49 1234
發新話題

[VFC] 416C

416C

請問各師兄

(VF屎) 的416C是否有很多弊病的?

因為之前search過一些post都說有,但我只search到少量資料,

所以想問問各師兄寶貴的意見.thx

小弟在此先謝謝各師兄,THX

師兄 VF屎 416c 外型的確好正 , 攞嚟擺都可以 , 但打就要慎重考慮

引用:
原帖由 hung 於 27-12-2012 19:18 發表
師兄 VF屎 416c 外型的確好正 , 攞嚟擺都可以 , 但打就要慎重考慮
model gun
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 27-12-2012 19:19 發表

model gun
真係掛牆思物

416c個尾通特規,入面buffer&彈弓都特規, 可能問題在此吧

引用:
原帖由 gainax 於 27-12-2012 20:02 發表
416c個尾通特規,入面buffer&彈弓都特規, 可能問題在此吧
我發現VFZ裝工好有問題,
我朋友支新鎗落地,
打了幾發....前管有野掉了出來,原來是有一粒管住條pin的機米根本未上實。
而打連發失效,打算拆開上下身睇下。
點知尾通果個lock ring又係無上緊的,可以途手扭得開+折開尾通。
我到現在還未知點解連發失效。
我睇完支HK416C....我唔敢買VFZ的M4系了

回覆 6# 的帖子

台灣邊都好多人講裝工,QC問題…
之前佢出到12 版M4都仲連爆上身…好彩醒目有改模做番好 ,
老實比起初版好多地方改左, 評價已經鍋氣少得多穩定同耐用左, 效能聽講唔錯仲有得優化,
不過暫時對於唔係佢本地玩家,都係等真正穩定版先諗得過費事煩, 有潛力但都係要等佢一段時間修正,
416c啱啱出遲d都應該會再出修正版, 真係玩V記GBB冇得唔等

連發失效個人見解

VFZ既 HK 416c 設計及組裝基本上無大問題,但近日多次聽到師兄們受連發失效問題而對VFZ 416c 有失信心,小弟當初亦是受害者之一,後來發現問題好大機會出在彈匣上。絰過小手術調整問題迎刃而解,單發連發得心應手,但詳細解畫則稍為容後補上。
請見諒。

引用:
原帖由 kwankwan60 於 27-12-2012 22:10 發表
VFZ既 HK 416c 設計及組裝基本上無大問題,但近日多次聽到師兄們受連發失效問題而對VFZ 416c 有失信心,小弟當初亦是受害者之一,後來發現問題好大機會出在彈匣上。絰過小手術調整問題迎刃而解,單發連發得心應手,但 ...
謝謝回覆,等師兄的解答

連發問題就未出現過,不過以下圖片中個位係NN匣後就有D問題,不過墊左D野好易解決左。
另外張圖係個人優化左下,可以睇睇有沒幫助。

其實依段時間觀察以來,除左第一張圖個問題,暫時未發現有乜其他設計問題。

附件

27-12-2012 22:54

27-12-2012 22:54

請問各師兄,我支416C個保險制有粒鑼c鬆了,
如圖中!
請問我要用什麼工具,才可把鑼c上返好?是不六角匙,要什麼大小的呢? THX

用支好细好细的尖咀鉗夾反入去,我把都係一样。

回覆 12# 的帖子

謝謝師兄~~~
我用了0.9mm的六角匙,整好了.thx

支槍整到人都癲.....
個bolt lock 最白痴......打十幾廿匣就無左,BOLT STOP頂bolt的地方得2-3mm, 仲要鋼bolt stop 加亞鉛bolt真係吹脹, 真係要執得好順先得。而小弟換晒vfc自家的鋼火控, 發射順左,睇黎都係要俾一千蚊換埋支鋼bolt

我友兩個朋友的連發都有問題, 我果支就好好彩無事, 期待kwankwan60師兄的教學

引用:
原帖由 pakho0912 於 1-1-2013 02:40 發表
支槍整到人都癲.....
個bolt lock 最白痴......打十幾廿匣就無左,BOLT STOP頂bolt的地方得2-3mm, 仲要鋼bolt stop 加亞鉛bolt真係吹脹, 真係要執得好順先得。而小弟換晒vfc自家的鋼火控, 發射順左,睇黎都係要俾一千 ...
小弟種鋼支 bolt lock 好正。冇問題。

49 1234
發新話題