment
不能串錯做requirement, 唔係唔夠串

Sentence:
food U
食物一種

GDR
神永遠是對的

Thank you for your sharing
天人通常用來多謝朋友

I can get a lower price
當人買貴左, 呢句就會出現

sorry for his kai
街名錯左

double kai
兩條街名重複錯左

Any comments?
可以答: no comments

Which setting is the best?
百搭句, 咩都用得

U know me so well
真係知心啦~

中英對照:
廢ed
過去式

潮物:
76 寸啤佬
聖器, 氣缸唔夠大唔好用, 初速超慢

盾牌
封塵之物

精密彈
粒BB彈比正常BB彈精做大粒d, 令原裝管更密氣

潮號:
天人
住在太陽附近的鄰居

淆底王
王者稱號

親愛的
恨的反面

kai
街名

8神
王者修

申填
申請, 交form, 填表

傻豬仔
豬年啊...

傻豬豬
潤豬年啊...

Steptin
= Step tin, 踩住個罐頭...

妹子
波子的一種...

汶汶
耶~~~~~

數字或混合:
9唔搭8

b2

宗教--> 佛類:
賣飛佛
通常在戲院, 足球比賽之類, 坐鎮於售票處中, 信徒會自動簽香油比佢

比人佛
人比人, 會比死人, 但人比佛, 就冇問題

連卡佛
鎮守於火車中, 保障車卡和車卡之間的連繫緊接

吊梨試佛
佛中初哥, 成佛前喜愛吃樹上吊著的梨, 貪其夠新鮮, 現還未滿成佛的試用期

屈突佛
天生貎醜之佛, 本名"核突佛", 但核是果實的種子, 好生之德, 只好把"核"改為"屈"

今晚拮你羅友, 聽朝吊梨試佛
柑蕉桔梨籮柚的師兄, 試用中, 尚未成正式的佛

獅佛
級別和動物界的排行類似, 獅子是萬獸之皇, 咁獅佛自然係萬佛之皇啦

借花敬佛
英國佬話"無免費餐", 拜佛都要香油啦, 佛像特式是手持兩塊盾牌

招式
屎佛痕
給任何佛門招數打傷後留有的疤...

食物:齋菜
烏佛敬茄
蕃茄一種, 黑色的, 異常珍貴, 什得信徒敬重...

回來打疫苗

回覆 #229 皇家御貓 的帖子

how about this?   ----------> "噢,雪!!"

回覆 #232 yeungm 的帖子

噢, 忽企

olka 太好諗頭~

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2007 12:42 發表
olka 太好諗頭~
快置頂
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2007 12:42 發表
olka 太好諗頭~
我的副業是創作馬~~
回來打疫苗

大諗頭,
多陰謀...?!

回覆 #235 皇家御貓 的帖子

加入'伸手指男'
本來無一物, 何處惹塵埃

仲有......

你加左句"伸手指男"馬~
回來打疫苗

回覆 #241 olka 的帖子

男女啱用

CGF潮典(更新):

中文潮字:

一字:

同意左又要退縮, 怕

一身為人服務

聖器用法的一種

耶~~~~

咪地下果d囉,唔明? 咁你真係唔符合requriment

即係會死

兩字:
淆底
同意左又要退縮, 貼到最底

垃圾
cheap, 要掉, 要用報紙墊, 但要保持乾淨, 未用過

粗用
得把口, 用過未都未知

搭咀
帖得出來, 歡迎各位加把口

白x
膠水

嘍囉
蟻民的一種

無雷
咩呀~ 唔敢呀?

高貴
膠貴的文雅用詞

焗奴
麥當奴的冷氣壞了

強餵
TVB武俠劇"強劍"續集

散紙
$7000

忽腰
忽然腰痛

怒推
怒漢推post

好毒
真係會死

三字:
其他鏡
即係除左short dot之外

吃人寺
依靠消化人肉作能源的廟

蛭住吞
都幾甘, 嘔都唔比

好狠毒
真係會死很好狠

四字:
一雞八千
神技的一種, 幾年前約要廿幾分鐘完成, 現在約要六分鐘完成

自"傷"矛盾
插"傷"自己

嘩眾取寵
不甘平凡, 係要大叫, 吹咩~

粗用住先
連mount都未裝過, 唔上槍, 平時只當手提鏡咁粗用

不大乎合
reqriment的要求指標

kai 人當道
街名, 如金巴利道一樣

好鬼狠毒
死得好狠, 會變鬼

伸手指男
CGF未潮之前, 城中已有熱典"指男皇", 是各暴男的字典, 只要在報攤伸手, 指男即到

五字:
都唔明點解
智商問題

隻腳大力踢
eotech 的一種

垃圾都不如
不如做垃圾

真係好狠毒
真係死得好狠, 真係會變鬼

潮句:
3年內每個星期都有打game..每場game都打過萬飛wo....
神的經歷

我一個鼓8000...我都試過一雞過打哂la....
二十分鐘神技

都唔明點解有啲人經常係度"嘩眾取寵
就係唔明囉~

佢不大乎合我的requriment
垃圾!

粗用住先
唔幼果種

其他鏡係我心目中是垃圾
只要白雪公主塊魔鏡才合requriment

要用隻腳大力踢落去嗰啲係垃圾都不如
垃圾迷彩的eotech

多謝大家帶給我無限既歡樂
快感的一種

師兄請問幾多錢
想買~

邊度買,幾多錢?
想去買~

你話事喇!
不依的一種

sorry for my 型
冇法, 唔想, 就係咁型, 我唔想, 講sorry係唯一的解決方法

Sorry for my 英
一個人高度英化, 令人嫉妒, 唯有講sorry囉~

kai人年年有,今年kai人特別多
今年豬年, 冇計啦...

唔符合我既requriment,放落個垃圾桶,唔該
有禮貌的例子

你地做唔到唔代表唔得ge......
屈機

咁我想問下大家....我full...緊你你又點出黎打我ar....如果你話得ge....大家都心照la......
焗縮

自己心照就得, 唔好認, 認左就唔好話人
心照: 心坎裝上了電筒後的名稱

我講得某d人, 又點會好一竹篙打晒所有回應0既人
即係某d人唔等如所有回應果d

你地覺得我錯ga, 就我錯, 係我多餘
"天呀..." 的下一句對白

好快冇感覺
痞塔太耐, 腳部好快就會有這種現象

強制口爆, 再內爆
連續技的一種, 比full auto更狂野

對港女無期望
即係要溝鬼妹, 通常一年只有一次機會, 七月十四, 鬼妹出籠...

唔該請你節省一點
唔係點有錢玩槍呢?

請去圖書舘查資料!
咁你開 topic 有咩意思 ......

不要問, 只要扑
要問就唔好朴

ENGLISH:
One word:

requriment
不能串錯做requirement, 唔係唔夠串

Sentence:
food U
食物一種

GDR
神永遠是對的

Thank you for your sharing
天人通常用來多謝朋友

I can get a lower price
當人買貴左, 呢句就會出現

sorry for his kai
街名錯左

double kai
兩條街名重複錯左

Any comments?
可以答: no comments

Which setting is the best?
百搭句, 咩都用得

U know me so well
真係知心啦~

中英對照:
廢ed
過去式

潮物:
76 寸啤佬
聖器, 氣缸唔夠大唔好用, 初速超慢

盾牌
封塵之物

精密彈
粒BB彈比正常BB彈精做大粒d, 令原裝管更密氣

潮號:
天人
住在太陽附近的鄰居

淆底王
王者稱號

親愛的
恨的反面

kai
街名

8神
王者修

申填
申請, 交form, 填表

傻豬仔
豬年啊...

傻豬豬
潤豬年啊...

Steptin
= Step tin, 踩住個罐頭...

妹子
波子的一種...

汶汶
耶~~~~~

雷神
移動水電

數字或混合:
9唔搭8

b2

宗教--> 佛類:
賣飛佛
通常在戲院, 足球比賽之類, 坐鎮於售票處中, 信徒會自動簽香油比佢

比人佛
人比人, 會比死人, 但人比佛, 就冇問題

連卡佛
鎮守於火車中, 保障車卡和車卡之間的連繫緊接

吊梨試佛
佛中初哥, 成佛前喜愛吃樹上吊著的梨, 貪其夠新鮮, 現還未滿成佛的試用期

屈突佛
天生貎醜之佛, 本名"核突佛", 但核是果實的種子, 好生之德, 只好把"核"改為"屈"

今晚拮你羅友, 聽朝吊梨試佛
柑蕉桔梨籮柚的師兄, 試用中, 尚未成正式的佛

獅佛
級別和動物界的排行類似, 獅子是萬獸之皇, 咁獅佛自然係萬佛之皇啦

借花敬佛
英國佬話"無免費餐", 拜佛都要香油啦, 佛像特式是手持兩塊盾牌

招式
屎佛痕
給任何佛門招數打傷後留有的疤...

食物:齋菜
烏佛敬茄
蕃茄一種, 黑色的, 異常珍貴, 什得信徒敬重...
回來打疫苗

價高者得!
拿出來的東西一向不喜歡收回

引用:
原帖由 olka 於 4-8-2007 09:23 發表
CGF潮典(更新):

中文潮字:
一字:

同意左又要退縮, 怕

一身為人服務

聖器用法的一種

耶~~~~

咪地下果d囉,唔明? 咁你真係唔符合requr ...
申請放上維基百科!!!!

引用:
原帖由 新田 於 4-8-2007 23:25 發表

申請放上維基百科!!!!
有得諗喎
彈劾

發新話題